Acer Swift X review - Windows 11 en AMD

© PXimport

Acer Swift X review - Windows 11 en AMD

Geplaatst: 28 juli 2022 - 12:43

Aangepast: 14 december 2022 - 12:36

Redactie ID.nl

De Acer Swift X AMD Windows 11-laptop met Nvidia GeForce RTX-graphics perst veel computerkracht in een compacte en koele behuizing. Zelfs Full-HD-gaming met hoge details behoort tot de mogelijkheden. Toch valt het prijskaartje aardig mee. Logisch dat dit enkele compromissen met zich meebrengt.

Wij testen een van de nieuwere Swift X AMD-modellen (SFX14-41G-R0FB) met hexacore Ryzen 5 5500U-apu, geïntegreerde Radeon-graphics, 16 GB werkgeheugen, 512GB-ssd en Nvidia RTX 3050-laptopvideokaart met 4 GB VRAM. 

In dezelfde verpakking met 14inch-ips-scherm (35,6 cm) met Full-HD-resolutie zijn er meerdere modellen, in prijs variërend van duizend tot veertienhonderd euro. Allemaal hebben ze behalve geïntegreerde AMD Radeon-graphics een extra Nvidia-laptopvideokaart, in grafische kracht schommelend tussen GeForce GTX 1650 (Turing-architectuur) en GTX 3050 Ti (Ampere-architectuur).

Gpu’s

De krachtigere grafische chips zoals de geteste RTX 3050 en de ongeveer nog een kwart snellere RTX 3050 Ti zijn geschikt om veeleisende games met hoge details in Full HD weer te geven. DLSS (scherpere, vloeiendere beelden) is bij een aantal games mogelijk, mits voor een iets lagere detaillering wordt gekozen. Voor ‘raytracing’ (mooiere lichteffecten) zijn deze mobiele gpu’s bij de meeste games niet geschikt.

Krachtigere grafische chips belasten de accu meer, wat bij een compacte laptop zoals de Swift X lastig is. Voor het normale computerwerk is er gelukkig de geïntegreerde AMD Radeon-gpu, die onderweg voor een lager energieverbruik zorgt. Aangesloten op het stopcontact kun je dan de krachtigere Nvidia-chip zijn werk laten doen.

Verwacht echter geen wonderen als je een spelletje speelt op de accu. Het door ons geteste model houdt het in de UL PCMark10 ‘Modern Office’- en ‘Video’-accubenchmarks ruim dertien uur uit. Tijdens de ‘Gaming’-accutesten valt dit terug tot minder dan anderhalf uur. Bij het gamen of bij intensieve multimediatoepassingen hang je dus het best de 120wat-voeding aan het stopcontact. Die voeding is overigens redelijk omvangrijk en weegt 310 gram.

 

© PXimport

De Swift X AMD maakt dankzij een speciaal koelsysteem zelfs bij belasting weinig lawaai

-

Ventilator

Krachtigere laptops hebben bij intensievere taken vaak last van ventilatorlawaai. Bij de Swift X is dit probleem grotendeels afwezig, zelfs tijdens de zwaardere benchmarks zoals de door ons uitgevoerde grafische stresstests. De laptop doorstaat die tests probleemloos en stabiel.

Dat heeft wellicht te maken met de dubbele koperen koelbuizen en de achterzijde van het toetsenbord met brede luchtinlaat. Een hellende ringventilator met negenenvijftig bladen aan de binnenkant verhoogt de luchtinvoer nog eens extra. Heb je toch nog last van ventilatorlawaai, dan verlaag je met Fn+F alsnog de productiviteit en dus het geluid.

Compromissen

Vooral bij de behuizing en het scherm is er sprake van enkele compromissen. De relatief dikke behuizing bestaat grotendeels uit kunststof, met enkele aluminium onderdelen voor een verbeterde stevigheid. Het matte scherm is niet zo dun als bij duurdere aluminium laptops, maar de scherm-behuizingverhouding van net geen 86 procent vinden we aanvaardbaar.

De kleine ‘Full Function Type-C Connector’, zoals Acer die noemt, ondersteunt een 10Gbit/s-dataverbinding, DisplayPort-video en usb power delivery, maar is geen officiële Thunderbolt-verbinding. Er is ook maar één type-c-poort, naast twee type-a’s. Een HDMI2.0-connector is eveneens aanwezig, maar een geheugenkaartlezer ontbreekt. Een ronde stroomaansluiting, veiligheidsslot en een 3,5mm-audiopoort maken het aantal poorten compleet.

De achtergrondverlichting van het toetsenbord gebruikt één sterke led midden in de bovenste zijde van het keyboard. De bovenzijde is zo sterk verlicht dat de toetsenbordletters en -cijfers bijna onzichtbaar worden. Gelukkig kun je de toetsverlichting eenvoudig uitschakelen, maar het zou toch handiger zijn geweest als je die in verschillende sterktes kon instellen.

Praktijk

De schermkwaliteit is goed. Je kunt deze nog verbeteren door de kleurtemperatuur, het contrast, het gamma en de hoeveelheid blauw licht aan te passen (met behulp van de voorzieningen Acer ExaColor, Color Intelligence en BlueLightShield).

De chiclet-toetsen staan vrij ver uit elkaar en lijken daardoor wat klein, maar je typt er redelijk vlot met tien vingers op, al is de halve entertoets ons iets te klein (de andere toetshelft wordt in beslag genomen door een sluisteken en een omgekeerde schuine streep). 

Positief is het volwaardige cursoreiland, met volledige PgUp/Dn-toetsen, waarbij alleen de Home- en End-toetsen een extra Fn-toetsaanslag nodig hebben. Handig zijn verder de stroomtoets rechts boven het keyboard en de snel reagerende, Windows Hello-compatibele Egistec-vingerafdruksensor rechts onderin.

Wifi 6 en bluetooth 5.2 worden verzorgd door een MediaTek MT7921-chip in plaats van de meer gebruikelijke Intel- of Realtek-chipsets. Wij merkten geen opvallend verschil tussen de MT7921 en de bekendere Intel AX200. Snelheid en stabiliteit van de draadloze verbindingen zijn vergelijkbaar: bij ideale draadloze ax-routersnelheid benaderen ze die van een gigabit-ethernetverbinding.

 

© PXimport

Conclusie

De Acer Swift X AMD (SFX14-41G-R0FB) presteert zeer goed voor zijn prijs- en uitrustingsniveau. Deze compacte laptop voor algemeen gebruik is krachtig genoeg voor multimediataken en het spelen van vrij intensieve games in Full HD. Zelfs bij volledige belasting verricht hij zijn werk voldoende koel en stil.

Gezien de scherpe prijs zijn er natuurlijk enkele noodzakelijke compromissen, met als belangrijkste een ietwat zwaardere en dikkere behuizing die gedeeltelijk uit kunststof bestaat. Maar voor dit geld vind je niet zo snel een andere laptop met gelijkaardige prestaties.

8,0

Ons oordeel

Acer Swift X AMD SFX14-41G-R0FB

Pluspunten

Uitstekende prestaties

Goede autonomie

Volledige usb-c-functionaliteit

Minpunten

Kunststof onderdelen

Felle toetsenbordled

Conclusie

**Prijs** € 999,- **Website** ...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000