De beste instellingen voor je beeldscherm in Windows 11

Door: Justin Doornekamp | 27 oktober 2021 06:03

How To

Ben je niet helemaal tevreden over de instellingen van je monitor? Gelukkig kun je zelf in Windows 11 het een en ander aanpassen. Wat kun je veranderen om de meest optimale instellingen te krijgen voor je beeldscherm?

1. Resolutie

De resolutie van je monitor is belangrijk om teksten, afbeeldingen en video’s scherp en duidelijk op je beeldscherm te krijgen. Een hoge resolutie als 1600 x 1200 pixels zorgt voor een scherp beeld, terwijl een lagere resolutie van 800 x 600 je scherm wat uitvergroot en waardoor bepaalde apps of webpagina’s er wat wazig uit komen te zien.

In principe staat je beeldscherm automatisch al op de meest optimale resolutie, maar het kan geen kwaad om dit toch nog even te controleren. Ga daarvoor in Windows 11 naar de Instellingen-app en in het Systeem-menu vind je de optie Beeldscherm. Klik daarop en je krijgt direct meer informatie over je monitor. Onder Schaal en indeling vind je de optie Schermresolutie. Als het goed is, zie je achter de schermresolutie tussen haakjes aanbevolen staan. Je weet dan dat je op het gebied van schermresolutie de beste instellingen hebt gekozen.

Heb je moeite om bijvoorbeeld teksten goed af te lezen van het scherm, dan hoef je niet de resolutie van je scherm aan te passen. Onder Schaal en indeling vind je namelijk ook de optie Schaal om de grootte van onder meer tekst en apps aan te passen. Kies bijvoorbeeld voor 125% om je beeld iets in te zoomen. Het wordt er niet mooier op, maar het kan de leesbaarheid wel vergroten. 

Zorg dat je de aanbevolen schermresolutie gebruikt.

2. Kleuren

Ben je niet helemaal tevreden over de kleurinstellingen van je beeldscherm, dan kun je je monitor kalibreren. Daarmee worden de gamma, helderheid, kleuren en het contrast van je beeldscherm afgesteld op een vaste standaard. In de zoekbalk van de Instellingen-app typ je Beeldschermkleur kalibreren. Doorloop vervolgens de wizard om de meest ideale opties voor je monitor in te stellen.

Zijn de kleuren gewoonweg te scherp aan je ogen, bijvoorbeeld vroeg in de ochtend of s ’avonds laat, dan hoef je natuurlijk niet iedere keer je beeldscherm te kalibreren. In Windows 11 vind je namelijk een ‘nachtlamp’ die je aan kunt zetten om warmere lichtkleuren te gebruiken. Dit geeft meer rust aan je ogen. De optie vind je in het Beeldscherm-menu onder Nachtlamp.

In deze wizard kun je de beeldschermkleuren kalibreren.

3. HDR

Een relatief onbekende functie binnen het Beeldscherm-menu is HDR. Hier kun je je ingebouwde beeldscherm kalibreren voor een hoge kwaliteit bij het streamen van HDR-video’s. Door je monitor te kalibreren kun je de balans tussen de details in de heldere delen en die in de donkere delen van een scene instellen.

Niet alle beeldschermen ondersteunen deze functie in Windows 11. Onder Beeldschermmogelijkheden zie je bij Streaming HDR-video afspelen en HDR gebruiken of de desbetreffende functies worden ondersteund. Is dit wel het geval, dan kun je achter de genoemde opties kiezen voor Weergave kalibratie voor HDR-video. Vervolgens kun je door middel van een schuifregelaar de balans bepalen tussen de details in donkere en heldere delen van een scene.    

0 Reactie(s) op: De beste instellingen voor je beeldscherm in Windows 11

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.