20 tips om een pc-hack te herkennen en voorkomen

Door: ignace-de-groot | 20 mei 2015 14:05

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5

Tip 17: De-installatie

Heb je via tips 03 tot en met 12 inderdaad ontdekt dat er zich ongewenste software op je systeem bevindt, dan kun je in eerste instantie proberen die op de 'reguliere' manier te verwijderen. Via het Configuratiescherm van Windows dus, in het bijzonder het onderdeel Programma's en onderdelen. Lukt het daar niet mee, ook niet wanneer je Windows hebt opgestart vanuit de veilige modus, dan kun je het ook proberen met een wat krachtiger tool.

Zo scant Revo Uninstaller naar eventuele resten van een (niet helemaal) verwijderd programma en wordt getracht ook die weg te halen. Handig is ook de zogenoemde jachtmodus: je versleept een vizier naar een venster, waarna Revo Uninstaller het bijbehorende proces kan stopzetten of het programma kan de-installeren. We raden je aan de 'professional' versie te downloaden, aangezien die grondiger te werk gaat en je hem gedurende dertig dagen gratis kunt gebruiken.

Lukt het je met deze tool evenmin om de ongewenste software weg te krijgen, dan zit er weinig anders op dan het met een antimalwaretool (zoals Malwarebytes Anti-Malware, zie tip 15) te proberen of met de techniek zoals beschreven in tip 18.

Tip 17 Revo Uninstaller begint soms waar Windows uninstaller eindigt.

Tip 18: Live medium

Sommige malware is zo hardnekkig of zit zo diep verstopt in je systeem dat je deze niet weg krijgt door Windows op de normale manier (en zelfs niet in veilige modus) op te starten en vervolgens een antivirustool te draaien. In zulke gevallen zit er weinig anders op dan je computer vanaf een live medium als een dvd of usb-stick op te starten, waarop al een of meer antimalwaretools zijn geïnstalleerd.

Een prima tool om een live usb-stick te prepareren is Your Universal Multiboot Installer ofwel YUMI. Je hoeft weinig meer te doen dan naar je usb-stick te verwijzen en in de rubriek Antivirus Tools telkens een antivirusprogramma te selecteren, zoals Kaspersky, Avira, AVG, F-Secure en BitDefender. YUMI zal dat dan voor je ophalen, waarna je naar het gedownloade iso-bestand verwijst en het op je stick wordt geplaatst. Start je pc vervolgens met die stick op en laat de antivirustool(s) op je systeem los.

Tip 18 Soms zit er echt niets anders op dan te scannen vanaf een live medium.

Preventie

Tip 19: Updates & patches

Hackers en malware weten vaak in je systeem door te dringen door sluw gebruik te maken van veiligheidslekken in Windows en software zoals browsers, Flash, Adobe Reader en Java. Je bent het dus aan jezelf verplicht ervoor te zorgen dat zowel Windows als je programma's up-to-date blijven en zijn voorzien van alle beschikbare patches. Je doet er dus goed aan de updatefunctie van Windows op automatisch in te stellen (via Configuratiescherm / Windows Update) en de sites van de softwarefabrikanten regelmatig te checken op mogelijke updates en patches. Twee tools kunnen je in dit updateproces helpen. Het gaat allereerst om Ninite, waarmee je met enkele muisklikken een negentigtal bekende freewaretools kunt updaten. Dan is er nog Sumo Lite, die nagaat welke programma's je al hebt geïnstalleerd en vervolgens kun je die desgewenst snel updaten. Let er op de lite-versie te gebruiken om de installatie van extra software te vermijden; zie ook tip 20.

Specifiek voor het checken op verouderde en dus vaak onveilige, want niet goed gepatchte, software is er nog de 'kwetsbaarheidsscanner' Secunia PSI.

Tip 19 Ninite controleert zo'n negentig verschillende freewares.

Tip 20: Gezond verstand

Risicofactor nummer een blijft de gebruiker zelf. Je kunt je namelijk al heel veel onheil besparen door je gezond verstand te gebruiken. Naast het installeren van een degelijk antivirusprogramma, het activeren van een firewall en het up-to-date houden van Windows en software (zie tip 19) hoort daarbij dat je niet zomaar op elke link klikt die je bijvoorbeeld via sociale media bereikt. Of dat je niet zomaar elke bijlage in een e-mail opent. Download je geregeld (gratis) software, upload het gedownloade bestand dan altijd eerst naar een site als deze voordat je het programma gaat installeren. Deze gratis service laat het bestand namelijk door circa 57 verschillende antivirustools scannen.

Ook tijdens het installeren van nieuwe software is het altijd opletten geblazen. Kies waar mogelijk voor een Custom (advanced) installation, zodat je ongewenste vinkjes kunt verwijderen. Merk je ergens een knop Decline (afwijzen) op, klik die dan aan, want zo voorkom je wellicht de installatie van extra software.

Tip 20 Installeer nooit software zonder die eerst grondig op malware te laten checken!

Virtualisatie

Ga je af en toe met onbekende software aan de slag of bezoek je wel eens sites waarvan je niet helemaal zeker bent of die betrouwbaar zijn, dan verminder je het risico op malware en hackers wanneer je dat 'gevirtualiseerd' doet. Dat houdt in dat je met behulp van speciale software in een omgeving werkt die is afgeschermd van de rest van je Windows-installatie, ook wel sandbox genoemd. Nu hoef je daarvoor niet meteen aan de slag met virtualisatiesoftware als het gratis VirtualBox, die een complete Windows-installatie in een virtuele omgeving plaatst, maar het kan bijvoorbeeld ook met gratis tools als SandBoxie of ToolWiz Time Freeze. Die laatste kun je op elk moment activeren, waarna alles (!) wat er op de systeemschijf gebeurt na een herstart van Windows automatisch weer ongedaan kan worden gemaakt. Let wel, virtualisatiesoftware geeft geen honderd procent garantie op veiligheid, maar maakt het malware en andere rommel toch weer een stuk lastiger.

Scherm je systeemschijf af met een druk op de knop.

11 Reactie(s) op: 20 tips om een pc-hack te herkennen en voorkomen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 20 mei 2015 14:21 darknessblade
  er word niets gezegd over antimalware???
  malwarebytes antimalware+ anti exploit. is een goede defence tegen hackers.

  https://blog.malwarebytes.org/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 mei 2015 14:49 DaanD
  Zie tip 15 :)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 mei 2015 11:57 hoptroot
  Hoe kan ik dit totale artikel uitprinten?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 mei 2015 14:31 Anoniem
  Is er ook zo iets voor de Nac ?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 mei 2015 00:02 Anoniem
  Download eens de firewall van Comodo. Deze is gratis en dan denken we misschien… nou dat zal niet veel waard zijn maar het is één van de beste firewalls op de markt. Ook krijgt men de keuze om de scannen op malware,… en men heeft een zandbak, comodo browser, virusscope, HIPS en nog veel meer aan boord. Hier is de site waar Comodo als beste eruit komt en de rest ver achter ligt http://www.matousec.com/projects/proactive-security-challenge-64/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 mei 2015 19:16 Anoniem
  panda antivirs cloud is beter dan the comodo comodo doe te veel van je proccesor vergen die van panda niet dus gast klets nie dat comodo goed is…..
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 mei 2015 00:06 Anoniem
  Nou, dan heb je wel echt nog een heel oude pc. Ik heb hier nog een P4'ke 3.4Mhz en Comodo werkt hier prima. Heb wel HIPS en zandbak uitstaan maar Comodo zelf…kijk eens eerst verder wat je daar allemaal gratis bij krijgt. Dus ik klets niet hier en kijk maar eens eerst hoe goed die panda het doet bij matousec.com en dan kletsen we weer verder :)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 maart 2016 10:21 Anoniem
  Bent u geïnteresseerd in een van de volgende?
  1. weten of uw man / vrouw bedriegt je; Of is je vriend / vriendin ontrouw?
  2. Do You Need To Hack Uw Universiteit Portal / website om uw kwaliteiten veranderen? Of moet je enig onderzoek vraag; Academic (Hogeschool / Universiteit) en Professional Courses
  3. Wilt u te bespioneren / Hack Mobile; Whatsapp, Viber, SMS-berichten, etc of een sociale media-account, zoals Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat etc
  CONTACT: reputablehacker@gmail.com
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 juni 2016 09:06 Anoniem
  Hey guys, my name is Imelda Daher from Philippines but reside in America i am very happy that i was able to be online last week when Janet posted on YouTube that she has finally gotten what she wanted for her marriage life after all the stress she went through trying to hack into our husbands phone herself.. So after that I decided to try and see if it’s gonna work or still the same thing I see online everyday so I contacted Michael as i was referred to by Janet to his email which I did and got his direct telephone number as well too and believe me he did a good job for me that I was shocked when I got the information I needed that my dear husband for 10 year of marriage has a baby mama in Sweden. thanks to Michael Lawson for this great job even if it’s gonna break my home its better than been fooled for the rest of my life. lawsonmichael33@yahoo.com by Janet and he did a good and fast job for me in less than 48hrs…he made available phone hack, chat histories, present chats and future chats…You can also contact him for all sorts of mobile hacking jobs like he told me. Good luck to everyone who really wanna work with him and put a stop to the entire nightmare.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 november 2017 10:18 kennedy101
  Have you guys checked out this guy Jonny Belter at hackwithjonny@gmail.com +17272202668 dude's a cyber guru, involved with cloning phones, hacked into my ex's gmail and facbook, what let me knowing she was infidel and also gave my nephew some really outstanding school scores which he upgraded himself, cool way to have financial freedom as well. Get your bank blank atm cards which could debit money from any a.t.m machine. Make $20,000 and more in a couple days. Bank transfers and wire transfers as well as Paypal jobs, hes that good, had to make him my personal hacker. You could mail him as well if you got issues, he's as discreet and professional too. He's kinda picky though so make mention of the reference. Kennedy Johnson referred you. Your welcome.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 november 2017 10:19 kennedy101
  Have you guys checked out this guy Jonny Belter at hackwithjonny@gmail.com +17272202668 dude's a cyber guru, involved with cloning phones, hacked into my ex's gmail and facbook, what let me knowing she was infidel and also gave my nephew some really outstanding school scores which he upgraded himself, cool way to have financial freedom as well. Get your bank blank atm cards which could debit money from any a.t.m machine. Make $20,000 and more in a couple days. Bank transfers and wire transfers as well as Paypal jobs, hes that good, had to make him my personal hacker. You could mail him as well if you got issues, he's as discreet and professional too. He's kinda picky though so make mention of the reference. Kennedy Johnson referred you. Your welcome.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.