De voordelen van Windows 8.1 in 10 tips

Door: ignace-de-groot | 23 oktober 2014 13:14

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Op je pc staat Windows 7 of zelfs XP waarvoor Microsoft de ondersteuning heeft stopgezet. Twijfel je nog om de overstap naar Windows 8.1 te maken? Wij laten je een aantal voordelen van Windows 8.1 zien. Als je al bent overgestapt, kun je het besturingssysteem met deze tips nog beter benutten.

Tip 01: Versies Windows 8.1

Van Windows 8.1 zijn een paar verschillende versies. Windows RT kun je alleen op tablets tegenkomen, en negeren we hier verder even. Voor de pc zijn er drie versies: Windows 8.1, Windows 8.1 Pro en Windows 8.1 Enterprise. De gewone versie van 8.1 schaf je voor 119 euro aan. De Pro-versie kost 279 euro, en biedt wat extra's, zoals verbinding maken met bedrijfsnetwerken, toegang vanaf de ene pc tot de andere en gegevensversleuteling met BitLocker. Windows 8.1 Enterprise is alleen voor het bedrijfsleven bedoeld.

Wil je weten of jouw computer Windows 8.1 aankan, surf dan naar deze pagina en klik op Upgradeassistent downloaden. Dubbelklik op het exe-bestand. Het tooltje bekijkt of je pc goed genoeg is voor Windows 8. Koop je een nieuwe computer, dan staat daar tegenwoordig bijna altijd Windows 8.1 (Pro) op geïnstalleerd.

Tip 01 Kijk met de Upgradeassistent of je computer geschikt is voor Windows 8.1.

Van 8 naar 8.1

In oktober 2012 werd de eerste consumentenversie van Windows 8 uitgebracht. Een jaar later volgde met versie 8.1 de eerste grote update, die enkele verbeteringen met zich meebrengt. We noemen een aantal voordelen. Allereerst neemt Windows 8.1 wat minder schijfruimte in beslag dan versie 8 (gemiddeld circa 10%). Er is ook een betere en makkelijker bereikbare zoekfunctie geïntegreerd. Gebruik je de apps uit de Store die in de GUI draaien, dan kun je - afhankelijk van je schermresolutie - tot vier apps tegelijk geopend houden op je scherm en meerdere instanties van dezelfde app openen.

Apps kunnen nu ook volautomatisch op de achtergrond worden geüpdatet. Internet Explorer 11 heeft in Windows 8.1 een verbeterde leesmodus die het lezen van webpagina's comfortabeler maakt. In dit artikel kom je nog meer functies en opties tegen die aan Windows 8.1 zijn voorbehouden. Gebruik je al Windows 8, dan kun je gratis updaten naar 8.1. Hoe je zo'n update het beste aanpakt, lees je hier.

In Windows 8.1 kun je een diashow op het vergrendelingsscherm tonen.

Tip 02: Cloud-account

Een verrassing voor wie Windows 8.(1) voor het eerst opstart, is de mogelijkheid om je bij Windows aan te melden met een zogeheten Microsoft-account. Hiervan worden allerlei gegevens en instellingen automatisch ook in de cloud opgeslagen, zoals e-mailaccounts, favorieten, browsergeschiedenis, bureaubladachtergrond enzovoort. Dat heeft het grote voordeel dat je al gegevens en instellingen direct beschikbaar zijn als je je met hetzelfde account op een andere pc met Windows 8(.1) aanmeldt.

Mocht je dat toch anders willen, dan kan dat ook altijd nog achteraf. Kies dan Windows-toets+X en open Configuratiescherm / Gebruikersaccounts. Klik op Wijzigingen aanbrengen in mijn account in Pc-instellingen en kies Koppeling verbreken. Vul je wachtwoord in en voorzie een klassiek, lokaal account. Een omschakeling in omgekeerde richting is op vergelijkbare wijze ook altijd mogelijk. Wil je Windows 8 installeren zonder Microsoft-account, kijk dan even hier.

Tip 02 Omschakelen van een Microsoft-account naar een lokaal account is altijd nog mogelijk (en omgekeerd).

Tip 03: OneDrive

Windows 8.1 zorgt voor een betere integratie met OneDrive (het vroegere SkyDrive). Wanneer je bijvoorbeeld een nieuw document opslaat, kun je kiezen tussen lokale opslag en OneDrive, waar je standaard 7 GB gratis opslagruimte krijgt. Deze opslagruimte is bereikbaar vanaf elk apparaat waar je met hetzelfde account bent aangemeld. Op het startscherm vind je overigens ook een OneDrive-app terug, waarmee je (net als met een bestandsverkenner) je online bestanden benadert en beheert.

Overigens is het wel mogelijk de integratie met OneDrive naar eigen inzicht in te richten. Dat doe je via Instellingen / Pc-instellingen wijzigen / OneDrive. Hier bepaal je of je documenten standaard op OneDrive terecht moeten komen, of foto's en video's uit je camera-album automatisch naar OneDrive moeten worden geüpload en wat je precies allemaal wilt laten synchroniseren.

Tip 03 Je bepaalt zelf wat je via OneDrive wilt laten synchroniseren.

Tip 04: Opslagruimten

Ook als je data liever lokaal opslaat, heeft Windows 8(.1) een nieuw concept: opslagruimten. Hierbij kun je zowel interne als externe stations in een opslaggroep groeperen. Zo'n opslaggroep mag je dus zien als een virtueel station. Wanneer zo'n opslagruimte volloopt, voeg je eenvoudigweg een station toe. Beschik je over een opslaggroep die uit minstens twee stations bestaat, dan kun je dataverlies voorkomen, bijvoorbeeld voor wanneer een van die stations crasht.

Zo kun je je data gespiegeld laten opslaan of gebruikmaken van pariteitsdata (een soort controlegetallen). Opslagruimten creëer je als volgt. Zoek in het opstartscherm naar 'opslagruimten' en klik op Opslagruimten beheren / Een nieuwe groep en opslagruimte maken. Selecteer de stations die je aan deze opslagruimte wilt toevoegen en kies Groep maken. Voer een geschikte naam in en kies een stationsletter. Selecteer de gewenste indeling (zoals Mirror in twee richtingen of Pariteit) en leg tot slot de maximale opslagruimte voor deze groep vast.

Tip 04 Opslagruimten kunnen je ook beschermen tegen datacalamiteiten.

7 Reactie(s) op: De voordelen van Windows 8.1 in 10 tips

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 23 oktober 2014 18:41 Anoniem
  Even geduld Windows 10 komt eraan, deze moet de miskleun van 8.0 & 8.1 rechtzetten, een OS om links te laten liggen.

  Veel meer nadelen dan voordelen, be AWARE
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 oktober 2014 09:13 Anoniem
  Al zijn er 100 voordelen, als de outlook niet gewenst is, niet wat wij willen, dan wordt het 10x niks, Microsoft probeert met Windows 10 (waar is Windows 9 ?) de afvallige weer terug te krijgen, maar kan de tegels nog niet helemaal los laten, dus blijft iedereen gewoon bij Windows 7, dat draait stabiel.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 oktober 2014 10:37 Anoniem
  Ben ik toch blij dat ik al jaren geleden Windows eruit gegooid heb.
  Gebruik al 3 jaar Ubuntu (Linux), makkelijk in gebruik en helemaal gratis.
  Meer info: http://forum.ubuntu-nl.org/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 oktober 2014 13:20 Anoniem
  Wat is dat toch voor een massale kruistocht tegen Windows 8.1? Vanaf de dag dat het verscheen heb ik het geïnstalleerd en naar volle tevredenheid. Het opstarten gebeurt veel sneller dan bij vorige versies (zeker met een ssd-drive), is dermate stabiel dat het bij mij in tegenstelling tot eerdere versie werkelijk nog nooit is gecrasht. En dat vreselijk gehate startmenu, daarvoor zijn goede alternatieven te vinden.
  En nee, ik heb geen Microsoft aandelen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 oktober 2014 15:38 Anoniem
  Inderdaad, wat hier in een andere reactie al gezegd wordt: Je kunt 100 dingen veranderen echter als je niet luistert naar de klant wordt het niks en dus zal ook windows 10 floppen, want men blijft hardnekkig vasthouden aan die klote tegels en het zo geliefde vroegere startmenu komt NOOIT meer terug ben ik bang…het startmenu dat we nu zogenaamd terugkrijgen is en blijft gewoon flut. Waarom in Godsnaam moet iets wat naar volle tevredenheid werkt zoals het vroegere startmenu waaraan miljoenen mensen gewend en gehecht zijn en waren, toch steeds weer verandert worden? Alleen om geld in het laatje te brengen? Zo langzamerhand word ik schijtziek van elke keer weer die zogenaamde verbeteringen en eindeloze updates. Laat ze er in stikken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 oktober 2014 12:49 Anoniem
  Hier draait windows 8.1 sneller op mijn laptop dan windows 7. Ik heb geen last van die tegels eigenlijk, de meeste programma's laat windows 8.1 toch op je bureaublad draaien en ik heb ook zo ingesteld dat de laptop opstart naar het bureaublad en ook wanneer je apps of programma's afsluit dat hij ook terugkeert naar het bureaublad. Ik denk dat de meeste het haten omdat ze gewoon niet weten hoe ze er mee moeten opgaan.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 oktober 2014 15:58 Anoniem
  Ik ben super tevreden over 8.1 en vind OS10 een jammerlijke achteruitgang. Ik werk met touch screens en mouse screens door elkaar en vind switchen tussen tiles en desktop uitstekend te combineren. Dat switchen is in de huidige TP versie onhandig: je moet uitloggen en weer inloggen. Ik hoop dat dat bij de final release niet meer hoeft.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.