Yamaha YSP 5600 sound projector

Door: partner-redactie | 28 juli 2016 14:59

Partnerbijdrage

Wie de doos pakt van de Yamaha YSP 5600 sound projector en NS-SW300 zal wellicht wat sceptisch worden door de labels. Dolby Atmos uit een soundbar? Dat kan toch helemaal niet? Daar heb je talloze speakers voor nodig. Inclusief in het plafond. Niet met deze Yamaha!

Yamaha noemt zijn YSP 5600 speaker heel bewust een ‘sound projector’. Het heeft wellicht de vorm van een soundbar, maar technisch gezien werkt het heel anders.

46 drivers

Het begint al met de 46 units die Yamaha heeft verwerkt in de behuizing. Die helaas wel wat plastic aan doet. Het is stevig kunststof, maar toch: voor 1800 euro zou wat oog voor afwerking niet geheel misstaan.

Die in totaal 46 units worden aangestuurd met in totaal 128 watt aan vermogen. Iedere unit heeft zijn eigen versterker. Een uitermate geavanceerde processor zorgt ervoor dat de juiste unit op het juiste moment in beweging komt.

Door de units zowel in een hoek te plaatsen én een klein beetje te spelen met fase kan de YSP 5600 écht surround realiseren. Ook als u niet precies in het midden zit. Immers: deze ‘sound projector’ stuurt daadwerkelijk het geluid naar een bepaald punt in de ruimte. Inclusief het dak. Vandaar dat deze YSP 5600 Dolby Atmos gecertificeerd is. Toch wel bijzonder.

Subwoofer

De subwoofer kan als package deal bij de sound projector worden aangeschaft. De 25cm woofer vult lekker aan en blijft strak weergeven dankzij de 250 watt versterker. En de speciale Twisted Flare Port. Deze zorgt voor minder bijgeluiden uit de basreflexpoort.

Aansluitingen

De YSP 5600 is op verschillende manieren aan te sluiten op het audiosysteem. Dat kan via de vier hdmi-ingangen, wat uiteraard de voorkeur geniet. Immers: anders kunt u niet genieten van de Dolby Atmos soundtrack. Er is echter ook een tweetal optische ingangen, een digitale coaxiale ingang en zelfs een analoge ingang.

Via Hdmi kunt u gebruik maken van CEC en ARC (audio return channel). Ook is 4K pass through ondersteunt, wat wel prettig is.

Tenslotte moeten we niet vergeten, dat deze Yamaha compatible is met MusicCast Wireless Music System. Het uitgebreide streaming-systeem van Yamaha. Streaming kan zowel draadloos als via ethernet. En wie graag even een deuntje wil spelen via bluetooth: ook dat kan. Helaas is de Yamaha niet AptX compatible. Het blijft bij Bluetooth 2.1 EDR.

Conclusie

Wie een eenvoudige oplossing zoekt voor surround weergave in de woonkamer en geen zin of plek heeft voor tien luidsprekers, kan zonder meer eens gaan kijken en luisteren naar de Yamaha YSP 5600 en SW 300. De YSP 5600 zet daardwerkelijk een surround-ervaring neer. En dat vanuit één soundbar. Correctie: sound projector. De Yamaha YSP 5600 is door EISA uitgeroepen tot Europese Soundbar 2016-2017. Bekijk hier het volledige juryrapport.

Specificaties:

- Aantal units, YSP 5600: 46
- Versterkervermogen: 128 watt
- Versterker NS-SW300: 250 watt
- Inputs: 4 x hdmi, 2 x optisch, 1 x coaxiaal, 1 x analoog
- Surround formaten: allemaal
- Prijs: 1799 euro (YSP 5600), 399 euro (NS-SW300)