Dit moet je doen als je Windows 10-startmenu niet meer werkt

© PXimport

Dit moet je doen als je Windows 10-startmenu niet meer werkt

Geplaatst: 13 juni 2016 - 10:18

Aangepast: 14 december 2022 - 11:59

Redactie ID.nl

Soms gebeurt het dat het Windows 10-startmenu niet geopend kan worden, wat je ook probeert - opnieuw opstarten, de Windows-toets, de Startknop, allemaal zonder succes. Hier zijn twee dingen die je kunt proberen om het Startmenu weer goed te laten werken.

Op zoek naar de recentere oplossing voor de Windows 10 zoekbalk? Bekijk hier dan onze fix.

Windows PowerShell gebruiken

Het kan dat er een aantal bestanden corrupt is geraakt, waardoor het Startmenu niet meer werkt. Als je de zoekbalk nog wel kunt gebruiken, is het een goed idee om te zoeken naar powershell. Klik met de rechtermuisknop op het zoekresultaat Windows PowerShell en kies Als administrator uitvoeren. Lees ook: Beheer en verwijder notificaties in Windows 10.

Werkt de zoekbalk ook niet meer, druk dan op je toetsenbord op Windows+R, typ in het zoekveld powershell en druk op Enter. Klik met de rechtermuisknop op het PowerShell-icoon dat op de taakbalk verschijnt en kies Aan taakbalk vastmaken. Sluit het programma af en klik vervolgens met de rechtermuisknop op het icoon van PowerShell op de taakbalk en kies Als administrator uitvoeren.

Nu kun je PowerShell gaan gebruiken om te zoeken naar corrupte Windows-bestanden door het commando sfc /scannow in te typen en op Enter te drukken. Het kan even duren voordat het programma klaar is met scannen.

 

© PXimport

Gebruik Windows PowerShell om naar corrupte Windows bestanden te zoeken.

Daarna krijg je te zien of er corrupte bestanden gevonden zijn en of deze gerepareerd konden worden. Als je de melding krijgt dat er corrupte bestanden gevonden zijn maar dat ze niet gerepareerd konen worden, kun je proberen ze opnieuw te downloaden met het commando dism /online /cleanup-image /restorehealth gevolgd door een druk op Enter.

De moderne Windows 10-apps opnieuw installeren

Het kan helpen om alle moderne Windows 10-apps te verwijderen en opnieuw te installeren. Het gaat hier alleen om de apps die je via de Windows Store kunt downloaden, en het proces verloopt geheel automatisch.

Open PowerShell op de manier die hierboven beschreven is en typ het volgende commando:

Get-AppXPackage -AllUsers | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register "$($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml"}

Druk op Enter, sluit PowerShell af wanneer het programma klaar is, en start de computer opnieuw op.

Als de twee trucs hierboven niet werken, zul je helaas waarschijnlijk Windows opnieuw moeten installeren.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten