Zo draai je Android op je pc of Mac

Door: dirk-schoofs | 20 mei 2015 07:54

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Tip 05: Aanpassen

Genymotion downloadt zelf de data van zijn server om het virtuele toestel te emuleren, bovendien installeert het de juiste Android-versie. Je kunt via de knop Add meerdere virtuele toestellen aanmaken. Dat is handig als je bijvoorbeeld wilt zien hoe een website of app er op een andere configuratie uitziet. In de lijst Your virtual devices verschijnen alle toestellen die je op deze manier samenstelt. Wanneer je op een toestel klikt, verschijnen er rechts knoppen om de configuratie te verwijderen of aan te passen. Op die manier kun je onder andere het aantal processors, het geheugen en de schermresolutie van ieder toestel nog wijzigen.

Tip 05 Je kunt probleemloos meerdere virtuele toestellen aanmaken.

Tip 06: Virtueel Android

Selecteer het toestel dat je virtueel wilt gebruiken en klik op Start. Afhankelijk van de snelheid van je computer duurt het even voor de virtuele machine op het scherm staat. De bediening is precies zoals bij een echte smartphone of tablet, maar nu gebruik je je muis of trackpad om te navigeren door de schermen en je toetsenbord om teksten in te voeren. De klok, de internetbrowser, de muziek en alle basis-apps werken zoals het hoort. Bovendien kun je het gewone toetsenbord en het muiswieltje gebruiken tijdens webgebruik. Via de camera-widget gebruik je je webcam als substituut van de ingebouwde camera van het mobiel apparaat. Ook de knoppen om het geluidsvolume te regelen en het scherm te roteren, werken als op echte Android-hardware. Standaard is de installatie Engelstalig. Open daarom op het Android-apparaat de app Settings, scrol naar Language & input, klik bovenaan op Language en selecteer Nederlands (Nederlands) uit de lijst.

Je kunt nu rustig het 'Android-apparaat' gebruiken alsof je de mobiele telefoon voor je hebt. Open de browser-app om te surfen op internet, gebruik je webcam om foto's te maken en bekijk ze daarna in de galerij-app en navigeer door de interface om Android te leren kennen.

Tip 07: Optimaliseren

Wil je écht het onderste uit de kan halen en de werking van je virtuele toestel versnellen? Dan moet je nog even in de instellingen van VirtualBox neuzen. Sluit het virtuele toestel in Genymotion en open VirtualBox, dat zich in de programma's bij Oracle VM VirtualBox bevindt. Selecteer hier het toestel dat je wilt aanpassen en klik vervolgens op de knop Instellingen.

In de linkerkolom moet je vooral de opties Systeem en Beeldscherm goed instellen. Bij Systeem kies je het tabblad Moederbord en sleep je het basisgeheugen naar 2048 MB. Dat volstaat in de meeste gevallen. Wanneer je het basisgeheugen lager instelt, zal het virtuele toestel stroef werken. Vervolgens kies je Beeldscherm en daar zet je het videogeheugen op 128 MB. Genymotion ondersteunt accelerated graphics. Daarom kun je overwegen om de optie 3D-acceleratie in te schakelen, maar dat is niet zo belangrijk als de instelling van het videogeheugen. Klik op OK en sluit VirtualBox. Vanaf nu geniet je van een geoptimaliseerde Android-emulator.

Tip 07 Zorg dat het geëmuleerde toestel voldoende werkgeheugen krijgt.

VirtualBox

Genymotion heeft het opensource programma VirtualBox nodig om te kunnen werken. VirtualBox simuleert een computer óp jouw systeem. Het programma doet een basiscomputer na, waarop nog geen besturingssysteem is geïnstalleerd. Met Genymotion zorg je dat Android geïnstalleerd wordt, maar je kunt VirtualBox zelf ook gebruiken voor een heel ander besturingssysteem.

Je kunt dus een andere versie van Windows of bijvoorbeeld Linux op je huidige Windows-systeem laten draaien. Hiervoor heb je de opstartbare cd of dvd van het besturingssysteem nodig, dat kan ook een iso-bestand zijn. Alle handelingen die je op de VirtualBox-computer uitvoert, blijven binnen de virtuele omgeving en kunnen het systeem van je echte computer nooit beschadigen. Een virtuele computer beschikt over een virtuele videokaart, virtuele geluidskaart en netwerkadapter.

Tip 08: Google Play

Genymotion is op dit moment de snelste emulator van Android. Vroeger stond de app van Google Play Store standaard op deze virtuele machines, maar deze samenwerking is inmiddels afgebroken. Dat is jammer, want hierdoor kun je niet zomaar apps installeren uit de Play Store. Er is echter een sluipweggetje om dit probleem te verhelpen. Download het ova-bestand (216 MB). Het gaat om een klaargemaakte virtuele machine die je kunt importeren in VirtualBox. Dubbelklik op het gedownloade ova-bestand.

VirtualBox opent zich met het venster Importeer Virtual Applicance in beeld. In dit venster lees je de eigenschappen van de nieuwe virtuele machine. Klik op Importeren. Na enkele minuten verschijnt in de VirtualBox Manager een nieuwe machine met de naam 'genymotion_vbox86p...'. Selecteer deze machine en klik op Instellingen. Bij Systeem wijzig je in het tabblad Moederbord de instelling Basisgeheugen in 1024 MB of liever nog meer. Bij Beeldscherm wijzig je het videogeheugen in 128 MB. Klik op OK en sluit VirtualBox.

Tip 08 Importeer het ova-bestand in VirtualBox.

2 Reactie(s) op: Zo draai je Android op je pc of Mac

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 21 mei 2015 08:48 Anoniem
  Ik heb een 8 inch acer-tablet met 1GB ram geheugen. Is het mogelijk om Genymotion hierop ook te laten draaien, want het is mij opgevallen dat 1 GB ram bij dit soort programma's vaak te weinig is.

  Groet,
  Hans
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 mei 2015 08:50 Anoniem
  Ik heb een iPhone, maar ben ook nieuwsgierig naar apps uit Google Play. Mijn belangrijkste doel is dus 'een beetje grasduinen' en uitproberen. Moet ik dan ook een (willekeurig) toestel kiezen bij de installatie? Of kan ik 'van toestel wisselen', om te kijken wat er het best uitziet?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.