15 ontbrekende functies in Windows 10 terughalen

© PXimport

15 ontbrekende functies in Windows 10 terughalen

Geplaatst: 9 mei 2016 - 03:12

Aangepast: 14 december 2022 - 14:54

Robbin Ooijevaar

Windows 10 heeft veel nieuwe functies, maar er zijn ook dingen verdwenen. Het klassieke startmenu is een bekend voorbeeld, maar er zijn meer onderdelen die afvielen bij de nieuwe Windows-versie. In dit artikel bespreken we deze en lees je hoe je de functies terugkrijgt. Alle oplossingen zijn gratis!

Veilig sleutelen

Alle toepassingen in dit artikel zijn uitgebreid getest, maar foutief gebruik van sommige hulpmiddelen en instellingen kan negatieve gevolgen hebben. Wijzig nooit instellingen die je niet kent of niet ongedaan kunt maken. Voor dit laatste is Windows Systeemherstel (zie tip 14) een aanrader. Met Restore Point Creator wordt het nog eenvoudiger om snel een systeemherstelpunt aan te maken voordat je wijzigingen doorvoert.

01 Dvd's afspelen

Windows 10 heeft standaard geen mogelijkheid meer om dvd's af te spelen. Dit is voor veel mensen geen gemis omdat het afspelen van dvd's op de computer regelmatig voor ergernis zorgt. Als je toch dvd's wilt afspelen in Windows 10 kan dit voor nop met VLC Media Player. Het programma heeft een goede dvd-functie aan boord en speelt daarnaast als je videobestanden probleemloos af, al dan niet afkomstig uit legale bron. Lees ook: 40 supertips voor Windows 10.

 

© PXimport

VLC Media Player speelt je dvd's probleemloos af in Windows 10.

02 Startmenu

Er is inmiddels zoveel over geklaagd en geschreven dat we het bijna niet meer durven te noemen: het klassieke startmenu. Het menu van Windows 10 is naar ons inzicht sterk verbeterd ten opzichte van de voorgaande Windows-versie, maar smaken verschillen.

Als je tevreden bent over het Windows 10-startmenu, maar je ergert aan het reusachtige formaat, dan verwijder je de grote tegels met de rechtermuisknop. Als je echt terug wilt naar het klassieke startmenu is Classic Shell een aanrader.

03 Mail

De Mail-app van Windows 10 is voor veel mensen even wennen en dat is zacht uitgedrukt. Als je hier niet mee kunt of wilt werken, zijn er veel alternatieven. De beste keuze is overstappen naar webmail van Google of Microsoft, dan kun je overal in je browser bij je berichten. Je kunt ook een alternatief programma installeren als Windows Live Mail of Thunderbird. Beide programma's werken overigens ook samen met Gmail en Outlook.com. Windows Live Mail is onderdeel van Windows Essentials 2012. Wees op je hoede tijdens de installatie om ongewenste extra programma's te voorkomen.

 

© PXimport

Windows Live Mail uit 2012 werkt nog steeds goed onder Windows 10.

04 Bureaubladwidgets

De bureaubladwidgets zijn volledig verdwenen en dat is jammer. De kleine informatieschermpjes toonden het actuele weer, de status van je accu en andere handige informatie. Dankzij Sidebar Desktop Gadgets krijg je vergelijkbare mogelijkheden in Windows 10. Klik met de rechtermuisknop op je bureaublad, kies Gadgets en geef aan welke widgets je wilt gebruiken. Je kunt de gadgets in een balk tonen (7 Sidebar) of ze los laten zweven boven je bureaublad.

 

© PXimport

Sidebar Desktop Gadgets brengt de zwevende 'informatie gadgets' terug in Windows 10.

05 OneDrive als applicatie

Oké, in deze tip gaan we niks terugbrengen of toevoegen, maar gaan we juist iets eruit slopen. In voorgaande Windows-versies was OneDrive, net als Dropbox en Google Drive, een programma dat je wel of niet kon installeren. In Windows 10 is OneDrive standaard ingebakken in het besturingssysteem en dat vindt niet iedereen prettig. Het is mogelijk om OneDrive te deactiveren via een stappenplan van Microsoft, maar hiervoor is 'gpedit', de Groep Policy Editor (of Groepsbeleidsobjecteditor) nodig. Dit hulpprogramma is niet aanwezig in alle Windows 10-versies. Met een ander stappenplan kun je OneDrive volledig verwijderen. Beiden opties zijn alleen voor experts weggelegd.

 

© PXimport

Geen liefhebber van OneDrive? Schakel het programma uit of verwijder het uit je besturingssysteem.

06 Netwerkstatus

In ouderere Windows-versies had je een statusicoontje van je netwerkactiviteit in je systeemvak. Het icoontje toonde twee computertjes die met een knippereffect de activiteit van je netwerk visualiseerden. Dit is al een tijdje verdwenen, maar je krijgt het terug met Network Indicator. Het programma toont de klassieke netwerkicoontjes in je systeemvak. Gebruik de zoekfunctie in de Windows-instellingen (Windows-toets+I) om Geef aan welke pictogrammen u op de taakbalk wilt zien te vinden. Schakel hier het icoontje van Network Indicator in. Klik rechts op het icoontje en kies optioneel bij Setting de netwerkadapter die het programma moet visualiseren. Activeer Load at Windows Startup om het programma automatisch te starten.

07 Internet Explorer als standaard

Edge is de opvolger van Internet Explorer en op veel computers de standaardbrowser. Internet Explorer is nog steeds aanwezig in Windows 10 en kun je openen via het startmenu. De meeste mensen zullen de oude browser niet meer willen gebruiken, maar toch besteden we hier aandacht aan vanwege de browserkeuze. Als je bijvoorbeeld Chrome of Firefox installeert, is het handig om te weten waar je je favoriete browser instelt als standaardbrowser. Uiteraard mag dit ook Edge of Internet Explorer zijn. Je vindt de instelling via Windows-toets+I bij Systeem / Standaard-apps / Webbrowser.

 

© PXimport

Kies je favoriete browser als standaardbrowser bij de instellingen van Windows 10.

08 Back-up

De systeemback-upfunctie van Windows 10 is niet vernieuwd. Wie een reservekopie wil maken, komt via Windows-toets+I / Instellingen / Bijwerken en beveiliging / Back-up uit bij een functie uit Windows 7 (!). Als dit een uitstekende back-upprocedure zou zijn geweest, was er niets aan de hand, maar helaas. Als je een goede back-up wilt maken, is extra software de beste keuze. Goede alternatieven zijn EaseUS Todo Backup Free (gratis) en Acronis True Image (50 euro). Hiermee maak je snel een back-up van je volledige computer naar een externe harde schijf.

 

© PXimport

Zorg altijd voor een goede back-up om gegevensverlies te voorkomen bij diefstal of hardware defect.

09 Prestatie-index

Windows had ooit een prestatie-index aan boord waarmee je een rapportcijfer kon opvragen voor essentiële hardware onderdelen. Deze functie is nog steeds aanwezig, maar nauwelijks toegankelijk te noemen omdat je er allerlei commando's voor moet uitvoeren. Met het programma ExperienceIndexOK gaat het eenvoudiger. ExperienceIndexOK voert een paar tests uit en toont het resultaat van je grafische kaart, opslag, geheugen en andere onderdelen direct in een overzichtje.

 

© PXimport

ExperienceIndexOK geeft essentiële hardware-onderdelen een rapportcijfer.

10 Geavanceerde tweaks

Windows 10 heeft de instellingen op veel verschillende plekken ondergebracht. De basis vind je via Windows-toets+I (het Instellingen-venster), maar het leeuwendeel staat nog steeds in het klassieke Configuratiescherm. Experts zoeken hun heil nog steeds bij regedit, de Windows Register-editor. Dankzij Ultimate Windows Tweaker (UWT) zijn expert-hulpmiddelen en de meeste Windows-instellingen overzichtelijk benaderbaar vanuit één omgeving. UWT is niet voor beginners, maar een walhalla voor iedereen die op een centrale manier toegang wil tot (verborgen) instellingen onder de motorkap van het besturingssysteem.

 

© PXimport

Stop met zoeken naar (verborgen) instellingen in Windows 10, Ultimate Windows Tweaker heeft alles netjes voor je geordend in één programma.

11 Windows Update

In oudere Windows-versies had je de mogelijkheid om Windows Updates op een eenvoudige manier volledig te deactiveren. In Windows 10 is dit veel lastiger en komen de updates voor je besturingssysteem automatisch binnen. Met Win Updates Disabler kun je Windows Updates wel uitschakelen. De optie vind je in het tabblad Uitschakelen. De aanpassing maak je weer ongedaan via het tabblad Inschakelen. Let op: schakel Windows Updates alleen uit als je hier een goede reden voor hebt. Voor de veiligheid van je computer kun je de optie beter niet uitgeschakeld laten.

12 Windows Media Center

Windows Media Center is in oude Windows-versies aanwezig geweest en gaf op een eenvoudige manier toegang tot je foto's, muziekcollectie en films. De tijd heeft Windows Media Center inmiddels ingehaald en het onderdeel is dan ook niet meer aanwezig in Windows 10. Een uitstekend alternatief is Kodi. Hiermee speel je alle media af van je computer. Met enkele aanpassingen koppel je Kodi aan IMDB, stream je live-tv van over de hele wereld en kijk je films via internet. Dit laatste is niet altijd legaal en dus voor eigen risico.

 

© PXimport

Kodi is veel meer dan een alternatief voor Windows Media Center.

13 Wifi-voorkeur

Als je meerdere draadloze netwerken hebt (bijvoorbeeld via extra repeaters), is er meestal één wifi-netwerk dat je voorkeur heeft. Om ervoor te zorgen dat je altijd als eerste met dit netwerk verbindt, kon je in voorgaande Windows-versies eenvoudig je voorkeursnetwerk instellen. Dit werkt in Windows 10 alleen nog met speciale commando's. Gelukkig is er WiFi Profile Manager. Gebruik de rechtermuisknop om een wifi-netwerk omhoog of omlaag te plaatsen. Met Default kies je direct je favoriete netwerk.

 

© PXimport

Met WiFi Profile Manager kies je je wifi-voorkeursnetwerk.

14 Vangnet

Net als in eerdere Windows-versies is Windows Systeemherstel een onmisbaar vangnet voor het geval je computer in de problemen komt. Het vervangt niet de noodzaak om te back-uppen, maar het kan je laatste redmiddel zijn bij acute kuren na bijvoorbeeld een foute Windows Update of softwareproblemen. Het is dan ook vreemd dat de functie wel aanwezig is in Windows 10, maar niet altijd standaard is ingeschakeld. Je activeert Windows Systeemherstel het eenvoudigst via Windows-toets+Pause wat het venster met systeeminformatie weergeeft. Klik in de linkerbalk op Geavanceerde systeeminstellingen / Systeembeveiliging / Configureren. Activeer de optie vandaag nog: kleine moeite en altijd fijn om achter de hand te hebben.

15 Ongewenste apps

In voorgaande Windows-versies had je geen last van ongewenste Microsoft-programma's, al zullen cynische mensen Internet Explorer in deze categorie plaatsen. Windows 10 installeert standaard veel apps die je kunt missen als je ze nooit gebruikt. Verwijderen is omslachtig, maar ook hier biedt een programma van The Windows Club de helpende hand. 10AppsManager toont een overzicht van beruchte rommel, zoals de app om Office te installeren, Sport, 3D Builder, Aan de slag, Kaarten, Geldzaken en meer. Klik op een onderdeel dat je wilt verwijderen en 10AppsManager regelt dit direct voor je. Opnieuw installeren kan niet in één keer. 10AppsManager geeft wel instructie hoe je de apps terugkrijgt. De apps vindt je ook terug in de Store, de app-winkel van Microsoft.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten