Bespaar geld en koop geen grotere SSD dan nodig

Door: lincoln-spector | 24 september 2014 08:00

How To

Als je nog een gewone harde schijf hebt is een upgrade naar een SSD de beste manier om je pc een flinke snelheidsboost te geven. Maar hoeveel opslagruimte heb je precies nodig? Wij laten zien hoe je geld kunt besparen door geen grotere SSD te kopen dan noodzakelijk.

Voordat je een SSD koopt, moet je bepalen of deze je huidige harde schijf gaat vervangen, of dat je zowel de oude als de nieuwe drive houdt waarbij de SSD als aanvulling van de gewone harde schijf dient. Als de SSD een aanvulling is, kun je met een veel kleinere drive uit de voeten en dus geld besparen. Lees ook: SSD's getest - Welke SSD moet ik kopen?

Maar het aanvullen van de schijf kan onpraktisch zijn. Als je een reserve schijfcompartiment in je PC hebt - veelvoorkomend in PC's maar zeldzaam in laptops - kun je eenvoudig aanvullen. Maar als je PC slechts ruimte voor één enkele schijf heeft is het logischer om de harde schijf te vervangen.

Als je aanvult, heb je alleen een SSD nodig die groot genoeg is voor Windows, je geïnstalleerde programma's, en misschien een handjevol veelgebruikte documenten. De rest moet allemaal op de gewone harde schijf blijven staan.

Ja, de harde schijf zal ervoor zorgen dat de PC trager draait dan wanneer je alleen een SSD hebt, maar niet zoveel. Aangezien alle bestanden die je regelmatig gebruikt op de SSD staan, zullen de prestaties niet zo vaak door de harde schijf beïnvloed worden, waardoor je nauwelijks iets zult merken.

Mijn testcomputer (een zelfgebouwde desktop met een heleboel compartimenten) heeft een 120GB SSD. Er staat Windows 7 Ultimate op geïnstalleerd, samen met een groot aantal andere programma's (ik gebruik deze computer om software te testen), en 14.2GB aan documenten, muziek en foto's in de bibliotheken. En dat vult nauwelijks twee derde van de drive op.

Als je geen vrij compartiment hebt is het logischer om je harde schijf te vervangen door een SSD - ook al betekent dat dat je een grotere en daarom duurdere drive zult moeten aanschaffen.

Over hoeveel ruimte hebben we het?

Het voor de hand liggende antwoord: Op zijn minst even groot als je huidige harde schijf. Maar als dat te duur is, kijk dan eens goed naar je huidige schijf. Staat hij maar voor de helft vol? Zo ja, overweeg dan een kleinere schijf te kopen, maar kies er wel een die groot genoeg is voor redelijke groei.

Als dat te duur is, kun je een kleinere, aanvullende SSD gebruiken. Nadat je je harde schijf verwijderd hebt, kun je deze in een USB-behuizing stoppen, waardoor hij eigenlijk een externe harde schijf wordt. Houd deze ingeplugd in je PC, zodat je alle bestanden die niet op de SSD passen toch kunt benaderen.

Maar deze benadering brengt twee problemen met zich mee: Ten eerste zorgt de externe drive ervoor dat je laptop een stuk minder draagbaar wordt. En ten tweede is toegang tot bestanden op een externe drive veel trager, vooral als je laptop geen USB 3.0 poort heeft.

2 Reactie(s) op: Bespaar geld en koop geen grotere SSD dan nodig

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 25 september 2014 10:03 Anoniem
  Ik heb in mijn "oudere" laptop de harddisk van 720 GB vervangen door een Western Digital Black2. Dit is een gecombineerde SSD (120 GB) en Harddisk (1 TB) in één. Een uitstekende oplossing wat mij betreft.
  Laptop is weer super snel en ik heb nog meer opslag dan voorheen.

  groet
  Peter
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 september 2014 20:15 Anoniem
  Als je weinig tot geen gebruik maakt van je disk-drive is er ook nog een mogelijkheid om bij een laptop je oorspronkelijke harddrive te plaatsen op de plaats van de cd/dvd-drive middels een HDD-caddy.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.