ASUS ZenBook UX305 - Dun, licht en fluisterstil

© PXimport

ASUS ZenBook UX305 - Dun, licht en fluisterstil

Geplaatst: 20 februari 2015 - 14:41

Aangepast: 14 december 2022 - 15:47

Jeroen Boer

ASUS zet met de ZenBook UX305 zijn dunste laptop tot nu toe in de markt. Over een gewicht van 1,2 kilogram en een dikte van 1,23 centimeter heb ik in ieder geval niets te klagen! Dat is nog niet eens het allermooiste, want de UX305 heeft geen ventilator en is dus fluisterstil.

ASUS brengt onder het merk ZenBook doorgaans prachtige ultrabooks op de markt en ook met de ZenBook UX305 is dat wederom gelukt. Officieel is dit overigens geen ultrabook, want een aanraakscherm ontbreekt. De bouwkwaliteit van de volledig aluminium behuizing in een kleur die ASUS Obsidian Stone noemt is daarbij heel goed. Je kunt hem nergens indrukken, hij is gewoon zo dun dat er geen lucht meer in zit. Op de schermdeksel heeft ASUS net als bij eerdere ZenBooks een het cirkelvormige patroon aangebracht. De binnenkant mat is afgewerkt. Lees ook: Het beste van 2014: 5 mooie laptops om op te werken.

 

© PXimport

De ZenBook UX305 is erg dun.

ASUS brengt de ZenBook in twee uitvoeringen op de markt. De duurste en door mij geteste uitvoering combineert een hoge-resolutie-scherm met een 256GB-SSD terwijl een goedkopere uitvoering een Full HD-scherm koppelt aan een SSD van 128 GB. Beide uitvoeringen zijn voorzien van 4 GB RAM, iets dat ik zeker op de duurdere versie aan de krappe kant vind. Verder krijg je drie usb3.0-poorten, micro-HDMI, een kaartlezer en een headsetaansluiting. Qua netwerkmogelijkheden bevat de ZenBook 802.11n en bluetooth, terwijl een bedraad netwerkverbinding mogelijk is met een meegeleverd usb-verloopje.

 

© PXimport

Op de schermdeksel heeft ASUS wederom een cirkelvormig patroon aangebracht.

Energiezuinig

Naast zijn geringe dikte heeft de UX305 misschien nog een belangrijkste troef: hij bevat geen actieve ventilator en is dus lekker stil. Dit is mogelijk dankzij Intels Core M-processor, een chip die tot nu toe enkel in convertibles werd toegepast en slechts 4,5 watt verbruikt. ASUS gebruikt instapuitvoering Core M-5Y10 die een kloksnelheid heeft van 800 MHz met een maximale turbosnelheid van 2 GHz.

Prestaties

De Core-M is net als een mobiele Core i5-processor een dualcore-processor met hyper-threading. Het grootste verschil is de veel lagere kloksnelheid van slechts 800 MHz. In de praktijk schakelt de chip wel vaak op naar 2 GHz. Bij normaal gebruik voelt de laptop hierdoor vlot aan. Je kunt prima browsen, Office gebruiken en films kijken. De best goede score van 4260 punten in PCMark 7 bevestigt mijn ervaring.

Opvallend was wel dat de ZenBook in Google Chrome totaal niet soepel werkt. Zelfs bij niet echt zware websites hapert de browser als je probeert te scrollen. Een beetje vreemd, want in Internet Explorer had ik hier geen last van. Wellicht kan dit nog geoptimaliseerd worden met bijgewerkte stuurprogramma's. De 256GB-SSD is gemaakt door SanDisk en zet in de storage test van PCMark 7 een uitstekende score van 5326 punten neer. Volgens ASUS kun je zo'n acht uur werken op de geteste uitvoering, zes tot zeven uur is echter realistischer. Ik vermoed dat je op de uitvoering met een Full HD-scherm wat langer kunt werken.

Uitstekend scherm

Het 13,3inch-scherm is zowel figuurlijk als letterlijk een blikvanger. De resolutie van 3200 x 1800 pixels maakt indruk. Het beeld is haarscherp waarbij de kleurweergave, helderheid en inkijkhoek prima in orde zijn. Prettig is daarbij dat het scherm mat is afgewerkt. Ik heb de goedkopere uitvoering met een Full HD-scherm ook even kort gezien en dat scherm zag er ook prima uit. Overigens is Windows 8.1 nog steeds niet helemaal klaar voor de hoge resolutie. Sommige onderdelen van Windows zoals Apparaatbeheer ogen nog steeds wazig.

 

© PXimport

Dankzij een uitstekend scherm en goed toetsenbord is het prettig werken op de ZenBook UX305.

Lekker werken

Belangrijkste aan een notebook is dat je er lekker mee kunt werken waarbij het toetsenbord één van de belangrijkste punten vormt. Het toetsenbord tikt uitstekend en is volledig geïntegreerd in de aluminium bovenkant. Wel vind ik het erg jammer dat het toetsenbord geen toetsverlichting heeft. Zeker op de duurdere uitvoering had ik dat echt verwacht. Het touchpad is lekker ruim en werkt over het algemeen goed. Het haalt nog niet het niveau van de nog altijd onovertroffen touchpads van de MacBooks, maar er is prima mee te werken. Het geringe gewicht maakt dat je de UX305 probleemloos op schoot of op de bank kunt gebruiken. Wel wordt de onderkant vooral aan de rechterkant een beetje warm.

Conclusie

ASUS' ZenBook UX305 is op veel punten een erg indrukwekkende notebook. De notebook is fraai afgewerkt, dun en licht. Daarbij is er geen actieve koeling waardoor hij ook nog eens stil is. Dat laatste komt door de energiezuinige Core M-processor. Zeker geen snelheidsmonster, maar er valt prima mee te werken voor de alledaagse werkzaamheden. ASUS maakt ook indruk met het uitstekende 13,3inch-scherm dat naast de hoge resolutie van 3200 x 1800 pixels ook een goede inkijkhoek, helderheid en kleurweergave heeft. Jammer is wel dat ook de door mij geteste duurste uitvoering van de UX305 in Nederland slechts 4 GB RAM heeft, zeker omdat de notebook in andere landen voor dezelfde prijs wel 8 GB RAM heeft. Daarnaast is het jammer dat juist zo'n moderne notebook als de UX305 geen 802.11ac aan boord heeft, wederom geldt dat in andere landen er wel ac gebruikt wordt. Ik heb hierdoor lang getwijfeld tussen een oordeel van 3,5 of 4 sterren. Uiteindelijk is het vier sterren geworden met de kanttekening dat de goedkopere versie met een Full HD-scherm mij interessanter lijkt. Die kost 749 euro, een prijs die beter past bij bijvoorbeeld 4 GB RAM.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Schermresolutie

Dun

Licht

Stil

Minpunten

4 GB RAM

Geen toetsverlichting

Conclusie

ASUS ZenBook UX305 ------------------ **Prijs:** € 999,- **Processor:** Intel Core M-5Y10 (dualcore 800 MHz) **Geheugen:** 4 GB RAM **Opslag:** 256 GB SSD **OS:** Windows 8.1 **Aansluitingen:** 3 x usb 3.0, 3,5mm-headsetaansluiting, micro-HDMI, SD-kaartlezer, 10/100-netwerkaansluiting (via usb) **Draadloos:** 802.11a/b/g/n, bluetooth 4.0 **Afmetingen:** 32,4 x 22,6 x 1,2 cm **Gewicht:** 1,2 kg **Accu:** 45 Wh...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten