Foscam E1: kijken en beveiligen zonder kabels

© PXimport

Foscam E1: kijken en beveiligen zonder kabels

Geplaatst: 18 september 2018 - 10:37

Aangepast: 14 december 2022 - 11:29

Partnerredactie

Je huis, bedrijf of clubgebouw beveiligen is wel zo goed voor de gemoedsrust. Minder bevorderlijk voor die gemoedsrust is het idee dat je daarvoor veel moet boren of allerlei kabels moet gaan trekken. De Foscam E1 neemt dat soort zorgen weg: je kunt de camera ophangen zonder boren en de beelden inzien via de cloud. Vijf lezers hebben de E1 thuis uitgebreid getest en doen verslag.

Media has no description

© PXimport

De Foscam E1 is een cameraset die bestaat uit een basisstation en een compacte, weerbestendige camera. Het basisstation is bekabeld, de camera is draadloos en voorzien van een accu. Lezers Peter Veldhuis, Jonathan Brouwer, Bianca Boonstra, Martijn Both en Herman Pen gingen met het systeem aan de slag. Martijn: “Een compleet pakket en alles is goed en veilig verpakt.” Peter: “De camera voelt solide aan maar het basisstation is wel wat groot. Dat wordt druk naast nas, modem en router”. De camera is voorzien van een magnetische voet wat ophangen eenvoudig maakt. Bianca: “En die magneet is heel sterk!” Op het eerste gezicht valt de E1 dus in de smaak bij de testers. Wel valt op dat de gedrukte handleiding in de doos Engelstalig is. De Nederlandstalige variant kan echter worden gedownload.

De testers kregen van tevoren uitleg over de beveiligingscamera en alle mogelijkheden.

© PXimport

Installatie

De installatie levert eigenlijk bij geen enkele tester veel problemen op. Het basisstation wordt met de meegeleverde kabel in de router geprikt. Na het plaatsen van de accu in de camera is een stem hoorbaar die laat weten dat er verbinding wordt gemaakt met het basisstation. Jonathan: “Dat duurt wel even.”

Daarna is het een kwestie van de qr-code inscannen met de app en verplicht een nieuw wachtwoord instellen. Herman: “De camera vindt zelf het basisstation, start opnieuw op en binnen een paar minuten kun je aan de gang.” En ook bij Peter gaat het vlotjes: “Nadat alles zonder bijzonderheden was doorlopen had ik al beeld op mijn telefoon. De eerste indruk van de kwaliteit was goed.”

Martijn liet bij wijze van proef het installeren van de E1 aan zijn ouders over. “Ze kwamen een heel eind”, grapt hij. Hij tipt dat handige Nederlandstalige installatiefilmpjes zijn te vinden op de site van Foscam.

Praktijk

De bediening verloopt via de speciale app die voorzien is van handige vingerafdruktoegang. Alle opnamen worden opgeslagen in de cloud. Foscam verstrekt gratis 1 GB opslagruimte zonder einddatum. Zo zijn de beelden makkelijk terug te zien. Jonathan: “Er zou eigenlijk wel een weekoverzicht moeten worden getoond met opgenomen meldingen.”

De camera van de E1 heeft een handige groothoeklens. Jonathan: “ideaal voor de plaatsing van de camera in een hoek van een kamer.” De opnamekwaliteit in 720p en 1080p wordt over het algemeen als ruim voldoende ervaren. De beelden ’s avonds en ’s nachts zijn zelfs zeer goed. Peter: “Je ziet dat de betere infraroodverlichting van de E1 veel invloed heeft op het beeld.”

Wel valt op dat de beeldkwaliteit nauw samenhangt met de locatie van het basisstation. Wanneer dat te ver van de camera is geplaatst of het signaal wordt gehinderd door bijvoorbeeld dikke muren, loopt de kwaliteit van de opnamen terug. Dan ontstaat er volgens Martijn een “mozaïekeffect bij beweging” en er kan vertraging optreden bij het opnemen. Bianca: “Na verhuizing van het basisstation kregen we echter wel beelden van prima kwaliteit.”

Bij de video wordt er natuurlijk ook geluid opgenomen. Ook dat gaat uitstekend maar klinkt wel “wat blikkerig”. En bewegingsdetectie is er ook. Herman ontving op zijn werk een pushmelding toen bleek dat zijn hond de sensor had geactiveerd. “Hilarisch, want ik kon vervolgens via de app op afstand tegen ‘m praten!” Mocht het geen loos alarm zijn, dan kun je met de alarmknop in de app het basisstation een luid alarmsignaal laten produceren.

Media has no description

© PXimport

Onder de streep

Na uitgebreid evalueren is het tijd om conclusies te trekken. De makkelijke installatie, goede app en flexibiliteit door het ontbreken van kabels worden als duidelijk pluspunten gezien. Wel kost het soms tijd om de juiste locatie van het basisstation te bepalen.

Verbeterpunten zijn er ook. Zo kan de bewegingsdetectie vanwege de (over)gevoeligheid en beperkte instelmogelijkheden volgens meerdere testers beter. Bovendien start de opname vervolgens soms (te) laat.

Alle opnamen belanden in de cloud en zijn alleen via de app te benaderen. Bianca: “Jammer dat Foscam niet voorziet in een manier om ook op de computer naar de beelden te kunnen kijken” (Benaderen van opnames via de pc is sinds augustus 2018 wel mogelijk, red.).

De Foscam E1 laat zonder meer een overwegend positieve indruk achter. Herman: “Al met al een goede ip-camera die je door de ingebouwde accu makkelijk kunt plaatsen én verplaatsen.”

Foscam E1

Prijs: € 309,95,-
Website: http://foscam.nl

  • Pluspunten

  • Innovatief

  • Makkelijk te installeren

  • Eenvoudig te verplaatsen / flexibel

  • Weerbestendig

  • Lens met grote kijkhoek

  • Goede beeldkwaliteit

  • Veel online storage

  • Minpunten

  • Beperkte accuduur camera (afhankelijk van een aantal instellingen)

  • Soms vertraging bij opnemen

  • Bewegingssensor beperkt configureerbaar

  • Beperkte mogelijkheden opslaan beelden (alleen in de cloud of op usb-stick)

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten