12 tips voor een koele pc

Door: Robbert Brus | 01 oktober 2015 07:19

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Als je tijdens warme dagen vastloopt of spontaan uitvalt, dan is de kans groot dat je cpu te warm is geworden. De beste remedie is de computer stofvrij houden, zodat de ventilator de koelribben op de cpu koel kan houden. Maar er zijn nog meer trucs voor een koele pc.

Tip 01: Luchtdoorstroming

Plaats de computer nooit in een afgesloten ruimte zoals een kast. De warme lucht kan dan niet wegstromen, met als gevolg dat onderdelen oververhit raken. Lees ook: 3 oplossingen voor een lawaaiige laptop.

Ook een warboel aan kabels aan de achterzijde verhinderen dat de warme lucht goed weg kan. Bind de kabels netjes bij elkaar, zodat de ventilators de ruimte hebben om de warme lucht af te voeren. Gebruik voor het vastbinden bijvoorbeeld klittenband, een kabelspiraal of kabelbinder. Verbind de kabels niet te strak of met een te smalle tie-wrap: dat beschadigt de kabels en kan kortsluiting veroorzaken. Laat de systeemkast ook niet openstaan. Het is misschien gemakkelijk en lijkt een mooie oplossing, maar op de lange termijn werkt het averechts. Er komt gemakkelijker vuil en stof bij de fan, zodat de koelribben op de gpu en cpu veel sneller dichtslibben en niet meer goed functioneren. Ook de voeding vult zich sneller met stof en dat levert weer brandgevaar op. Houd de systeemkast daarom zoveel mogelijk gesloten.

Tip 01 De koelribben vullen zich gemakkelijker met stof en vuil als de computerkast open blijft staan.

Tip 02: Kabels van binnen

In de computer zitten veel kabels. Verwijder, voordat je de computer openschroeft, alle kabels aan de buitenkant en druk nog even op de aan-knop om opgeslagen energie kwijt te raken. Kant-en-klare merk-systemen als HP, Dell of Acer werken kabels meestal netjes weg, bij zelfbouw-pc's wordt dit vaak vergeten. Kabels in de computer kunnen de luchtdoorstroming goed dwarsbomen. Probeer de kabels voorzichtig bij elkaar te pakken en bind ze losjes samen met een kabelbinder of klittenband. Sommige systeemkasten hebben speciale uitstulpingen om een tie-wrap door te steken. Het is een secuur werkje, waar je best de tijd voor mag nemen. Heb je veel ongebruikte stroomkabels, overweeg dan om een modulaire voeding te kopen. Op een modulaire voeding kun je de kabels die je niet gebruikt afkoppelen en dat scheelt weer ruimte.

Tip 02 Bij een modulaire voeding kun je de kabels die je niet gebruikt verwijderen.

Tip 03: Perslucht

Perslucht is de gemakkelijkste wijze om de pc schoon te houden. Blaas met regelmaat de onderdelen schoon, zodat stof geen kans krijgt zich op te hopen. Het is een klusje dat het best in de buitenlucht kan worden uitgevoerd. Als de ventilator te snel draait gaat deze stuk. Houd daarom tijdens het schoonblazen de fan met je vinger tegen of steek er tijdelijk een stokje tussen. Houd de bus persluchtreiniger recht en blaas met korte stoten van een kleine afstand het stof weg. Herhaal dit ook bij de koelribben onder de fan en de koeling van de grafische kaart. Neem ook direct overige onderdelen mee zoals de voeding, voorkant en achterkant van de behuizing. In luxe systeemkasten zitten vaak filters die het stof tegenhouden, dit is het moment deze schoon te kloppen.

Tip 03 Met een bus perslucht blaas je gemakkelijk het stof weg.

Tip 04: Koelribben

Als een computer lange tijd niet is onderhouden, is een bus perslucht vaak niet afdoende om het stof weg te krijgen. Het stof is dan erg compact en zit stevig vast tussen de koelribben. Bij processorkoelers waarvan je de ventilator van de koelribben kunt losmaken, is het vaak niet nodig het hele koelelement van de cpu af te halen. Wordt na de schoonmaak de cpu nog steeds te warm, dan is een verse laag koelpasta waarschijnlijk de oplossing (zie tip 5).

Haal eerst de ventilatorstekker los van het moederbord en haal de ventilator van het koelelement. Veeg het stof met een kwastje of wattenstaafje tussen de fan weg en verwijder daarna het hardnekkige stof tussen de koelribben. Monteer de ventilator terug op het koelblok en vergeet niet de connector weer op het moederbord aan te sluiten.

Tip 04 Bij sommige koelers kan de fan worden gedemonteerd, zodat je gemakkelijk hardnekkig stof kunt verwijderen.

2 Reactie(s) op: 12 tips voor een koele pc

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 1 oktober 2015 09:21 darknessblade
  voor de laptop heb ik het probleem dat ik het hele moederbord moet verwijderen om dan ook de fan te vervangen/cleanen

  als een GPU ook oververhit raakt is het ook mogelijk om daar nieuwe coolpaste op te doen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 oktober 2015 20:28 Anoniem
  nog nooit gehoord hier van stoffilters daar waar de fans zitten? Ik heb deze pc al bijna +10 jaar en nog NOOIT heb ik deze hoeven schoon te maken. Wel om de paar maanden even met de stofzuigers de stoffilters zuiver maken en voila. En ik heb al alles open gehad maar van veel stof niet veel last hier en dat dun laagje wat je zo hebt, dat kan geen kwaad.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.