Masterclass: Spatzuiver geluid

Door: partner-redactie | 08 december 2016 09:46

Partnerbijdrage

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Lossless en high-res
  3. Eigen high-res muziek
  4. Juiste afspeelapparatuur
  5. NAS
  6. Online kwaliteitsmuziek

Fysieke muziekdragers sterven langzaam uit en voor streaming muziek is er volop toekomst. Deze conclusie bracht de internationale muziekorganisatie IFPI onlangs in z’n onderzoeksrapport naar buiten. In 2014 werd er wereldwijd voor het eerst meer omzet gegenereerd met digitale muziek (downloads en streamingdiensten) dan met cd’s en platen. Reden genoeg dus om de mogelijkheden van streaming muziek eens grondig te verkennen. Een opvallende ontwikkeling is dat een toenemend aantal download- en streamingdiensten geen genoegen meer neemt met sterk gecomprimeerde audiobestanden. High-res (hoge resolutie) muziek is wat de klok slaat! Redacteur en muziekliefhebber Maikel Dijkhuizen dook in de wereld van high-res audio.

Hoewel Spotify met ruim zestig miljoen actieve leden bijzonder succesvol is, is de muziekkwaliteit vanwege de hoge compressie voor audiofielen niet om over naar huis te schrijven. De Zweedse streamingdienst maakt gebruik van de Ogg Vorbis-indeling om audiobestanden kleiner te maken. Een voordeel van deze methode is dat er veel minder netwerkcapaciteit nodig is om de muziek te streamen.

Nadelen zijn er helaas ook. Er gaan namelijk veel details van de oorspronkelijke muziekopname verloren en op een goede hifi-installatie is dat goed hoorbaar vergeleken met een audiobestand van een hoger niveau. “Het is met name te horen in de ruimtelijkheid van de weergave en het ‘soepelere’ midden- en hooggebied. Let maar eens op de menselijke stemmen, want die krijgen vaak een felle s en t mee bij gecomprimeerde streams”, legt Jaap Veenstra uit.

Als oprichter en eigenaar van de bekende hifi-website Alpha-Audio weet Jaap alle ins en outs rondom digitale muziek. Wie op een goedkoop hifi-setje naar Spotify luistert, zal overigens weinig verschil merken vergeleken. De versterker, dac (digitaal/analoog-converter) en luidsprekers zijn in dat geval niet capabel genoeg om de hogere kwaliteit van lossless of high-res audio duidelijk weer te geven. Zelf heb ik een NAD T787-receiver en Bowers & Wilkins 683 S2-speakers in de woonkamer staan. Dat is een redelijk audiosysteem waarbij ik er niet aan moet denken om de uitgeklede muziekbestanden van Spotify hierop af te spelen. De muziek klinkt in dat geval vlak en er zijn minder subtiele details aanwezig. Gelukkig komen er steeds meer streamingdiensten en downloadsites die compressie zonder kwaliteitsverlies of zelfs helemaal geen compressie toepassen op hun audiobestanden. Voordat ik laat zien welke aanbieders er allemaal zijn en hoe je de muziek het beste kunt streamen, ga ik eerst wat dieper in op lossless en high-res muziek.

Spotify is vanwege het grote aanbod en de brede apparaatondersteuning erg populair, maar voor audiofielen is het geen interessante optie.