9 slimme toetscombinaties - Weg met de muis!

Door: robbin-ooijevaar | 17 juli 2014 08:00

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Gevorderde gebruikers weten dat een computer sneller te bedienen is met het toetsenbord dan via de muis. Het toverwoord is 'toetscombinaties', er zijn er honderden. We hebben de beste voor je opgezocht voor Windows, Office en tijdens het internetten.

Tip 01: Toetscombinaties

De benamingen 'sneltoetsen' en 'toetscombinaties' worden door elkaar gebruikt, maar technisch gezien is er een verschil. Een sneltoets is een toets op je toetsenbord om bijvoorbeeld je geluid uit te schakelen of om naar een volgend liedje te gaan.

Met een toetscombinatie wordt het gelijktijdig/achtereenvolgend indrukken van meerdere toetsen bedoeld. De bekendste toetscombinaties zijn Ctrl+C (kopiëren) en Ctrl+V (plakken). Deze onmisbare toetscombinaties kun je overal gebruiken. In de Windows Verkenner kopieer en plak je er bestanden mee, in Microsoft Word voer je dezelfde acties uit op een stukje tekst.

Tip 01 Toetscombinaties versnellen acties die je normaal gesproken met de muis uitvoert.

Tip 02: Onmisbare basis

Naast de in tip 1 genoemde combinaties voor kopiëren en plakken, heeft Windows nog een paar toetscombinaties die iedereen zou moeten kennen. Windows-toets+D leidt je altijd naar je bureaublad. Openstaande vensters en programma's worden niet gesloten, maar even geminiseerd zodat je snel op je bureaublad bent. Ook Ctrl+F is belangrijk, dit activeert de zoekfunctie van het programma dat je voor je neus hebt. In Microsoft Office kun je met Ctrl+F zoeken naar een tekst in een document. In een browser laat Ctrl+F je zoeken binnen de pagina. Druk steeds op Enter om naar het volgende zoekresultaat op de pagina te springen.

De Tab-toets is essentieel in je webbrowser, bijvoorbeeld als je een formulier invult. Met Tab spring je steeds naar het volgende invulveld. Shift+Tab keert de actie om, zodat je weer in het vorige veld staat.

Tip 02 Windows-toets+D minimaliseert alle programma's en vensters en toont je bureaublad, ook in Windows 8.1.

Toetscombinaties snel leren

De toetscombinaties in dit artikel zorgen ervoor dat je je computer sneller kunt gebruiken omdat je de muis minder hoeft aan te raken. Niet alle toetscombinaties zijn even handig voor iedereen. Leer dus alleen de toetscombinaties uit je hoofd die voor jou relevant zijn. Hoe doe je dit het snelst? Noteer de toetscombinaties op een papiertje en bewaar dit in de buurt van je beeldscherm.

Elke keer als je hand voor een actie intuïtief naar je muis grijp, pak je het spiekblaadje en voer je de actie uit met de toetscombinatie. Het kost een klein beetje discipline, maar je krijgt er veel gemak voor terug. Het aanleren van toetscombinaties die voor jou persoonlijk relevant zijn, gaat sneller dan je denkt!

Tip 03: Vinden en starten

Windows heeft een handige zoekfunctie aan boord waarmee je via je toetsenbord programma's kunt starten of snel bij de juiste instelling bent. In Windows 8.1 kun je direct in het startscherm beginnen met typen. Tik bijvoorbeeld beeldscherm om bij de beeldscherminstellingen te komen of excel om Microsoft Excel te vinden. Er wordt een zoekopdracht uitgevoerd waarna je met de pijltjestoetsen de instellingen kunt openen of het programma start. De truc werkt ook voor bestanden om bijvoorbeeld een document te openen of muziek af te spelen.

De zoekfunctie is voor Windows 8.1-gebruikers ook vanaf het bureaublad te activeren met de toetscombinatie Windows-toets+S. De zoekfunctie van Windows 7 (en eerder) is iets beperkter, maar nog steeds uitermate handig. Ook hiermee kun je bestanden vinden en openen of programma's starten. Druk op de Windows-toets en typ een gedeelte van de programma- of bestandsnaam.

Tip 03 Gebruik de ingebouwde zoekfunctie van Windows 8.1 met Windows-toets+S om programma's snel te starten, bestanden te openen en instellingen te vinden.

Tip 04: Programma sluiten

Een prettige toetscombinatie om achter de hand te houden is Alt+F4. Dit vervangt het bekende afsluitkruisje om een programma te beëindigen. De toetscombinatie Ctrl+F4 is een minder bekende variatie hierop en sluit alleen het document binnen de applicatie. Neem als voorbeeld Microsoft Word met twee geopende documenten. Met Alt+F4 wordt heel Microsoft Word (en dus beide documenten) afgesloten. Wanneer je Ctrl+F4 gebruikt sluit je alleen het Word-document af dat je op dat moment voor je hebt.

Sommige programma's laten zich niet afsluiten met Alt+F4 (bijvoorbeeld Spotify). Dit geldt ook voor vastgelopen programma's. Als je SuperF4 installeert via deze link, krijg je de agressieve toetscombinatie Ctrl+Alt+F4 tot je beschikking. Hiermee wordt een (vastgelopen) programma direct beëindigd.

Tip 04 SuperF4 zorgt ervoor dat je zelfs vastgelopen programma's met de toetscombinatie Ctrl+Alt+F4 kunt afsluiten.

Tip 05: Ververs pagina

Soms gaat er iets mis tijdens het internetten. Een pagina wordt niet goed getoond of er zijn bijvoorbeeld problemen om je aan te melden bij een website. Om uit te sluiten dat het probleem bij jou ligt, heb je een aantal trucjes binnen handbereik. Druk op F5 om de pagina opnieuw te tonen. Ctrl+F5 is beter en vraagt de pagina opnieuw op via internet. Hierbij wordt de cache overgeslagen.

Cache is een soort geheugenbuffer op je computer waar onderdelen van websites worden bewaard om pagina's sneller te tonen. Het is goed om de cache regelmatig op te schonen. Dit kan in vrijwel elke browser met de toetscombinatie Ctrl+Shift+Del.

Tip 05 Gebruik Ctrl+Shift+Del om de cache van je webbrowser te legen.

Fn-toets van je laptop

Laptopgebruikers hebben naast Ctrl, Shift, Alt en de Windows-toets nog een speciale toets tot hun beschikking: Fn. Met de Fn-toets worden extra functies van de laptop aangeroepen. De mogelijkheden van de Fn-toets verschillen per merk/type laptop, maar zijn eenvoudig terug te vinden. De Fn-toets heeft een bepaalde kleur, bijvoorbeeld oranje. Bij sommige van je normale toetsen zie je een extra functie die eveneens in deze kleur is weergegeven. De functie wordt meestal met een icoontje aangeven. Zo kun je met de juiste Fn-toetscombinatie bijvoorbeeld snel het beeldscherm dimmen of juist helder maken, het geluidsvolume regelen of een film pauzeren.

Het is goed om de werking van de Fn-toets te kennen, ook als je de achterliggende opties nooit gebruikt. Je kunt via de Fn-toets bijvoorbeeld ook per ongeluk je wifi of touchpad uitschakelen. Als je niet weet dat deze optie bestaat, zou je kunnen denken dat er iets mis is met je verbinding of touchpad.

2 Reactie(s) op: 9 slimme toetscombinaties - Weg met de muis!

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 17 juli 2014 09:01 Anoniem
  Betreffend speciale tekens -
  Uiteraard zijn met de toetsenbordinstelling "Verenigde Staten (internationaal)" tekens zoals é, è, ë en € eenvoudig te realiseren zonder ASCII-codes te hoeven onthouden en invoeren.
  achtereenvolgens ' en e geeft é
  achtereenvolgens ` en e geeft è
  achtereenvolgens Shift+" en e geeft ë
  achtereenvolgens Shift+" en i geeft ï
  AltGr (de rechter Alt-knop) + 5 (is tevens € toets) geeft €

  Ook handig:
  AltGr+m geeft µ (het micro-teken) om bijvoorbeeld µg te kunnen schrijven voor microgram.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 juli 2014 09:15 Anoniem
  Vanwege de toetscombinaties die veelal met de F-toetsen gecombineerd worden, vind ik de microsoft toetsenborden niet handig. Deze hebben namelijk de hoofdfunctie van de toetsen niet op F1-12 staan, maar juist op de speciale functie die normaal obder Fn staat. Dus bij Microsoft toetsenborden moet je alt+Fn+F4 gebruiken om een programma af te sluiten ipv alt+F4
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.