Het succes van de hergebruikte of refurbished smartphone

Door: partner-redactie | 21 september 2016 14:36

Partnerbijdrage

Een iPhone 7 koop je voor 769,- tot 1.129,- euro. Daar krijgt je de nieuwste smartphone van Apple voor. Je gelooft het of niet, maar veel mensen staan zelfs in de rij voor de winkel om die bedragen neer te leggen voor een smartphone. Niet iedereen wil een vermogen uitgeven aan een smartphone.

Telefoonabonnement.nl ziet in de laatste jaren de kwaliteit van smartphones gigantisch verbeteren. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat steeds meer mensen kiezen voor langer gebruik van hun smartphone. Anderen kopen bewust een hergebruikte smartphone en betalen veel minder geld. Het succes van de hergebruikte, refurbished, smartphone is vanaf 2015 gigantisch toe genomen en nu ook vanuit onverwachte hoek gesteund.

Wat is een refurbished telefoon

Letterlijk betekent refurbished ‘reviseren’. De telefoons worden gerenoveerd, schoongemaakt en defecte onderdelen worden vervangen. De telefoons worden op een groot aantal punten gecontroleerd en alle data wordt verwijderd om de toestellen vervolgens weer te verkopen. Je kunt dan weer drie tot vier jaar verder met de smartphone voor minder geld.

Refurbished smartphones een mega markt

Deloitte heeft de telefoon branche onderzocht en voorspelde in een rapport uit 2015, ‘Technology, Media & Telecommunications Predictions 2016’, dat refurbished telefoons 5% van de telefoonmarkt uitmaken in 2016. In een rapport uit 2016 heeft de onderneming het percentage al bijgesteld naar 7%. Volgens Deloitte is de totale gebruikte telefoonmarkt 17 miljard dollar (circa 15,2 miljard euro) waard.

De ideale telefoon van bijvoorbeeld 100,- euro hoeft namelijk niet per definitie nieuw te zijn.

Succes refurbished smartphone

De markt voor refurbished smartphones ontwikkeld zich gigantisch snel. Gestimuleerd door mensen die steeds prijs- en milieubewuster worden, smartphones die langer meegaan en ook uit onverwachte hoek krijgen refurbished smartphones steun.

Veranderende wetgeving nadelig voor dure smartphone

De wetgeving voor telefoonabonnementen is de laatste jaren flink veranderd. Het is voor telecomaanbieders bijvoorbeeld niet meer toegestaan een ‘gratis’ telefoon in het abonnement te verwerken. De Hoge Raad heeft hiervoor een stokje gestoken en bepaald dat het toestel als lening moet worden gezien.

Het gevolg van dit besluit is, dat dure smartphones in Nederland meer onder druk komen te staan. Koop je een telefoon van meer dan 250,- euro, dan zal die aankoop moeten voldoen aan regels van de Wet financieel toezicht (Wft). Hoewel de Autoriteit Financiële Markten nog moet bepalen in hoeverre de Wft wetgeving door aanbieder nageleefd moet worden, is het wel duidelijk dat je in de toekomst niet zomaar telefoons van 250,- euro of meer kunt kopen.

Zichtbaar succes refurbished smartphones

Eén van de grote refurbished successen laat de enorme vraag naar de refurbished Apple producten letterlijk zien. De bekendste verkoper van refurbished producten, Leapp, zag in 2011 al mogelijkheden. Inmiddels heeft de retailer al 22 winkels in grote steden als Amsterdam en Utrecht maar ook in Zwolle en Groningen.

Een andere grote indicator dat refurbished smartphones potentie hebben, is natuurlijk het toetreden van nieuwe partijen. Samsung kondigde in augustus van 2016 aan dat zij ook een programma starten om oude toestellen op te knappen.

Gevaar uit China

Apple analist, Steven Milunovich, liet eerder dit jaar al weten dat Apple vooral moet vrezen voor China. De refurbished iPhone en Samsung zal ook uit deze regio de meeste weerstand ondervinden. De toestellen uit China zijn de laatste jaren in kwaliteit met sprongen omhoog gegaan terwijl de prijs laag blijft.

Chinese merken die nu al bekend zijn in Nederland zijn Huawei en zijn dochter Honor. Het zijn toestellen met een zeer goede prijs/kwaliteitsverhouding. Met het verzadigen van de Chinese markt zullen de aankomende jaren steeds meer ´bekende´ Chinese fabrikanten de Europese markten opzoeken. Merken als Oppo, ZTE en Xiaomi gaan langzaam maar zeker marktaandeel verkrijgen.

Alternatief voor een refurbished toestel

Hoewel veel mensen het liefst een betrouwbaar merk kopen verschijnen er steeds meer goede alternatieven voor de bekende twee, Samsung en Apple. Vanuit Frankrijk krijgt Wiko steeds meer marktaandeel. De Frans/Chinese smartphone fabrikant biedt vrolijke telefoons die kwalitatief zeer goed in elkaar zitten. De nummer drie smartphone fabrikant Huawei verkoopt al jaren smartphones in Nederland en landgenoten als Oppo en Vivo krijgen steeds meer naamsbekendheid. Een echt vlaggenschip voor 400,-? Het is mogelijk dankzij OnePlus. Het bedrijf lanceerde recent nog zijn OnePlus 3 voor 399,- euro en het toestel versloeg alle andere vlaggenschepen in snelheid.