Knutselen met 15 alternatieven voor de Raspberry Pi

Door: koen-vervloesem | 06 december 2014 09:28

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

We hebben de laatste maanden veelvuldig op een praktische manier aandacht besteed aan de Raspberry Pi in onze workshopreeks. Maar wist je dat er ook veel alternatieven bestaan voor dit kleine moederbordcomputertje? Ben je klaar met je Raspberry Pi, kijk dan eens naar deze apparaten.

01 Banana Pi

De Banana Pi is een Chinese kloon van de Raspberry Pi, die zoveel mogelijk compatibel is met de echte Raspberry Pi, maar meer mogelijkheden biedt. De Allwinner ARM Cortex-A7 dualcore-processor is veel krachtiger en draait alle software die voor de Raspberry Pi geschreven is. Het Chinese bordje is ook uitgerust met 1 GB RAM, gigabit-ethernet, een on-board microfoon, een interne SATA-connector, infraroodontvanger, een usb-otg-connector (on-the-go) en een power- en resetknop. De afmetingen zijn iets groter en de cameramodule van de Raspberry Pi is niet compatibel. Leuk computertje voor wie hem net wat zwaarder wil belasten.

Prijs: ca. € 60

De Banana Pi is een krachtiger computertje dan de Raspberry Pi, van Chinese makelij.

02 BeagleBone Black

De BeagleBone Black is iets duurder dan de Raspberry Pi, maar ook deze heeft heel wat meer power. De processor draait op 1 GHz en het bordje heeft 512 MB RAM en (in tegenstelling tot de Pi) 4 GB on-board flashopslag. Het bordje is eenvoudig uit te breiden met extra functionaliteit (zoals wifi, lcd-schermpjes of de BeagleJuice-accu) via een uitbreidingsconnector en er leeft een bloeiende community rond de BeagleBone Black en zijn voorgangers. Het computertje ondersteunt heel wat besturingssystemen, waaronder allerlei Linux-distributies (Ubuntu, Debian, Fedora, openSUSE en Ångström), Android en Windows Embedded.

Prijs: ca. € 60

De BeagleBone Black is een populair moederbordcomputertje met een levendige community.

03 ODROID-U3

De ODROID-U3 wordt door maker Hardkernel gepromoot als een ontwikkelbordje met de kracht van een Samsung Galaxy S3. En dat is niet gelogen: het computertje ter grootte van een creditcard is uitgerust met dezelfde Exynos 4412 quadcore-processor op 1,7 GHz die in Samsungs Galaxy S3 zit. Verder beschikt de ODROID-U3 over 2 GB RAM, 100Mbit-ethernet, drie usb-poorten, een micro-usb-poort, micro-HDMI en een microSD-kaartslot. Het bedrijf biedt ook nog extra dochterbordjes aan om de functionaliteit uit te breiden. Er is officiële ondersteuning voor Android 4.x en Xubuntu 13.10. Zowel (Android-)games als productiviteitssoftware draaien vlot op dit bordje.

Prijs: ca. € 35

Met de ODROID-U3 krijg je de kracht van een Samsung Galaxy S3 in een moederbordcomputertje

04 Parallella

Met de Parallella bieden de makers naar eigen zeggen 'een supercomputer voor iedereen'. Het bordje bevat een dualcore ARM Cortex-A9 die op 1 GHz draait, maar zijn kracht haalt het uit de 16-core Epiphany-coprocessor. Die 16 kernen draaien elk op 800 MHz en kunnen bliksemsnel parallel berekeningen uitvoeren met een snelheid van 25-26 GFlops. Verder is het bordje uitgerust met 1 GB RAM, twee usb-poorten, gigabit-ethernet, HDMI en 16 GB microSD-opslag. Als besturingssysteem draait er Ubuntu op. Wie van de parallelle rekenkracht gebruik wil maken, moet wel zelf aan het programmeren slaan. Voor de echte datavreters is er ook een 64-core-uitvoering.

Prijs: vanaf € 114

Met de Parallella haal je een kleine supercomputer in huis.

0 Reactie(s) op: Knutselen met 15 alternatieven voor de Raspberry Pi

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.