Wat is een VPN en waarom moet je het gebruiken?

© PXimport

Wat is een VPN en waarom moet je het gebruiken?

Geplaatst: 7 oktober 2019 - 08:39

Aangepast: 14 december 2022 - 11:10

Partnerredactie

Oorspronkelijk was een VPN bedoeld als een manier om extern toegang te krijgen tot interne bedrijfsnetwerken. Door middel van een versleutelde verbinding konden medewerkers vanuit huis of elke andere externe locatie het bedrijfsnetwerk gebruiken.

Partnerbijdrage

© PXimport

Gaandeweg werd hetzelfde principe ingezet voor andere doeleinden. Bijvoorbeeld door een VPN op te zetten naar een offshore server konden downloadpiraten anoniem down- en uploaden. Voor serieuzere zaken werden VPN's ook gebruikt. Denk daarbij aan het omzeilen van censuur of anoniem internetten in landen waar de vrijheid van meningsuiting niet bestaat. De VPN is in korte tijd geëvolueerd van bedrijfsnetwerk naar Zwitsers zakmes van elke internetter.

NordVPN koop je hier!

Hoe gebruik je een VPN?

Veel apparaten hebben ingebouwde VPN-ondersteuning. Op ondersteunde apparaten kan je de VPN handmatig instellen of de app van een VPN-provider gebruiken. Na het installeren kies je in de app met welke server je verbinding wil maken.

Ook apparaten zonder VPN-ondersteuning kunnen gewoon gebruik maken van een VPN. Dat kan door een VPN op een router te installeren. De router maakt dan een netwerk aan waarop alleen de VPN-verbinding actief is. Elk apparaat dat op dat netwerk is aangesloten maakt automatisch gebruik van de VPN.

Anoniem internetten

Zonder VPN kan je internetprovider precies zien wat je doet op internet. Als je een VPN gebruikt kan je internetprovider alleen zien dat je verbinding hebt met een VPN. Als je een VPN wil gebruiken om anoniem te internetten is het sterk aan te raden om een VPN provider met een no-logging beleid te kiezen. Daarbovenop dien je verbinding te maken met een server buiten jouw eigen jurisdictie als je wil ontsnappen aan surveillanceprogramma's zoals PRISM en de Sleepwet.

NordVPN koop je hier!

Veilig internetten

Zonder VPN onbeveiligde wifi gebruiken is sterk af te raden. Alle gebruikers op het netwerk kunnen elkaar "zien" en je onversleutelde data is kinderlijk eenvoudig te onderscheppen. Door een VPN te gebruiken is versleutel je al jouw internetverkeer en kan deze data niet meer worden uitgelezen.

Censuur omzeilen

In landen met gecensureerd internet zijn VPN's mateloos populair. Social media en internationale nieuwswebsites zijn vaak geblokkeerd in landen zoals China, Rusland en Iran. Door verbinding te maken met een VPN zijn deze blokkades makkelijk te omzeilen. Het is wel oppassen, in veel van dit soort landen is het gebruik van VPN's bij de wet verboden.

Streamingdiensten unblocken

Er zijn ook luchtigere dingen die je met een VPN kan doen. Bijvoorbeeld je favoriete Nederlandse streamingdienst op vakantie bekijken. NPO Start, Netflix en TV-streamingdiensten zoals Ziggo Go zijn mateloos populair onder vakantiegangers.

Hoewel je binnen de EU gewoon kan genieten van je Nederlandse programma's worden deze streamingdiensten buiten de EU altijd geblokkeerd in verband met uitzendrechten.

Met een VPN omzeil je deze geografische blokkades. Andersom zijn er ook tientallen streamingdiensten die alleen in andere gebieden beschikbaar zijn. Bijvoorbeeld BBC iPlayer en Amerikaanse Netflix.

NordVPN koop je hier!

Media has no description

© PXimport

Probeer VPN 30 dagen

Wil je eens een VPN proberen? NordVPN heeft een 30 dagen niet goed geld terug garantie. In die periode kan je het abonnement gewoon stopzetten en krijg je het geld teruggestort.

Een korte test wees uit dat NordVPN uitstekend werkt met de meeste Nederlandse streamingdiensten. Verder heeft NordVPN een no-logging beleid dat een onafhankelijke privacy audit van PricewaterhouseCoopers doorstaan heeft. Voor extreme omstandigheden zoals internetten in Iran heeft NordVPN Obfuscated Servers. Het komt erop neer dat deze servers niet herkenbaar zijn als VPN. Daardoor zijn ze lastiger te blokkeren dan normale VPN servers.

Als je de 3-jaar aanbieding neemt krijg je 70% korting, omgerekend minder dan 4 euro per maand. Jaar- en maandabonnementen zijn er ook maar daar zit een stuk minder korting op.

Media has no description

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten