De 14 beste ultrawide beeldschermen die je nu kunt kopen

Door: michiel-de-roode | 19 mei 2016 14:45

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Ben je een gamer? Gebruik je je monitor om films te kijken? Of heb je voor je werk veel programma's open staan? Ultrawide kan hier een ideale aanvulling voor zijn! Wij hebben maar liefst 14 ultrawide-beeldschermen getest. Welke is voor jou geschikt?

Een trend bij televisies en beeldschermen is UHD (4K). Maar dit is niet de enige trend, we zien ook steeds meer schermen met een 21:9-beeldverhouding. Dit wordt vaak gecombineerd met een 'curve'; een gebogen scherm. Bij televisies heeft dit misschien niet zo veel voordeel, maar bij beeldschermen voor je computer juist wel. Lees ook: Wat is 4K precies?

Een normaal breedbeeldscherm heeft een 16:9-beeldverhouding. Deze verhouding is bij zowel televisies als monitoren gangbaar. Denk aan de veel voorkomende Full-HD-schermen met een resolutie van 1920 x 1080 pixels. Deze verticale beeldlijnen hebben een verhouding van 16:9 ten opzichte van de horizontale beeldlijnen. Ultrawide betekent dat het beeldscherm een beeldverhouding heeft van 21:9. Dit is zichtbaar breder dan wat je gewend bent. Dit is erg prettig bij het kijken van films in bioscoopformaat en het spelen van games. Ook voor kantoorwerkzaamheden biedt het voordeel, omdat je meer programma's naast elkaar kunt openen. Het is bijna alsof je twee beeldschermen naast elkaar hebt, alleen zonder de randen in het midden.

Welke resolutie?

De ultrawide-schermen zijn in twee verschillende resoluties te koop. UW-UXGA (2560 x 1080 pixels) is de extra brede variant van het bekende Full HD. Daarnaast is er UWQHD met 3440 bij 1440 pixels. Deze variant heeft dezelfde hoogte als de 2560 x 1440 pixels die we veel bij 27inch-beeldschermen zien. De 21:9-beeldverhouding komt verreweg het best tot zijn recht op de hoogste van de twee resoluties. Dit komt voornamelijk doordat je dan ook meer werkruimte in de hoogte hebt ten opzichte van een normaal Full HD-scherm. Uiteraard is een 34inch-beeldscherm met de UWQHD-resolutie veel indrukwekkender dan een 29inch-beeldscherm met 2560 x 1080 pixels.

Een beeldverhouding van 21:9 geeft je een breder blikveld dan de gebruikelijke verhouding van 16:9.

De combinatie 34 inch en 2560 x 1080 pixels komt ook voor in onze test. Dit resulteert in een erg lage pixeldichtheid. Hierdoor is het beeld niet scherp. Dit valt vooral op met internet en officewerkzaamheden. Voor het spelen van games valt de lage resolutie minder op, bijkomend voordeel is dat je een minder zware grafische kaart nodig hebt. Gamen op een resolutie van 3440 x 1440 pixels is geweldig, maar kost veel meer rekenkracht. Een GeForce GTX 980, Radeon R9 Fury of krachtigere grafische kaart is geen overbodige luxe.

Als je je beeldscherm voornamelijk voor kantoorwerkzaamheden en fotobewerking gebruikt, is 3440 x 1440 pixels absoluut de beste keuze. Belangrijk detail: met 3440 x 1440 pixels heb je DisplayPort 1.2 of HDMI 2.0 nodig om een 60Hz-refreshrate te gebruiken. DVI, HDMI 1.4 en VGA komen niet verder dan 30 Hz. Dat is zelfs voor kantoorwerkzaamheden al hinderlijk. HDMI 2.0 komt nog niet vaak voor; in de tabel zie je, voor zover bekend, welke HDMI-versie de schermen gebruiken.

Curved

Als een beeldscherm 'curved' is, betekent dit dat het paneel gebogen is. De kromming wordt uitgedrukt in straal R. Hoe hoger de waarde, hoe kleiner de kromming. In onze test komen schermen voor met een kromming van 3800R, 3000R en 2000R. We nemen als voorbeeld een beeldscherm met een kromming van 3800R. Als je met een aantal van deze schermen een cirkel om je stoel zou maken dan zullen de schermen precies 3,8 meter van de stoel af staan.

Hoe kleiner getal R is, hoe sterker de kromming. Het AOC-scherm heeft een kromming van 2000R...

Er is een groot verschil tussen curved bij een beeldscherm en een televisie. Bij televisies is het meer een 'gimmick' waar je weinig voordeel aan hebt. Sterker nog, om er iets aan te hebben moet je in het midden zitten, als je met meer dan één persoon televisie kijkt, is de kromming eerder vervelend dan handig. Bij een beeldscherm is dat anders. Doorgaans zit je er alleen achter en je zit perfect in het midden. Dan heb je wel wat aan curved, helemaal als het scherm ultrawide is. Een curved scherm moet je ervaren om het echt goed te begrijpen. Het went snel en het kijkt dan net even wat prettiger dan een gewoon scherm. Je hoeft minder je hoofd te bewegen om te zien wat er in de hoeken van je scherm gebeurt.

...terwijl het Samsungscherm 3000R heeft.

0 Reactie(s) op: De 14 beste ultrawide beeldschermen die je nu kunt kopen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.