Sneller internet door betere netwerkkabels, kan dat wel?

© PXimport

Sneller internet door betere netwerkkabels, kan dat wel?

Geplaatst: 15 november 2018 - 13:20

Aangepast: 16 november 2022 - 09:25

Partnerredactie

Traag internet is voor elke internetgebruiker een bron van irritatie. Nu zou het natuurlijk handig zijn dat als we een snellere computer kabel kopen ook het internet sneller wordt. Dit lijkt een mooie gedachte, maar de realiteit ziet er heel anders uit.

partner

© PXimport

Waar moeten we op letten voordat we een nieuwe computer kabel kopen?

Fabrikanten van bijvoorbeeld UTP kabels komen regelmatig met nieuwe versies van hun producten, met steeds betere specificaties. Het is maar de vraag of je elke nieuwe computer kabel kopen moet. Om te bepalen of de netwerkkabel daadwerkelijk de snelheid beperkende factor is, zal de hele keten stap voor stap nagegaan moeten worden. Ten eerste is daar natuurlijk de provider. Deze kent afhankelijk van het type netwerk, glasvezel, DSL (telefoonlijn) of kabel (televisienetwerk), zijn eigen maximaal mogelijk leverbare internetsnelheid. In praktijk ligt dit ongeveer tussen 200 Mb/s en 1000 Mb/s. Waarbij met name de DSL internetsnelheid gevoelig is voor de afstand tot de telefooncentrale en het aantal gebruikers. Heb je eenmaal voor een provider gekozen, dan loop je direct aan tegen een keuzemogelijkheid van abonnementen waarbij de maximale internetsnelheid afhankelijk is van het abonnement. Wat in de praktijk wil zeggen: hoe meer je betaalt, hoe sneller het internet is. Een duur abonnement maakt geheel gebruik van de mogelijkheden die het netwerk biedt, tot een goedkoop abonnement waarbij soms maar maximaal 20 Mb/s gehaald wordt. Als laatste is er je eigen computer. Als deze bijvoorbeeld een netwerkkaart heeft die maar 100 Mb/s kan verwerken dan is een verbinding van 500 Mb/s volstrekt zinloos.

Zin en onzin van een supersnelle netwerkkabel

Bekijken we de specificaties van de verschillende netwerkkabels waarmee je ook de verbinding tussen modem en computer maakt dan valt op dat zelfs de traagste netwerkkabels die momenteel verkocht worden door leveranciers zoals Allekabels, de CAT5e UTP kabels, al snelheden kunnen verwerken tot 1000 Mb/s. Ruim genoeg voor nagenoeg alle internetabonnementen die je nu kunt afsluiten. Een CAT6 netwerkkabel heeft dezelfde snelheid, maar een grotere bandbreedte. CAT6a, CAT7 of zelfs CAT8.1 netwerkkabels, zijn met snelheden van 10.000 Mb/s tot zelfs 40.000 Mb/s gigantische “overkill”. Zeker zinvol voor veeleisende zakelijke netwerken, maar voor internetgebruik absoluut niet nodig. In feite mag je dus zeggen dat het vervangen van je internetkabel alleen dan zal helpen de snelheid te verbeteren als deze netwerkkabel daadwerkelijk de beperkende factor is. In bijna alle meeste gevallen zal echter blijken dat de tegenwoordig als standaard geachte CAT5e UTP kabel ruim voldoende is, waardoor de aanschaf van nog snellere internetkabels geen enkele positieve uitwerking zal hebben.

En hoe zit het met wifi?

We noemden de snelheden van verschillende netwerkkabels, maar hoe zit het met de snelheid van het vaak gebruikte wifi? In de regel kun je zeggen dat de snelheid van een wifiverbinding een stuk lager is dan met een netwerkkabel. Daar waar een CAT5e netwerkkabel snelheden tot 1000 Mb/s haalt, komen heel veel wifi routers niet verder dan 300 Mb/s. Dit is dan op de 5 GHz band, op de 2,4 GHz band is dit 100 Mb/s. Er zijn inmiddels ook al modellen met een snelheid van 1300 Mb/s 5 GHz en 600 Mb/s 2,4 GHz verkrijgbaar, maar hier hangt vaak een stevig prijskaartje aan en deze specificaties zijn voor internetgebruikers juist al ruimer dan wat de provider meestal kan leveren. Een ander niet te onderschatten thema is gevoeligheid voor storende signalen van buitenaf. Wifi is in dit opzicht totaal onbeschermd in vergelijking met een netwerkkabel. Tel daar nog eens bij op dat onverlaten je wifisignaal zomaar uit de lucht kunnen plukken en een deugdelijke beveiliging daarom absoluut noodzakelijk is, dan is het niet verwonderlijk dat op plaatsen waar snel, veel en vaak vertrouwelijke data verstuurd worden dit nagenoeg altijd via netwerkkabels gebeurt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten