Windows 10: beter bestandsbeheer

Door: Edmond Varwijk | 30 maart 2020 17:08

Bestandsbeheer in iOS is prima te doen met FileBrowser
How To

Een computer heeft in essentie maar één taak, het verwerken van informatie. Direct daaraan verwant is de activiteit die informatie te beheren, dat wil zeggen opslaan, kopiëren, verplaatsen, delen en verwijderen. Windows biedt hiervoor de Verkenner, maar die is weinig gebruiksvriendelijk en al vele Windows-versies nauwelijks verbeterd. Wij laten zien hoe het bestandsbeheer beter kan.

Tip 01: Wat is een bestand?

Informatie wordt op de computer bewaard in bestanden. Elk Word-document is een bestand, net als elke digitale foto of video. Maar een bestand is pas echt een bestand wanneer het is opgeslagen, op de computer, op het netwerk (nas) of ergens in de cloud. In Windows 10 heeft elk bestand een extensie, de paar letters achter de punt van de bestandsnaam. Zo bevatten alle Word-documenten uit de extensie .doc of .docx, alle Excel-bestanden .xls of .xlsx en veel foto’s .jpg of .png of .tiff. Dit zijn de bekendste extensies, maar er zijn er nog veel meer, vooral onbekende. Veelal zijn dat systeembestanden waar alleen de computer iets mee kan.

De naam van een bestand is in Windows onder meer te zien in de titelbalk van het programma waarin het is geopend.

Tip 02: Verkenner

Zulke bestanden op je computer blijven zelden exact zoals ze zijn. Je wil er vast weleens een verplaatsen, kopiëren, de naam ervan aanpassen, verwijderen, … Al deze handelingen vallen onder het bestandsbeheer en Windows heeft daarvoor de Verkenner. Dit belangrijke onderdeel van Windows staat opmerkelijk genoeg niet in het Startmenu, maar vind je wel op de taakbalk. Om de Verkenner te openen, klik je op het pictogram van de gele map op de taakbalk of gebruik je de toetscombinatie Windows-toets + E. De Verkenner bestaat uit twee deelvensters. In het smalle deel links staan alle locaties waar op de pc bestanden opgeslagen kunnen worden. Klik je met de muis op zo’n locatie, dan laat Windows in het rechter deelvenster de inhoud van dat station of die map zien. Dat kunnen bestanden zijn, maar ook mappen met daarin weer andere mappen of bestanden.

De Verkenner is het onderdeel van Windows voor bestandsbeheer.

Extensies zichtbaar maken

Zie je wel bestandsnamen maar geen extensies, dan is de weergave daarvan uitgeschakeld. Logisch, want Windows schakelt dat standaard uit, al is dat gezien de veiligheid niet erg handig. Om de weergave van de extensies in te schakelen, open je Windows Verkenner. Klik dan op Bestand / Map en zoekopties / Weergave en haal in de lijst met opties het vinkje weg bij Extensies voor bekende bestandstypen verbergen.

Zie je geen extensies, schakel dan de optie om de extensies van bekende bestandtypen te verbergen, uit.
De Verkenner is, behoudens enkele cosmetische aanpassingen, in al die 25 jaar niet veranderd

Tip 03: Vernieuwing?

De Verkenner zit al sinds Windows 95 in het besturingssysteem en is, behoudens enkele cosmetische aanpassingen, in al die 25 jaar eigenlijk niet veranderd. Alsof er aan de manier waarop wij met bestanden omgaan niets is veranderd! Maar wat te denken van de enorme groei van het aantal bestanden dat we op de pc hebben staan en het gebruik van de cloud of een nas om ook op andere plekken bij onze bestanden te kunnen? Het is eigenlijk allemaal aan de Verkenner voorbijgegaan. Hoewel, volgens de geruchten, Microsoft inmiddels werkt aan een nieuwe Verkenner, is deze er nog niet. Evenmin is bekend wat die gaat bieden en of het een compleet nieuwe Verkenner wordt of alleen een update van de huidige gaat zijn.

Beschik je over de laatste versie van Windows 10 (minimaal versie 1903), dan kun je toch al aan de slag met de mogelijk nieuwe versie van de Verkenner. Open de Verkenner en typ in de adresbalk de volgende string: shell:AppsFolder\c5e2524a-ea46-4f67-841f-6a9465d9d515_cw5n1h2txyewy!App en druk op Enter. De Verkenner opent een nieuw Verkenner-scherm met een heel ander aanzien. Dit is de nieuwe Verkenner volgens het universal apps-design waarmee Microsoft apps bouwt voor alle platformen tegelijk. Om deze Verkenner vaker te gebruiken, klik je met de rechtermuisknop op het Bureaublad en kies je voor Nieuw / Snelkoppeling. Typ in het nieuwe venster het commando explorer shell:AppsFolder\c5e2524a-ea46-4f67-841f-6a9465d9d515_cw5n1h2txyewy!App en bevestig met Volgende. Geef daarna de koppeling de juiste naam, bijvoorbeeld NwVerkenner, en klik op Voltooien.

Maak een snelkoppeling op je bureaublad aan om vaker de nieuwe Verkenner te kunnen gebruiken.

UWP-verkenner

De ontdekking van de nieuwe Verkenner van het Universal Windows Platform in Windows 10 leidde tot de wildste geruchten. Is dit nu de nieuwe Verkenner waar iedereen al zo lang op wacht, of is deze Verkenner geschikt voor alle universal-app-platforms: Windows 10, Windows Server 2019, Xbox One en Hololens? Op dit moment is de precieze positie van deze ‘alternatieve Verkenner’ wat ongewis. Het Universal Windows Platform is onderdeel van Windows 10 en alle aanverwante Microsoft-platformen en bedoeld om voor al deze platformen tegelijk apps te kunnen ontwikkelen. Op een apparaat met een aanraakscherm, zoals een Windows-tablet of een laptop met aanraakbediening, is deze UWP-verkenner daarom erg handig. Voor gebruik op de pc biedt deze Verkenner echter duidelijk te weinig functionaliteit en weergaveopties. Wij vermoeden dan ook dat dit níét de langverwachte nieuwe Windows Verkenner is.

De ontdekking van de UWP-verkenner leidde tot veel geruchten dat dit de nieuwe Windows Verkenner zou zijn.

Tip 04: Sets

De meest gevraagde functionaliteit van Windows-gebruikers voor de Verkenner is volgens Microsoft: tabbladen. Bekend van alle browsers en een prima manier om meerdere pagina’s tegelijk te openen, zou het ook de oplossing zijn voor de beperking dat de Verkenner maar van één map tegelijk de inhoud kan laten zien. Dit maakt het lastig bestanden tussen twee of meer locaties te vergelijken, kopiëren of verplaatsen. En dus ontwikkelde Microsoft Sets. Sets maakt alle Windows-programma’s, inclusief de Verkenner, geschikt voor tabbladen en het zou al in 2018 met een grote update in Windows 10 komen. Maar Sets komt niet.

Gebruikers die via het Windows Insider Preview-programma toekomstige versies van Windows testen, vonden het maar niks. Dat kwam voornamelijk omdat Microsoft weer eens meer wilde doen dan wat gebruikers wensten, en liet ze behalve een tweede venster van hetzelfde programma ook hele andere gegevens en programma’s in die tabbladen openen. Het werd een chaos. De ontwikkeling van Sets is stopgezet en het is duidelijk dat we voor tabbladen in de Verkenner voorlopig niet op Microsoft hoeven te rekenen.

Voorlopig krijgt (zo lijkt het) alleen de via de Windows Store te installeren nieuwe Windows Terminal tabbladen.
Tabbladen willen de Windows-gebruikers het liefst in de Verkenner zien

Tip 05: Alternatieven

Wil je toch op een andere manier aan effectief bestandsbeheer doen, dan zijn er heel veel alternatieve oplossingen. Deze vallen in twee groepen uiteen. De eerste groep installeert software die de werking van alle applicaties aanpast, maar waarbij je wel gewoon de Windows Verkenner blijft gebruiken. De tweede groep installeert een alternatief programma voor de Verkenner. De tweede groep is het grootste, er is namelijk een enorm aanbod aan Verkenner-alternatieven.

De bekendste hiervan is Total Commander (TC) dat al heel wat versies meegaat. TC is shareware en dertig dagen vrij te gebruiken, daarna komt er zonder licentie een nag-scherm (pop-up met de vraag om het programma te kopen) bij het opstarten. De kracht van dit soort programma’s is dat ze met twee deelvensters werken die verschillende bestandslocaties in beeld brengen. Binnen die deelvensters zie je de mappen en bestanden die je kunt selecteren om ze vervolgens tussen de twee panelen (locaties) te kopiëren of verplaatsen. Dit maakt het bestandsbeheer erg overzichtelijk én doordat dat dit soort programma’s zich volledig met het toetsenbord laten bedienen, razendsnel.

Alternatieven zijn Midnight Commander, Altap Salamander, MultiCommander en Double Commander.

Total Commander is een van de bekendste bestandsmanagers voor Windows waarin je met twee deelvensters werkt.

Tip 06: Snel bestandsbeheer

De werking via het toetsenbord van Total Commander en zijn vele navolgers is veelal identiek. Met Alt+F1 wissel je in het linkerdeelvenster van station, met Alt+F2 doe je hetzelfde in het rechterpaneel. Met de pijltjestoetsen blader je door de lijsten met mappen en bestanden en met een druk op de spatiebalk selecteer je er een. Je kunt selecties eindeloos uitbreiden en ook eerder geselecteerde mappen of bestanden eruit halen. Wil je bestanden kopiëren van het ene venster naar het andere, selecteer dan de juiste bestanden en druk op F5 om ze te kopiëren of F6 om ze te verplaatsen. Door met Tab te wisselen tussen de twee panelen, bepaal je de richting van een kopieer- of verplaatsactie. Een bestand bekijken gaat via F3, bewerken met F4.

Het programma kan overweg met een groot aantal bestanden waaronder ook archief- en back-upformaten zoals zip, arj en rar. Handige opties zijn het vergelijken en synchroniseren van mappen, en het zoeken via Alt+F7. De zoekfunctie is erg krachtig met volledige tekstsupport, zo kun je onder meer zoeken op kenmerken, in een beperkt aantal of alle submappen. Een nieuwe map maken gaat via F7, een bestand hernoemen doe je ook met F6 en een bestand verwijder je met F8. Wie wil, kan natuurlijk alles ook gewoon met de muis doen, maar ben je de toetsen en toetscombinaties gewend, dan wil je al snel niet anders meer.

Wie de leercurve doorstaat, zal merken dat bestandsbeheer sneller gaat door het aan te sturen met het toetsenbord.

Tip 07: Verkenner met tabbladen

Wat Microsoft niet lukte, lukt anderen wel. Explorer++ is namelijk een versie van de Verkenner met onder meer tabbladen om meerdere locaties met mappen en bestanden tegelijk geopend te hebben. Veel is identiek aan de Windows Verkenner, met bovenin de adresbalk, links de mappenlijst en rechts de bestanden en mappen in de geselecteerde map. Anders dan bij Total Commander wordt bij Explorer++ vooral de muis gebruikt om bestanden te selecteren en tussen twee plekken te kopiëren of een ander bestandsbeheer door te voeren.

Om een map in een apart tabblad te openen, klik je erop met de rechtermuisknop en kies je Open in new tab of je gebruikt Ctrl+Enter. Verder gebruik je voor het selecteren en bewerken van bestanden voornamelijk muis-acties of toetsen en toetscombinaties als in Windows. Het gemak van de tabbladen is dat je in het ene tabblad met Ctrl+C een selectie van bestanden kopieert, het andere tabblad opent en de bestanden daar met Ctrl+V naartoe kopieert, zonder dat je het venster met de locatie waar de bestanden vandaan komen, hoeft te verlaten.

Explorer++ is een Verkenner-alternatief met als belangrijkste pluspunt het gebruik van meerdere tabbladen.
Groupy is een aanvulling op Windows die het volledige besturingssysteem voorziet van tabbladen

Tip 08: Overal tabbladen

Groupy is nog een ander alternatief. Het is weliswaar geen bestandsmanager, maar een aanvulling op Windows die het volledige besturingssysteem van tabbladen voorziet, ongeveer zoals Microsoft het met Sets bedoeld zal hebben. Groupy kost zes dollar, maar je mag het eerst dertig dagen proberen. Na de installatie kun je meerdere vensters van de Verkenner openen, allemaal via Windows-toets+E en ze daarna groeperen door ze op elkaar te slepen. Behalve vensters van hetzelfde programma, kun je ook allemaal andere vensters aan elkaar toevoegen.

Twee Verkenner-vensters, Word en Excel in één groep: geen probleem. De gegroepeerde tabbladen komen boven de titelbalk. Wil je niet dat vensters worden samengevoegd, hou dan Ctrl ingedrukt. Instellen dat nieuwe vensters van hetzelfde programma standaard gegroepeerd worden, kan via de Settings. Iets wat ook heel handig kan zijn: gegroepeerde vensters kun je als groep bewaren en daarna heel eenvoudig met één klik weer openen.

Drie Verkenner-vensters en twee Office-documenten laten zich door Groupy eenvoudig groeperen.

De Windows 3.1-bestandsbeheerder

Windows 95 bracht de Verkenner, daarvoor was er Bestandsbeheer, een nog minder goed bruikbaar programma om bestanden en mappen te beheren. Deze klassieker die vooral nog bekend is van screenshots, is door Microsoft weer tot leven gebracht. In de Microsoft Store binnen Windows 10 vind je de File Manager, een app-versie van het oude Bestandsbeheer.

Voor iedereen die denkt dat vroeger alles beter was, is er de Windows 10-versie van Bestandsbeheer (uit Windows 3.0/3.1).

Tip 09: Cmd en PowerShell

Een vaak vergeten manier om bestanden te beheren en in sommige gevallen zeker de snelste, is de opdrachtprompt (cmd). En omdat PowerShell, de scriptomgeving van Windows, dezelfde opdrachten kent, is ook die goed bruikbaar. Zoek via Start op cmd, opdrachtprompt of powershell. Met de stationsletter, gevolgd door een dubbele punt en Enter wissel je naar een andere harde schijf of gekoppelde netwerkschijf. Met cd, gevolgd door de naam van de map, wissel je naar een map op dezelfde schijf. Met mkdir maak je een map. Met dir zie je de inhoud van een map, maak je daar dir /A:H van, dan zie je ook de bestanden die standaard verborgen zijn.

De naam van een bestand kun je aanpassen via rename, gevolgd door de oude en de nieuwe bestandsnaam, inclusief de extensie, rename oudenaam.txt nieuwenaam.txt dus. Andere handige opdrachten zijn move, om bestanden te verplaatsen en erase, om bestanden te verwijderen, net als del overigens. Het vraagteken (?) en het sterretje (*) zijn wildcards die je kunt gebruiken om meerdere bestanden in één keer te selecteren.

Bestandsbeheer via de opdrachtprompt of PowerShell is razendsnel en veelvoorkomende handelingen laten zich bovendien eenvoudig scripten.

5 Reactie(s) op: Windows 10: beter bestandsbeheer

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 31 maart 2020 22:13 pietuithellevoet
  Los van het feit dat ik Verkenner nauwelijks gebruik, is het niet te hopen (en waarschijnlijk) dat dit de opvolger is van verkenner. Dan hebben ze nog heel wat werk te verzetten. Ik blijf nog even bij Dopus, al was het maar om de ondersteuning van ftp.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 april 2020 19:26 blablablablaap
  nu nog eens een aanvulling op kopieren en plakken. met een nas en externe schijven doe je veel kopieer akties, ik mis info over de kopieer status en controle of het is gelukt. Het komt regelmatig voor dat gekopieerde bestanden goed lijken, maar totaal verminkt zijn. naam en lengte zijn geen garantie.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 april 2020 22:25 Margje
  Ik ben een groot fan van Total Commander, maar af en toe ontkom er niet aan de verkenner van Windows. Met de opties vallen een aantal zaken naar je hand te zetten waar door het toch wel werkbaar wordt.

  Wat ik echter irritant vind is dat lijst met mappen met “3D-Objecten”, “Afbeeldingen”, “Bureaublad”, etc. Op het bureaublad na allemaal locaties waar ik niet vaak naar bestanden zoek. Ik zoek liever op schijf omdat bij bestanden over allerlei schijven verspreid staan en afhankelijk van wat ik aan het doen ben is een andere plek logischer om te kijken.

  Is de verkenner zo aan te passen dat deze mappen niet meer getoond worden of dat de schijven bovenaan staan?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 april 2020 13:46 blablablablaap
  Margje goed dat je de vraag stelt. Nu even gezocht en als je het > symbool voor de Mappen aanklikt, dan sluit je die weergave, nu staan de Apparaten en stations bovenaan. Je hebt mij ook geholpen dank je.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 mei 2020 19:58 dirkvdw
  Waarom wordt FreeCommander XE niet genoemd, wat eerder op ComputerTotaal positief werd beoordeeld.
  Pas op met Groupy, werkt niet goed als je je bestanden op een NAS hebt staan. Gegroepeerde vensters van Word of Excel opslaan en daarna weer openen lukt niet. Dus niet goed getest.

  In de nieuwe beta versie gaat het wel. Maar een tab van je browser erbij wordt niet bewaard in een groep bewaard.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.