Zitten we echt te wachten op een oprolbare tv?

© PXimport

Zitten we echt te wachten op een oprolbare tv?

Geplaatst: 31 januari 2019 - 15:41

Aangepast: 16 november 2022 - 09:43

Justin Doornekamp

LG komt met iets nieuws: een oprolbare tv. Zitten consumenten daar wel op te wachten? De elektronicafabrikant gaf tijdens een persconferentie een nieuwe blik op de LG Signature OLED TV R.

De nieuwe tv van LG kan automatisch worden opgerold als deze niet wordt gebruikt. Het scherm verdwijnt dan in de geïntegreerde soundbar. Helemaal uitgerold heeft de televisie van LG een 65-inch scherm met een verhouding van 16:9.

In de eerste instantie lijkt de televisie een manier voor LG om te laten zien waar het geld voor onderzoek en ontwikkeling naar toe gaat. Er is namelijk nog niet duidelijk of en wanneer de televisie verschijnt. Een anonieme bron laat aan persbureau Bloomberg weten dat LG het flexibele scherm in 2019 al op de markt gaat brengen. Over de toegevoegde waarde van een oprolbare televisie is evenwel veel discussie.

Vermoedelijk hoge prijs

Het begint al bij het prijskaartje. LG wil het daar nog niet over hebben, maar een woordvoerder van het bedrijf liet evenwel doorschemeren dat een oprolbaar toestel uiteindelijk duurder zal zijn dan de gigantische 8K-set van LG die eraan zit te komen. LG presenteerde vorig jaar tijdens de IFA-beurs in Berlijn de eerste 8K OLED tv met een schermformaat van 88 inch.

Hoe duur dit toestel gaat worden is ook niet bekend, maar als de vergelijkbare 8K-televisie van concurrent Samsung een indicatie is, dan moet er diep in de buidel worden getast. De QE85Q900R van Samsung, met een schermdiagonaal van 85 inch, kost bijna 15.000 euro.

En waar betaal je dan eigenlijk voor? Een televisie die je kunt opbergen als je deze niet gebruikt? Hoe praktisch zal dat in werkelijkheid zijn en scheelt het erg veel ruimte? Het is niet dat je ineens een tafel vrij hebt om aan te eten.

Indrukwekkende techniek

Dit doet overigens niets af aan de overtuigende techniek achter de oprolbare tv van LG. Veel critici die bij de persconferentie van het bedrijf aanwezig waren, reageerden enthousiast op de soepele manier waarop de tv zichzelf oprolt. In principe krijg je een 4.2 surround sound systeem, waaruit het toestel vervolgens omhoog komt. Er is ook een modus waarin je de televisie niet volledig uitrolt, maar slechts gedeeltelijk. Je krijgt dan een bioscoopverhouding van 21:9 en de tv doet dan vooral dienst als een soort informatiemenu. Ideaal voor als je wilt zien welke muziek je afspeelt. Ook zal er een ondersteuning komen voor de spraakdiensten van Google en Amazon.

Of dit genoeg is om consumenten te overtuigen om een oprolbare televisie te kopen, valt nog te bezien. Daarvoor moet ook eerst meer bekend worden over het prijskaartje.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten