Dell XPS 15 (2020) – De beste allround laptop van het moment

© PXimport

Dell XPS 15 (2020) – De beste allround laptop van het moment

Geplaatst: 6 november 2020 - 15:16

Aangepast: 25 november 2022 - 10:38

Roel Stortelder

De Dell XPS-lijn is al jaren één van de betere high-end laptop reeksen, maar was naast de jaarlijkse hardware-upgrades nauwelijks veranderd. Tot Dell dit jaar met een serieuze makeover op de proppen kwam die de uitstekende laptop nog net een stapje verder duwt. Hier lees je de Dell XPS 15 (2020) review.

We hebben van Dell een behoorlijk netjes aangeklede variant gekregen met een 1TB NVMe-SSD, 32 GB DDR4 en een vlotte Intel i7. Voor het weergeven van de plaatjes is de laptop voorzien van een Nvidia GTX 1650 Ti en een prachtig 4K+ touchscreen. De prijs is wel even schrikken, want een dikke 2500 euro is behoorlijk fors voor deze hardware.

Design

Zoals gezegd heeft de XPS-reeks dit jaar niet alleen een hardwarematige upgrade gekregen, maar is ook het uiterlijk van een facelift voorzien. Hoewel Dell nog steeds gebruik maakt van een prettige combinatie van koolstofvezel en aluminium, is de uitstraling dit jaar net een slagje moderner. De aluminium delen zijn niet langer meer simpele platen, maar vormen nu de basis van de laptop. Als de laptop is dichtgeklapt zie je niks meer terug van het koolstofvezel en lijkt het alsof je een prachtig gefreesd blok aluminium in handen hebt.

 

© PXimport

Aan de binnenkant vinden we het koolstofvezel materiaal dat Dell al jaren gebruikt voor hun XPS-laptops. Dit materiaal houdt de laptop licht (2,05kg), maar zorgt toch voor een premium uitstraling en is erg duurzaam. Daarnaast isoleert het je handen van de hitte die geproduceerd wordt door de processor en videokaart. Helaas zie je na enkele weken al wel duidelijke vette plekken, maar dat veeg je er gelukkig zo van af.

Aan de binnenkant vinden we ook het vernieuwde toetsenbord en touchpad. Het toetsenbord heeft sinds dit jaar een andere mechaniek gekregen waardoor de XPS 15 zich weer kan meten met de beste laptop-toetsenborden op de markt. Door het gebrek aan ruimte is er uiteraard niet zo veel ‘travel’ als bij een traditioneel toetsenbord, maar tekstenschrijvers zoals wij worden ontzettend gelukkig van deze laptop. Helaas is er door de speakers (meer daarover later) geen ruimte meer over gebleven voor een numpad, dus wie veel met cijfertjes werkt heeft een apart toetsenbord nodig.

Het touchpad is dit jaar nog groter geworden en hoewel velen daar enorm blij mee zijn, kan het ook in de weg zitten. Er blijft namelijk niet veel ruimte meer over voor je palmen om te rusten tijdens het typen en je klikt vaker op de verkeerde muisknop. De reactie op je vingers is nog wel uitstekend en ook multitouch-gebaren werken feilloos.

Dell heeft duidelijk goed geluisterd naar de feedback van gebruikers op de voorgaande modellen met mogelijk de beste laptop-behuizing van het moment als resultaat. Toch is er één punt waar we simpelweg niet omheen kunnen: de aansluitingen. De nieuwe XPS 15 heeft namelijk enkel nog drie usb-c-poorten (waarvan twee met Thunderbolt 3), een 3.5mm headset-poort en een SD-kaartlezer. Hoewel usb-c inderdaad de toekomst is, zijn er nog te veel apparaten die daar geen gebruik van maken. Of het nou gaat om een muis, usb-stick, printer, televisie of monitor, de kans is groot dat je een dongel nodig hebt. Dell levert weliswaar een usb-c naar hdmi en usb-a dongel mee, maar het is frustrerend om die er elke keer weer bij te moeten pakken. Dat zal ook jaren zo blijven, want hoewel monitoren steeds vaker usb-c ondersteunen, geldt dat niet voor nieuwe televisies, beamers en muizen. De meeste nieuwe producten vereisen namelijk nog altijd een hdmi- of usb-a-poort. Een gebrek aan ruimte is bij de XPS 15 geen excuus, want usb-a en hdmi hadden er eenvoudig bij gepast.

Verbluffend geluid

De geluidskwaliteit bespreken we bij laptops meestal niet omdat de conclusie vrijwel altijd hetzelfde is: blikkig geluid zonder bas en veel vervorming bij volumes hoger dan 50%. De Dell XPS 15 doet het echter zo veel beter, dat het een eigen kopje verdient. Het geluid mag uiteraard nog altijd niet vergeleken worden met een goede hoofdtelefoon of dure speakerset, maar we zijn zelden zulke krachtige luidsprekers tegengekomen in een laptop. We spreken bij de XPS 15 nog niet van een beukende bas, maar het volume gaat verbazingwekkend hoog zonder vervormingen. Het is genoeg om een huiskamer vol gasten van muziek te voorzien, zodra je die thuis weer mag ontvangen. De kwaliteit is ook uitstekend met een zeer prettige klank en geen vervelende resonanties in de behuizing. Voor het kijken van films is het ook fijn om te weten dat de stereo-weergave zeer duidelijk is, maar dan moet je wel recht voor de laptop zitten.

Beeldkwaliteit

De Dell XPS heeft een 15.6-inch paneel dat beschikbaar is in twee smaken: UHD met touchscreen en 1080p zonder touchscreen. Wij hebben het UHD-model getest en de resultaten liegen er niet om: dit is een verbluffend paneel. De eerste indruk wanneer je de laptop openklapt is gelijk goed. Het scherm is aan alle vier de kanten omringd door een zeer smal randje en de 16:10 verhouding zorgt voor net iets meer bruikbaar oppervlak. Het contrast van 1623:1 zorgt daarnaast voor een heerlijk beeld om naar te kijken.

Wie zich bezig houdt met kleurbewerking of ander kleurgevoelig werk zal ook zeer blij zijn met de ondersteuning van 99% van het Adobe RGB-kleurenspectrum en 93% DCI-P3-kleurenspectrum. Dat samen met een lage deltaE van maximaal 1.8 maakt dit de ideale laptop voor fotograven. Dat geldt zelfs als je in de zon werkt, want een helderheid van 478 nits is ruim bovengemiddeld.

Prestaties

Hoewel het uiterlijk allemaal prachtig is, staat dat niet garant voor een krachtige laptop. Met een tiende generatie Intel Core i7-processor en een Nvidia GTX 1650Ti kom je gelukkig een heel eind, maar verwacht geen rekenmonster voor grote compute- en rendertaken. Het door ons geteste model is wel uitgerust met 32 GB werkgeheugen, waardoor multitasken en honderden Chrome-tabbladen geen probleem zullen zijn.

De XPS 15 zeer nette scores neer in onze benchmarks, waarbij zowel de processor als de videokaart netjes tot hun boost-clock kwamen. Er lijkt dus voldoende koeling en stroomvoorziening aanwezig te zijn om de twee chips in toom te houden. De laptop laat zien dat het in staat is om rekentaken snel af te ronden, waardoor het een luxe optie is voor wie met veel data werkt of foto’s bewerkt. Daarnaast is de laptop ook geschikt om licht mee te gamen, maar dan moet de resolutie wel verlaagd worden tot 1080p.

Benchmark

Resultaat

3DMark Time Spy

PCMark 10

Blender bmw27 (GPU - CUDA)

Blender bmw27 (CPU)

Cinebench R20

3572

4994

2m33s

6m8s

2782

In het dagelijks gebruik wordt een groot deel van de snelheid van een laptop echter niet alleen bepaald door de processor en het geheugen, maar ook door de ssd. In het geval van de Dell XPS 15 beschikken we over een 1TB NVMe ssd dat zeer uitstekende resultaten laat zien in CrystalDiskMark. Programma’s starten in een oogwenk op en gigantische bestanden zorgen niet zomaar voor vertragingen.

 

© PXimport

Opvallend is dat de ventilatoren in de laptop tijdens al deze benchmarks weliswaar flink moesten draaien, maar de geluidsdruk bleef altijd op een erg beschaafd niveau. Ondanks de dunne afmetingen en luxe behuizing, heeft Dell het dus toch voor elkaar gekregen om adequate koeling te monteren. Daarnaast was er bij ons testexemplaar geen coilwhine waar te nemen, een fenomeen waar zijn voorgangers regelmatig last van hadden.

Conclusie

Het heeft even geduurd, maar de Dell XPS 15 heeft eindelijk een waardige update gekregen. Het is jammer om te zien dat de usb-a en hdmi-poorten hebben moeten wijken, maar verder weet de laptop in vrijwel alle vlakken uit te blinken. Vooral de bouwkwaliteit, het geluid en het beeldscherm behoren tot de absolute top. De prijs is daar ook naar, want voor het basismodel betaal je al 1699 euro, wat kan oplopen tot 3609 euro voor het meest luxe exemplaar.

9,0

Ons oordeel

Dell XPS 15

Pluspunten

Bouwkwaliteit

Beeldscherm

Geluidskwaliteit

Prestaties

Minpunten

Prijs

Enkel usb-c

Conclusie

**Prijs** € 2575,- **Processor** Intel Core i7 10750H **Videokaart** Nvidia GTX 1650 Ti **Geheugen** 32GB DDR4 **Scherm** 14 15.6-inch 3840x2400 touchscreen **Opslag** 1TB NVMe ssd **Gewicht** 2.05kg **Aansluitingen** 3x usb-c (waarvan 2x Thunderbolt 3), 3.5mm headset en een SD-kaartlezer...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten