Devolo Magic 1 WiFi: magische internetverbinding

Door: partner-redactie | 07 mei 2019 10:36

Partnerbijdrage

Een snel netwerk, overal in huis goede wifi en ook nog eens de laatste mesh-technologie: dat is waartoe de Magic-serie van Devolo in staat is. Interessant? We praten je graag even bij over alle mogelijkheden van de Magic 1.

Het Duitse Devolo is een van de bekendste spelers op de markt van powerline-adapters, waarmee je – geholpen door het stroomnet van je huis – snel en gemakkelijk een netwerk kunt opzetten. Een populaire toepassing is het uitbreiden van je wifi-netwerk, zodat je ook bijvoorbeeld op zolder een goede dekking hebt – en dat op een zeer laagdrempelige manier. Om die reden introduceerde het bedrijf de Magic-serie. Er zijn met de Magic 1 en Magic 2 twee productlijnen, die allebei gebruikmaken van de laatste standaarden (zie kader). We nemen voor deze pagina’s de Magic 1 als uitgangspunt; de producten in deze categorie maken snelheden tot 1200 Mbit/s mogelijk, terwijl met de Magic 2 zelfs het dubbele te halen is.

Powerline: netwerken via het stroomnet
Een netwerkverbinding opzetten via het stroomnet? De zogenaamde powerline-standaard die het mogelijk maakt, bestaat al veel langer. Regelmatige verbeteringen zorgen ervoor dat de technologie inmiddels snel en betrouwbaar werkt. De laatste standaard heet G.hn en zorgt voor een nog hogere snelheid, verbeterde stabiliteit én een groter bereik (tot 500 meter). De producten uit de Magic-serie van Devolo maken dankzij de laatste chipgeneratie een theoretische doorvoersnelheid van 1200 Mbit/s (Magic 1) of zelfs 2400 Mbit/s (Magic 2) mogelijk. Het nieuwe systeem kun je trouwens beter niet met oudere Powerline-producten (HomePlug AV) combineren; het werkt wel, maar zowel je oude als nieuwe adapters worden er trager van.

De Magic 1 WiFi Multiroom Kit zorgt overal voor een sterk wifi-signaal.

Producten

De Magic 1 is beschikbaar als LAN- en als wifi-versie, en er bestaan diverse kits waarin meerdere adapters worden gecombineerd. De LAN-adapter bevat een ethernetpoort voor gigabit-ethernet (tot 1 Gbit/s). De wifi-adapter biedt snelle wifi volgens de 802.11ac-standaard mét mesh-functionaliteit en bevat daarnaast twee fast ethernet-poorten (tot 100 Mbit/s) – handig om bijvoorbeeld je smart-tv op aan te sluiten of andere apparaten die geen wifi hebben. Hoe je deze producten kunt inzetten, laten we graag zien aan de hand van twee scenario’s: de thuiswerker en het moderne gezin.

De thuiswerker

Je hebt een snelle internetverbinding, maar je thuisnetwerk reikt niet verder dan de meterkast? Je hebt de hobbykamer tot werkplek omgedoopt, maar er is geen internet beschikbaar, hooguit het verzwakte wifi-signaal van de router in de meterkast? De Devolo Magic 1 LAN Starter Kit (ongeveer 120 euro) is dan een mooie oplossing. Het installeren is eenvoudig. Je steekt de eerste LAN-adapter in een vrij stopcontact in de gewenste ruimte – in dit geval de hobbykamer. Dankzij de automatische fasekoppeling werkt het trouwens in elke ruimte. De tweede LAN-adapter steek je in een vrij stopcontact in de meterkast en sluit je via de bijgeleverde ethernetkabel aan op de router. De apparaten zullen elkaar automatisch detecteren en een versleutelde verbinding opzetten. Binnen enkele minuten kun je de verbinding al in gebruik nemen en aan het werk. Het in de LAN-adapter geïntegreerde stopcontact zorgt er bovendien voor dat je nergens een stopcontact hoeft op te geven. Houd er wel rekening mee dat de adapters vrij fors zijn, waardoor je wat ruimte rondom vrij moet houden.

Maximale snelheid?
Het theoretische maximum van de Magic 1 wordt bereikt bij 1200 Mbit/s. Of je die snelheid bij jou thuis haalt, hangt af van de omstandigheden, maar het zal vrijwel altijd hoger zijn dan de snelheid van je internetverbinding. Het streamen van hd-video’s, online gamen of voeren van videogesprekken zal allemaal geen enkel probleem vormen. Voor het zwaardere werk – zoals het uitwisselen van grote bestanden via het netwerk – is de Magic 2 met zijn dubbele doorvoersnelheid een gunstiger optie, als je het zekere voor het onzekere wilt nemen.

Dankzij powerline-adapters zet je een netwerk op via het stroomnetwerk van je huis.

Het moderne gezin

In het moderne gezin worden wat hogere eisen aan het netwerk gesteld. De belangrijkste wens is doorgaans dat overal in huis een goed wifi-signaal aanwezig moet zijn. Met één router in de meterkast – de standaardsituatie in de meeste huishoudens – red je het doorgaans niet, zeker niet in een goed geïsoleerde nieuwbouwwoning. Voor deze doelgroep selecteerden we de Magic 1 WiFi Multiroom Kit (ongeveer 225 euro). Die bestaat uit een LAN-adapter en twee wifi-adapters. Kies twee plaatsen uit waar je het extra wifi-punt wilt creëren, bijvoorbeeld de tussenverdieping en op zolder. Steek in beide ruimtes de wifi-adapter in een vrij stopcontact. De LAN-adapter steek je vervolgens in de meterkast in een vrij stopcontact en sluit je via de ethernetkabel aan op de router. Nu start het coderingsproces en zodra dat is voltooid, kun je de wifi-punten gebruiken. De wifi-sleutel staat op de achterkant van elke wifi-adapter. Handig om te weten is dat elke wifi-adapter bovendien twee ethernetaansluitingen heeft (fast ethernet, tot 100 Mbps). Ideaal als je bijvoorbeeld nog een smart-tv of gameconsole aan wilt sluiten.

Mesh-technologie

Optioneel kun je de mesh-technologie gebruiken om alle Magic-adapters én de router in een gecombineerd netwerk aan te sluiten. Dat is zeker aan te raden. Dankzij de voorzieningen die Devolo heeft ingebouwd zal het apparaat waarmee je de wifi-verbinding hebt opgezet – zoals je smartphone of tablet – altijd het sterkste wifi-punt opzoeken. Je hebt er daarom geen omkijken meer naar en hoeft nooit zelf het sterkste netwerk te selecteren. Met de bijbehorende app genaamd Devolo Home Network wijzig je eventueel nog diverse netwerkinstellingen, al is dat in de praktijk zelden nodig.

Delos-update

Zeker voor het moderne gezin is de recente delos-update – vers van de pers! – een aantrekkelijke. Deze is sinds half maart 2019 beschikbaar en draagt versienummer 5.2. Er zijn onder meer functies voor ouderlijk toezicht toegevoegd, zodat je de schermtijd van je kinderen kunt monitoren en eventueel kunt beperken. Ook is het opzetten van een wifi-gastnetwerk voortaan een stuk eenvoudiger. Gasten kunnen inloggen met een persoonlijk wachtwoord of via een qr-code. Devolo verliest bestaande gebruikers niet uit het oog: de update is ook voor de eerdere dLAN-producten uitgebracht.

De Magic 1 Wifi Multiroom Kit bevat drie adapters voor een snelle netwerkverbinding.