10 tips om je kabels weg te werken

© PXimport

10 tips om je kabels weg te werken

Geplaatst: 7 december 2015 - 11:56

Aangepast: 14 december 2022 - 09:37

Redactie ID.nl

Een pc met al z'n randapparatuur kan voor nogal wat rommel zorgen achter het bureau. Tijdens het aansluiten ligt het allemaal netjes, maar na verloop van tijd raken kabels door de war en wordt het een helse klus om oude randapparatuur te vervangen voor nieuwe. Gelukkig zijn er oplossingen.

Tip 01: Labelen

In principe zijn er twee manieren om orde in de chaos te scheppen als het om kabels gaat: labelen en bundelen. Het grootste deel van dit artikel gaat over bundelen, omdat er eindeloos veel inventieve manieren zijn waarop je dit kunt doen. Maar labelen, hoe eenvoudig ook, is een stap die we niet willen overslaan. Wanneer je naar je kabels kijkt, wordt een deel van de chaos veroorzaakt doordat het vaak onmogelijk te zien is welke kabel waarheen leidt. Door een labeltje (dit kan een dun strookje etiket zijn) om de kabel te plakken en daarop te schrijven waarvoor deze kabel dient, wordt het direct al een stuk duidelijker. Kleurcoderen kan ook, in dat geval plak je een strookje gekleurd etiket aan het begin én het eind van de kabel, zodat je eenvoudig kunt zien welke kabel waarvoor is.

Gelabelde kabels

© PXimport

De eerste stap in het creëren van orde, is het identificeren van de kabels en ze labelen.

Tip 02: Broodsluitingen

Je kunt een klein fortuin uitgeven aan oplossingen die je helpen je kabels wat beter te ordenen, en een paar daarvan zullen we in dit artikel ook echt wel bespreken. Maar leuker (en goedkoper) is natuurlijk wanneer je alledaagse voorwerpen kunt gebruiken en daar geen cent aan uit hoeft te geven. Het ziet er misschien iets minder fancy uit, maar het gaat natuurlijk om het resultaat. Want wist je dat je die clipjes waar ze in de supermarkt de zak mee dichtmaken waar het brood in zit, perfect zijn voor het 'labelen' van je kabels? In de eerste tip hadden we het over etiketten, maar als je niets wilt plakken is dit een perfecte oplossing. De clips sluiten zich perfect om de kabel (soms zelfs meerdere kabels) heen, maar zijn ook heel eenvoudig weer te verwijderen. En door ze een kleurtje te geven en/of er iets op te schrijven, houd je ze nog prima uit elkaar ook.

 

© PXimport

De één z'n brood is de ander z'n kabeloplossing.

Tip 03: Broodsluitingen 2

Wat nu als je de verpakking van je brood niet is gesloten met een plastic clip, maar met van die kleine strookjes met ijzerdraad erin? Dat is helemaal perfect, want nu kun je de kabels niet alleen labelen, maar tegelijkertijd óók gemakkelijker bundelen. Het ijzerdraad in deze sluitingen is sterk genoeg om de kabels bij elkaar te houden, terwijl het strookje plastic nét dik genoeg is om iets op te schrijven. Inkleuren kan natuurlijk ook. Wel even oppassen dat er geen scherpe uiteinden aan het ijzerdraad zitten waarmee je de kabels eventueel zou kunnen beschadigen.

 

© PXimport

Met de broodsluitingen van ijzerdraad kun je je kabels bundelen.

Tip 04: Kabelbinders

Als het écht om een flinke bos kabels gaat en een broodsluiting is niet sterk of niet lang genoeg, dan bieden tie-wraps een prima oplossing. Gewoon te halen bij de bouwmarkt en nog in verschillende kleuren ook, wat weer handig is voor de identificatie. Ze zijn meestal te dun om op te schrijven, maar het is natuurlijk een kleine moeite om er een etiket om te vouwen of aan te prikken voor je hem dichtdoet. Waar je wél rekening mee moet houden is dat je hem niet te strak aantrekt, anders kom je er niet meer tussen met een schaar om hem los te knippen zonder je kabel te beschadigen. Bind ook niet te veel kabeltjes bij elkaar. Het is handiger om meerdere kleine bundeltjes te maken (bijvoorbeeld muis en toetsenbord, beeldscherm en computer) zodat je niet de hele bundel hoeft los te knippen wanneer je alleen maar je muis wilt vervangen.

 

© PXimport

Tie-wraps zijn veel sterker, maar wel een stuk lastiger te verwijderen.

Tip 05: Wol

Een trucje dat voornamelijk gebruikt wordt om draadbreuk te voorkomen bij de kabeltjes van (in-ear-)koptelefoons, werkt ook prima om je kabels zich wat beter te laten te gedragen. Door wol om je kabels te vlechten, raken ze niet alleen een stuk minder snel in de knoop, je kunt ze natuurlijk ook nog eens van begin tot eind in één oogopslag herkennen. In theorie zou je deze techniek ook kunnen gebruiken om kabels te bundelen, maar dat is alléén nuttig bij kabels waarvan je zéker weet dat je ze voorlopig niet hoeft te vervangen. Zo'n wolhuidje is niet zomaar even verwijderd. Handiger is waarschijnlijk om, zodra je de kabels eenmaal hebt omvlecht (ps. dit duurt wel even), ze bij elkaar te binden met de overgebleven wol. Een uitgebreide uitleg over het vlechten van kabels vind je hier. En heb je geen zin om zelf te vlechten, dan kun je dit soort kabeltjes ook gewoon kopen, maar daar betaal je flink voor.

 

© PXimport

Door je kabels te omvlechten worden ze niet alleen cool, maar ook minder knoopgevoelig en je herkent ze meteen!

Aan het plafond

De oplossingen in dit artikel zijn uitstekend voor wanneer je kabels op de grond of op/bij je bureau liggen. Maar wat als je het hogerop moet zoeken en je niet graag aan de slag gaat met een boor (of je woont in een huurhuis waarin dat niet mag)? In dat geval is de Hanggo een fantastische oplossing. Hanggo's zijn klemmetjes je die in de hoek van muur en plafond duwt, en die zichzelf vervolgens vastklemmen door druk naar buiten toe uit te oefenen. Ze zijn eigenlijk bedoeld voor slingers, maar kunnen een gewicht tot twee kilo dragen. Ze zijn dus prima in staat om zelfs zware stroomkabels via het plafond naar de juiste plek te leiden.

 

© PXimport

Tip 06: Papierklemmetjes

We hebben nog een McGuyver-oplossing voor je! In het Engels noemt men ze binder clips, we hebben even moeten zoeken naar de Nederlandse benaming: papierklemmetje. Deze papierklemmetjes zijn écht heel handig, uiteraard voor het bij elkaar houden van documenten, maar ook voor het ordenen van je kabels.

De klemmetjes blijven namelijk prima op hun plek, zelfs met een hoek van 90 graden. Dit betekent dat je de klemmetjes tegen een (vierkante) tafelpoot kunt klemmen, aan de onderkant van het tafelblad van je bureau, en zelfs aan je computer zelf. Dankzij de vorm van de metalen handvatten van de klemmetjes, kun je je kabels (zelfs die met een grote usb-stekker) perfect door de klemmetjes heen steken, waarna ze prima op hun plek worden gehouden. Uiteraard zijn deze klemmetjes niet geschikt voor kabels met hele grote stekkers, zoals stroomkabels. Overigens kun je de klemmetjes zelf ook gebruiken om kabels te bundelen. Een heerlijk veelzijdig huishoudelijke oplossing.

 

© PXimport

Papierklemmetjes zijn dankzij hun knijpkracht prima in staat om kabels te bundelen én op hun plek te houden.

Tip 07: Klittenband

De tot nu toe genoemde oplossingen kosten je waarschijnlijk maar een paar cent en zijn vaak ook al in elk huishouden te vinden. Ga je echter voor een iets professionelere uitstraling en ben je bereid om er iets meer aan uit te geven, dan is klittenband de oplossing van je problemen (doorgaans roepen we op de redactie dat duct tape de oplossing is voor al je problemen, maar dát lijkt ons in dit geval niet zo handig). Wanneer je op Google zoekt naar klittenband in combinatie met kabels, dan vind je direct winkels die voor een paar euro een rol klittenband aanbieden.

Het enige dat je hoeft te doen is een strookje van de rol te trekken, op maat te knippen en om de gewenste kabels te vouwen, waarna het klittenband zichzelf om de kabels geklemd houdt. Ook dit materiaal is beschikbaar in verschillende kleuren, waardoor identificatie kinderspel wordt. En het grootste voordeel: het is een herbruikbare oplossing. Even lostrekken, kabel vervangen, en je maakt hetzelfde klittenband weer vast.

 

© PXimport

Klittenband was ooit je held toen je nog geen veters kon strikken, en komt nu weer van pas als kabels ordenen een probleem is.

Tip 08: Kabelgoot

In dit artikel hebben we het vooral over de bos kabels die zich aan de achterkant van je computer bevindt. Maar wat als deze kabels om wat voor reden dan ook de halve kamer door moeten? In een ideale situatie verberg je deze kabels natuurlijk achter een plint, maar dat is niet altijd mogelijk en je wilt niet dat iemand struikelt. Daarbij ziet het er gewoon niet netjes uit.

Als er geen andere oplossing is om de kabels weg te werken, dan is een kabelgoot een prima alternatief. Wellicht denk je dan meteen aan die peperdure en loodzware rubberen gevaartes die je op de werkvloer weleens ziet liggen, maar zo gek hoeft het niet te zijn. Als je met Google zoekt naar een kabelgoot, vind je voor minder dan vijftien euro al prima goten (en ook hoekgoten) waarmee je je kabels netjes kunt verbergen op een veilige en stijlvolle manier. Besteed je iets meer, dan krijg je fraaiere goten die in verschillende vormen te leggen zijn.

 

© PXimport

Een kabelgoot kan je helpen als je kabels de halve kamer door moeten.

Tip 09: CableDrop

Zijn het niet de kabels die achter je bureau lopen maar vooral die naar je bureau toe (zoals die van de muis, telefoonopladers, usb-kabels enzovoort) waaraan je je ergert, dan zijn er andere oplossingen. Het is niet alleen irritant omdat ze niet zo mooi staan, maar je kent ongetwijfeld de situatie waarin je muis niet lekker beweegt omdat het gewicht van de draad eraan hangt, of waarin je oplaadkabel keer op keer van je bureau valt. De CableDrop is een fantastische manier om dat op te lossen. Voor iets meer dan een tientje krijg je negen halve bolletjes met een opening waarin je kabels kunt vastduwen. De CableDrop is zelfklevend en kan dus op ieder glad oppervlak geplaatst worden (dus niet alleen op je bureau, maar ook tegen de muur). Zo houd je het achter én voor je bureau netjes.

 

© PXimport

Klein, maar verdraaid handig, deze zelfklevende kabelklemmetjes.

Tip 10: Bankpas

De leukste tip hebben we voor het laatste bewaard, simpelweg omdat hij even creatief is als veelzijdig. Wanneer je een oude bankpas of creditcard hebt, dan leent deze zich prima voor het ordenen van kabels vlak achter je pc of op je bureau. Het enige dat je hoeft te doen is (bijvoorbeeld) drie gaten te perforeren aan de bovenkant van het pasje (boven én onder kan ook), en vervolgens van de rand van het pasje naar de gaatjes een opening te knippen.

Eigenlijk creëer je hiermee een gigantische broodclip (zoals genoemd in tip 2), met als voordeel dat je er meer dan één gaatje in kunt perforeren, zodat je verschillende setjes kabels kunt bundelen. Eventueel kun je (wanneer je alleen de bovenkant hebt geperforeerd), het pasje ook tegen je bureau plakken met dubbelzijdig tape. Zo vallen bijvoorbeeld oplaadkabels niet van je bureau én blijven ze van elkaar gescheiden. Het is wel even zoeken naar de juiste perforator als je andere kabels wilt bundelen dan bijvoorbeeld usb-kabels, omdat het gat van een standaardperforator vrij klein is.

 

© PXimport

Heb je nog een oud bankpasje? Ook daar kun je ideaal kabels mee bundelen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten