Top-5 securityproblemen

© CIDimport

Top-5 securityproblemen

Geplaatst: 2 mei 2016 - 12:12

Aangepast: 14 december 2022 - 09:29

Partnerredactie

Criminelen verleggen hun focus in toenemende mate naar het web. De reden hiervoor is dat internet een enorm bereik heeft en bovendien een zekere mate van anonimiteit waarborgt. Het uitvoeren van criminele handelingen achter een pc is nu eenmaal minder risicovol dan ’s avonds in het donker een huis leegroven. Het gevolg hiervan is dat cybercriminelen allerlei originele methoden hebben ontwikkeld om je pc te beschadigen, geld afhandig te maken en persoonlijke gegevens te ontfutselen. En daar is bovendien steeds minder technische kennis voor nodig. Wat zijn anno 2016 de grootste bedreigingen waar je rekening mee moet houden?

Media has no description

© PXimport

1. Ransomware

De ontwikkeling van ransomware gaat razendsnel, vandaar dat deze afpersingsmethode met stip op één staat. Een ander woord voor ransomware is gijzelingssoftware. Een boosaardig programma versleutelt persoonlijke data of het volledige systeem. Er verschijnt vervolgens een bericht in beeld dat je na het betalen van losgeld weer volledige toegang krijgt. Veel slachtoffers gaan akkoord met het betalen van een klein bedrag, waardoor ransomware een zeer lucratieve business is voor cybercriminelen. Nuttig om te weten is dat slachtoffers na het betalen van losgeld in de meeste gevallen geen decryptiesleutel ontvangen. Naast Windows vormen Android en Linux het voornaamste mikpunt van ransomware-ontwikkelaars.

Oplossingen

Ransomware bereikt meestal een pc via verouderde software. Denk hierbij aan applicaties als Flash, Adobe Reader en Java. Installeer om die reden altijd nieuwe updates. Krijg je ooit onverhoopt te maken met ransomware, betaal dan sowieso nooit! Er zijn verschillende methoden om de kwaadaardige software te verwijderen. Met een Bitdefender Rescue CD lukt het om de computer buiten het besturingssysteem op te starten en ransomware onschadelijk te maken. Speciaal voor het verwijderen van ransomware bracht Bitdefender onlangs een gratis hulpprogramma op de markt. Het gebruik van een gerenommeerde virusscanner op je pc, smartphone en tablet helpt je bovendien om besmetting te voorkomen.

2. Phishing

Iedereen heeft ooit weleens een mailtje uit naam van de bank ontvangen met het verzoek om je gebruikersnaam en wachtwoord op te geven. Hierbij word je doorgestuurd naar een valse webpagina van de ‘bank’. Op deze manier ‘vist’ de cybercrimineel naar accountgegevens met als doel om zo vlot mogelijk geld afhandig te maken. Het is dus een vorm van internetfraude. Phishingmails zijn vaak in gebrekkig Nederlands geformuleerd, maar soms zijn het ook berichten die er zeer authentiek uitzien. Naast banken gebruiken cybercriminelen ook andere instanties als dekmantel voor het versturen van phishingmails. Denk hierbij aan eBay, PayPal en bekende webwinkels.

Oplossingen

Belangrijk om te weten is dat financiële instellingen via e-mail of sms nooit naar je wachtwoord en gebruikersnaam zullen vragen. Als je naar een website van een bank of verzekeringsmaatschappij wordt doorgestuurd, let dan altijd op of de url daadwerkelijk van de juiste instelling afkomstig is. Check ook de afzender van het e-mailbericht. De meeste antivirusprogramma’s herkennen phishingpagina’s in je browser en blokkeren automatisch de toegang. Bitdefender voegt met de module Safepay zelfs een extra beveiligingslaag aan je browser toe, zodat je veilig kunt internetbankieren.

3. Mobiele malware

Nog altijd groeit het aantal Android-gebruikers wereldwijd, waardoor dit besturingssysteem voor cybercriminelen een interessant doelwit is. Bovendien is concurrent iOS een gesloten platform en daardoor ongevoeliger voor infecties. Alle pijlen zijn dus gericht op Googles mobiele besturingssysteem. Momenteel circuleert veruit de meeste mobiele malware nog onder Chinese smartphone-bezitters, maar de verwachting is dat deze trend op korte termijn ook naar westerse landen overwaait. Vooral de installatie van applicaties via een los apk-bestand is een populaire methode om een Android-toestel te infecteren met malware.

Oplossingen

Een efficiënte manier om infecties tegen te gaan, is door alleen nieuwe apps vanuit de officiële Play Store te downloaden. Het verleden heeft bewezen dat er dan nog steeds malwarebesmettingen mogelijk zijn, maar de kans is wel een stuk kleiner. Veel apps willen toegang tot betaalgegevens, foto’s en contactpersonen. Bedenk goed welke apps je hiervoor toestemming geeft. Gebruik verder een gerenommeerde virusscanner die malafide apps herkent, zoals Bitdefender Mobile Security.

4. Hackers

Hackers kunnen via allerlei manieren je pc, smartphone, tablet of ‘internet of things-apparaat’ binnendringen en vervolgens gegevens stelen. Een bekende methode is het gebruik van een zogeheten keylogger. Een dergelijk programma registreert alle toetsaanslagen en stuurt deze gegevens naar de hacker door. Hierdoor lukt het bijvoorbeeld om gebruikersnamen, wachtwoorden en creditcardnummers te onderscheppen.

Oplossingen

Om hackers buiten de deur te houden, is een goede firewall een belangrijk instrument. Dit onderdeel scant inkomend en uitkomend netwerkverkeer op verdachte activiteiten. De meeste antivirusproducten hebben standaard een softwarematige firewall aan boord. Installeer verder alleen programma’s die je vertrouwt en zorg ervoor dat een virusscanner externe opslagdragers preventief controleert. Verder leveren antivirusproducten ook een virtueel toetsenbord mee, waardoor keyloggers niet in staat zijn om toetsaanslagen van wachtwoorden te registeren. Bitdefender Security biedt zelfs voor de slimste hackers een passend antwoord.

5. Malvertisements

Een malvertisement is een online advertentie waarachter een website met malware schuilgaat, zoals een computervirus of Trojaans paard. Advertenties bereiken vaak via (gehackte) advertentienetwerken het web, waarbij de eigenaar van de website geen enkele invloed heeft op de inhoud. Door surfgegevens in je browser te verzamelen, zijn de advertenties veelal persoonsgericht. Ze verschijnen op willekeurige websites en in sociale netwerken door misbruik van het https-protocol te maken.

Oplossingen

De ontwikkeling van malvertisements loopt de laatste jaren sterk terug, aangezien veel gebruikers banners blokkeren via een browserplugin. Een bekend voorbeeld hiervan is Adblock Plus. Na installatie van deze uitbreiding is er nauwelijks risico op besmetting via een malvertisement. Houd er rekening mee dat je reguliere advertenties ook niet meer te zien krijgt, waardoor je favoriete websites inkomsten mislopen.

Op de site van onze collega's bij computertotaal.nl leggen we uit, waarom hackers hacken.

MEER LEZEN OVER ONLINE VEILIGHEID? KLIK HIER


Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten