Bestanden herstellen van een kapotte externe harde schijf

Door: Chwhynny Overbeeke | 29 augustus 2016 14:22

How To

Een externe harde schijf is een handige manier om je bestanden te back-uppen. Maar wat moet je doen als deze schijf niet meer werkt?

Back-ups maken is één van de belangrijkste dingen die je moet doen als je je bestanden niet wilt kwijtraken. Het is aan te raden om meerdere back-ups te maken op verschillende media zoals externe harde schijven, en als je dat wilt ook in de cloud. Maar als je dat niet gedaan hebt, en je externe harde schijf de enige kopieën van belangrijke bestanden bevat, heb je een probleem wanneer deze schijf kapot gaat. Hoe kun je je bestanden dan herstellen? Lees ook: Zo kloon je een harde schijf.

Als je bij je bestanden kunt, is het een goed idee om nu meteen een back-up te maken.

Raar geluid

Als de schijf een vreemd geluid maakt is het beter om de schijf helemaal met rust te laten zodat er geen verdere schade veroorzaakt wordt. Helaas zul je in dit geval het bestandsherstel aan een professioneel bedrijf moeten overlaten.

Maakt de schijf geen raar geluid, dan kun je soms zelf iets doen om je bestanden terug te halen. Een externe harde schijf is eigenlijk gewoon een interne harde schijf in een behuizing. Het kan dat er met de schijf zelf niets mis is, maar dat er een connectieprobleem is.

Behuizing

Met een schroevendraaier kun je de schijf voorzichtig uit de behuizing halen. Als je ziet dat het kabeltje van de connector is losgekomen, kun je deze weer in de harde schijf pluggen. Controleer vervolgens of de externe harde schijf het dan weer doet.

Is het kabeltje niet los, dan kan het zijn dat er een probleem is met de connectoren op de behuizing. Haal de schijf uit de behuizing en plug hem direct in de usb-poort van de computer met een SATA-usb-adapter.

Met een SATA-to-usb-kabel koppel je je harde schijf of SSD snel aan je pc.

Back-up

Als je bij je bestanden kunt, is het een goed idee om nu meteen een back-up te maken. Aangezien er met de schijf zelf niets mis is, kun je hem weer in een andere behuizing doen, mocht je dat willen.

Zie je geen bestanden staan, dan is er wel een probleem met de schijf en kun je proberen om herstelsoftware te gebruiken om je bestanden terug te halen. Lukt dat niet, dan is het tijd om een professioneel bedrijf in te schakelen.

0 Reactie(s) op: Bestanden herstellen van een kapotte externe harde schijf

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.