Windows Updates configureren

Door: Martin Gijzemijter | 31 augustus 2012 12:48

How To

Dat het downloaden van updates via Windows Update belangrijk is, dat zult u begrijpen. Updates zijn niet zozeer bedoeld voor nieuwe functionaliteiten, maar zorgen vooral voor het dichten van lekken, het verhelpen van bugs enzovoort. Maar dat wil niet zeggen dat u zich dient te conformeren aan het update-schema van Microsoft. Met de volgende stappen zet u Windows Update naar uw hand.

1. Downloadmethode instellen

Standaard worden updates in Windows automatisch gedownload en geïnstalleerd zodra ze verschijnen. Fijn als u dit soort dingen altijd vergeet, maar u zelf de controle wilt hebben over wat er wanneer wordt gedownload, dan kunt u dat instellen. Klik op de knop Start / Configuratiescherm / Systeem en beveiliging / Automatische updates in- of uitschakelen (of u tikt Windows Update in het zoekveld in het startmenu). U komt dan automatisch terecht in het venster Instellingen wijzigen, waar u een kopje Belangrijke updates ziet, met daaronder een uitklapmenu. Standaard is in dit menu Updates automatisch installeren (aanbevolen) geselecteerd. Klikt u op dit uitklapmenu, dan verschijnen er nog drie andere opties waarvan de namen precies verklappen wat ze doen. De beste alternatieve optie, als u niets automatisch wilt installeren, is Updates downloaden maar laat mij bepalen of ik ze wil installeren, omdat u dan geen omkijken hebt het naar het downloaden, maar wel controle hebt over het installeren.

U kunt ervoor kiezen om de updates wel te laten downloaden, maar niet automatisch te laten installeren.

2. Tijdschema instellen

Het kan ook zijn dat u het automatisch installeren van updates helemaal geen probleem vindt, maar dat u zich wel stoort aan het moment waarop Microsoft dit doet. Bijvoorbeeld omdat u de computer aan hebt laten staan en de volgende dag tot de ontdekking komt dat Windows Update de pc heeft herstart, terwijl u niet alles had opgeslagen. Om die reden kunt u zelf aangeven wanneer u de updates geïnstalleerd wilt hebben. Navigeer wederom naar Instellingen wijzigen, zoals omschreven in stap 1. Onder het kopje Belangrijke updates ziet u een optie Nieuwe updates installeren (deze optie is alleen actief wanneer u hebt gekozen voor Updates automatisch installeren). Met het eerste uitklapmenu geeft u aan op welke dag van de week u de updates standaard wilt installeren (of elke dag) en met het tweede uitklapmenu definieert u de tijd waarop dat gebeurt. Zo kunt u dus instellen dat de updates elke week op zondag worden gedraaid om 7 uur 's avonds, wanneer u niet aan het werk bent of juist wanneer u op het werk bent.

Wilt u niet dat updates elke dag worden geïnstalleerd, stel dan in op welke tijden u dit wel wilt.

3. Killcommando automatische herstart

De verstandigste keuze is om de updates automatisch te laten installeren, maar we kunnen goed begrijpen dat u dat misschien niet wilt. Want als die updates zijn geïnstalleerd, moet Windows herstarten. Dat kunt u uitstellen, maar u kunt dan slechts kiezen tussen tien minuten, een uur of vier uur. U zult niet de eerste zijn die kiest voor vier uur en vervolgens 3:55 uur later even een kopje koffie gaat halen om terug te komen bij een computer die zichzelf heeft herstart: alles weg! Er is gelukkig een truc om die automatische herstart de nek om te draaien. Wanneer de reminder voor het opstarten verschijnt, klikt u op Start / tik cmd in het zoekveld, maar druk niet op Enter. Rechtsklik op het gevonden bestand cmd.exe en kies voor Als administrator uitvoeren. In het venster dat verschijnt, typt u sc stop wuauserv. Dit zal het proces van het geforceerd opstarten (alleen voor deze keer) stopzetten. Zorg dan wel dat u daarna de pc niet een week laat aanstaan, want de updates zijn doorgaans belangrijk.

Het is irritant dat Windows u maximaal vier uur geeft om te herstarten, maar u kunt dat uitschakelen met een commando!

1 Reactie(s) op: Windows Updates configureren

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 24 augustus 2014 22:05 Anoniem
    Wat bedoeld u relevante artikelen
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.