Zo stel je je smart-tv optimaal in

Door: Maikel Dijkhuizen | 17 oktober 2017 07:18

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Er is weinig leuker om nieuw aan te schaffen dan een hypermoderne televisie! Maar wie denkt dat aansluiten zo gepiept is, heeft het mis. Smart-tv’s hebben namelijk nogal wat aansluitingen in huis. Om over het grote aantal menu-instellingen nog maar te zwijgen. Zo stel je je smart-tv optimaal in!

Tip 01: Kies voor hdmi

Nadat je een smart-tv hebt neergezet of opgehangen, sluit je logischerwijs eerst de benodigde kabels aan. Hoewel moderne toestellen ook component- of zelfs nog composiet-ingangen hebben, gebruik je bij voorkeur hdmi-poorten. Deze standaard is in staat om zowel beeld als geluid in een hoge kwaliteit te transporteren. Wie een receiver (home-cinemaset), soundbar of versterker gebruikt, stopt de kabel in de hdmi-uitgang van dit apparaat. Het andere uiteinde van de hdmi-kabel doe je in de hdmi-ingang van de smart-tv. Kies bij voorkeur de hdmi-ingang waarbij de term arc staat vermeld. In tip 3 gaan we nader op deze interessante technologie in. Gebruik je geen receiver of heeft dit apparaat geen hdmi-uitgang? Je sluit alle audiovisuele randapparatuur in dat geval rechtstreeks op de hdmi-ingangen van de smart-tv aan. Denk bijvoorbeeld aan een decoder (tv-ontvanger), mediaspeler, spelcomputer en/of blu-ray-speler. Gelukkig hebben de meeste smart-tv’s voldoende hdmi-poorten aan boord.

Tip 01 Gebruik de hdmi-uitgang van je receiver om de smart-tv te verbinden.

Tip 02: Geluid op speakers

Sommige receivers, soundbars en versterkers hebben geen hdmi-uitgang. Waarschijnlijk zijn de blu-ray-speler en decoder dan rechtstreeks op de televisie aangesloten via hdmi-kabels. Vanzelfsprekend wil je het tv-geluid wel graag over je kwalitatief goede speakers horen. Naast hdmi zijn er gelukkig ook nog andere methodes om het tv-geluid aan de receiver door te geven. Een prima alternatief is de optische s/pdif-uitgang op je smart-tv. De corresponderende ingang is op de meeste receivers aanwezig en kan digitale surround-formaten als dts en dolby digital doorgeven. Oudere receivers en sommige stereoversterkers hebben alleen analoge ingangen. Je kunt het tv-geluid in dat geval via de speakers beluisteren door een tulpkabel aan te sluiten. Let hierbij wel op, want vaak is er aan de televisiezijde een speciale verloopkabel nodig om een analoge verbinding tot stand te brengen.

Tip 03: Arc-verbinding

Bij een traditionele opstelling zijn alle audiovisuele bronnen op de receiver of soundbar aangesloten. De receiver stuurt het beeldsignaal door naar de televisie en regelt zelf de audio-afdracht van een aangesloten blu-ray-speler, decoder of spelcomputer. Vanwege populaire apps als NPO, RTL XL, KIJK, Netflix en Videoland is de smart-tv zelf ook een audiovisuele bron. Ook wanneer je nog naar analoge televisie kijkt of er een interne CI+-module is ingebouwd, genereert de smart-tv zelfstandig audio.

Dit geluid wil je uiteraard eveneens via de receiver en aangesloten luidsprekers afspelen. Gelukkig vereist dat veelal geen aparte kabel, mits zowel de receiver als smart-tv arc (audio return channel) ondersteunen. Bij nieuwe producten is dat meestal het geval. Je dient in de geluidsinstellingen wel aan te geven dat je het geluid via hdmi-arc naar de receiver terugstuurt. Overigens is deze techniek ook nuttig wanneer de receiver te weinig hdmi-poorten bevat voor al je audiovisuele apparatuur. Je sluit bijvoorbeeld een mediaspeler of spelcomputer waarvoor op je reciever geen ruimte meer is, rechtstreeks op de hdmi-ingang van je smart-tv aan, en laat het geluid hiervan terugsturen naar de receiver. Hoewel arc een prachtige techniek is om geluid tegen de richting in terug te sturen, werkt het in de praktijk helaas wisselvallig. Het is dus een kwestie van uitproberen. Is er geen stabiele audioverbinding, dan loont het de moeite om het geluid van apps, analoge zenders of een CI+-module op je smart-tv via een aparte optische s/pdif-kabel naar de receiver over te dragen.

Tip 03 Op de meeste smart-tv’s is de tweede hdmi-poort bestemd voor arc-verkeer.
Via arc stuur je het tv-geluid over hdmi terug naar de receiver

Tip 04: Netwerkverbinding

Een smart-tv vereist altijd een actieve netwerkverbinding. Je hebt die nodig om bijvoorbeeld videostreams vanaf de server van Netflix, YouTube of NPO op te halen. Verder krijgen smart-tv’s ook regelmatig software-updates via internet aangeboden. De meeste toestellen hebben een draadloze netwerkkaart, zodat je het apparaat eenvoudig verbindt met het wifi-netwerk. Hoewel dat om praktische redenen vaak handig is, geniet een bekabelde verbinding de voorkeur. Een draadloze signaaloverdracht is namelijk gevoelig voor storingen en de bandbreedte valt vaak tegen. Aangezien videostreams steeds meer bandbreedte opeisen, is het beter om de televisie via een ethernetkabel met het thuisnetwerk te verbinden. Zo verklein je de kans op hinderlijke haperingen van bijvoorbeeld 4K-streams op Netflix.

Tip 05: Eerste instellingen

Als de benodigde kabels correct zijn aangesloten, is het tijd om de instellingen van de smart-tv onder de loep te nemen. Zodra je het apparaat voor de eerste keer aanzet, beland je doorgaans in een configuratiewizard. Welke instellingen er verschijnen, is per model en televisiefabrikant verschillend. Meestal stel je de taal, tijdzone en netwerkverbinding in. Kies je voor een draadloos netwerk, dan selecteer je de juiste netwerknaam en vul je het bijbehorende wachtwoord in. Wanneer er rechtstreeks een analoge televisiekabel of CI+-module op het toestel is aangesloten, zoekt de smart-tv naar beschikbare zenders. Mogelijk kun je nog de thuis- of winkelmodus (de)activeren en een universele afstandsbediening instellen. Laatstgenoemde optie is bijvoorbeeld een uitkomst wanneer je een decoder met een eigen afstandsbediening gebruikt.

Tip 05 De afstandsbediening van de smart-tv gebruik je desgewenst ook voor andere apparaten.

Tip 06: Geluidsinstellingen

Wanneer het configuratiemenu van de smart-tv niet de geluidsinstellingen met je doorneemt, doe je dat handmatig. Het is tenslotte belangrijk om te bepalen op welke wijze je tv het geluid afspeelt. Je opent de instellingen meestal door op het tandwiel van de afstandsbediening te drukken, waarna je de geluidsopties opent. Indien de smart-tv op een receiver of soundbar is aangesloten, geef je aan hoe je het tv-geluid aan dit apparaat doorgeeft. Je hebt meestal keuze tussen hdmi (arc), optisch en analoog (line-out). Luxere modellen kunnen audio via bluetooth op draadloze luidsprekers afspelen. Verder geef je in de instellingen eventueel aan dat je geluid zowel via een aangesloten receiver als op de interne tv-speakers wilt afspelen. Soms kun je in de geluidsinstellingen ook de gewenste audio-uitvoer instellen, zoals dolby digital (plus) en pcm. Laat indien mogelijk deze instelling op de automatische instelling staan, zodat de smart-tv zelf de beste audio-doorvoer selecteert. Wanneer beeld en geluid niet volledig synchroon lopen, pas je tot slot de audiotiming aan door bijvoorbeeld een vertraging in te stellen.

Tip 07: Hdmi-cec

Hdmi-cec (consumer electronic control) is een ietwat lastige term, omdat televisiefabrikanten hiervoor verschillende benamingen gebruiken. Neem nu bijvoorbeeld LG SimpLink, Samsung Anynet+, Philips EasyLink en Sony Bravia Link. Al deze termen komen op hetzelfde neer, namelijk het koppelen van verschillende apparaten via hdmi-cec. Dankzij deze technologie voer je met een enkele opdracht op de afstandsbediening bij diverse apparaten een taak uit. Schakel je de televisie bijvoorbeeld uit, dan zorgt hdmi-cec dat automatisch de receiver en blu-ray-speler ook worden uitgezet. Verder kiest de receiver altijd de juiste bron. Ook het eerder besproken arc is onderdeel van hdmi-cec. Wie deze technologie eens wil uitproberen, activeert in het menu van de televisie de functie. Op een LG-toestel navigeer je bijvoorbeeld naar Alle instellingen / Algemeen / SIMPLINK (HDMI-CEC). Daarnaast activeer je hdmi-cec ook op de aangesloten hdmi-apparaten, zoals een receiver en blu-ray-speler. Er is overigens wel een waarschuwing op z’n plaats. Zodra je producten van verschillende merken aan elkaar koppelt, verloopt de communicatie tussen de apparaten mogelijk minder soepel. Sommige fabrikanten passen deze standaard namelijk naar eigen smaak iets aan. Verder heb je met hdmi-cec minder controle. Wanneer je de televisie inschakelt, springen er tegelijkertijd wellicht apparaten aan die je op dat moment niet wilt gebruiken.

Tip 07 Hdmi-cec automatiseert de communicatie tussen verschillende apparaten.
Dankzij hdmi-cec zet je bijvoorbeeld al je apparaten tegelijk uit

0 Reactie(s) op: Zo stel je je smart-tv optimaal in

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.