Gebruik een usb-stick als sleutel voor je pc

Door: robbin-ooijevaar | 23 januari 2017 08:27

How To

Bij bedrijven, overheidsinstellingen en ziekenhuizen zie je medewerkers met een pasje hun computer ontgrendelen. Handig, dus dat willen we ook! Maar dan gratis en zonder speciale hardware. In dit artikel lees je hoe je je automatisch aanmeldt bij Windows door een usb-stick te plaatsen. Trek je de stick los? Dan gaat je systeem automatisch op slot.

Stap 1: Toegangssleutel

Om van je een standaard usb-stick een toegangssleutel te maken voor Windows, heb je Rohos Logon Key Free nodig. Plaats een usb-stick en start Rohos Logon Key. Klik op Configureer usb-sleutel en stel de sleutel in. Hierbij wordt om je wachtwoord gevraagd. Verwijder de usb-stick en herstart je computer. Zodra je het welkomstscherm voor je neus hebt, plaats je de usb-stick en word je automatisch aangemeld. Lees ook:Zo herstel je Windows als je pc niet meer opstart.

Dankzij Rohos Logon Key Free kun je je aanmelden bij Windows met een usb-stick.

Stap 2: Script

Het is lastiger om je computer automatisch te vergrendelen bij het verwijderen van de stick. We maken hiervoor een eigen script. Om te controleren of de stick nog aanwezig is in je computer, gebruiken we een identificatiebestand. Dit mag een willekeurig bestand zijn dat aanwezig is op je stick. In ons voorbeeld heeft de usb-stick de schijfaanduiding E: en maken we het identificatiebestand controle-bestand.txt. Open vervolgens Windows Kladblok en tik het script over van de schermafbeelding. Bewaar het script als een cmd-bestand in de map C:\Scripts, bijvoorbeeld als op-slot-bij-ontbreken-usb-stick.cmd.

Het script moet controleren of het bestand controle-bestand.txt bereikbaar is op je usb-stick.

Stap 3: Op slot

Het script werkt eenvoudig. Het begin van de lus wordt aangeduid met :start. Met de regel If NOT exist e:\controle-bestand.txt wordt gekeken of het controlebestand onbereikbaar is. Dit is het geval als de stick niet meer aanwezig is in je computer. Met de opdracht rundll32.exe user32.dll, LockWorkStation wordt je systeem vergrendeld. Timeout 10 is een vertraging. Als je bijvoorbeeld een fout maakt in het script, heb je tien seconden om het script af te breken met de toetscombinatie Ctrl+C. Met de laatste regels goto start stuur je het script terug naar het begin en wordt de controle opnieuw uitgevoerd.

Laat nu het script automatisch starten met je computer, bijvoorbeeld via Taken plannen. Experts kunnen het script geminimaliseerd in het systeemvak laten draaien, met het hulpprogramma NirCmd. Voeg dan de opdracht nircmd win min process cmd.exe toe aan je script om het script-venster te minimaliseren.

Met een eenvoudig script controleer je of de usb-stick wel of niet aanwezig is.

4 Reactie(s) op: Gebruik een usb-stick als sleutel voor je pc

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 26 januari 2017 11:37 WimC56
  Wat gebeurt er als de stick kwijt wordt of als de stick mankementen krijgt?
  Is de PC dan op de oude gebruikelijke manier benaderbaar?

  Verder zie ik als nadeel dat één van USB aansluitingen continue bezet is.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 januari 2017 22:10 Marabunta2784
  Ik heb nu alles op mijn pc ingesteld en ook allemaal werkend.
  Als ik opstart kan ik inderdaad via mijn usb-stick aanmelden en wordt er gecontroleerd of de usb-stick nog aanwezig is.

  Mocht de usb-stick niet meer aanwezig zijn wordt inderdaad mijn systeem vergrendeld.

  Maar nu de uitdaging!
  Als ik mij aanmeld met mijn normale wachtwoord, zonder usb-stick, dan wordt na 10 seconden mijn systeem weer vergrendeld.

  Is hier ook een oplossing voor?
  Want mocht de stick kwijt raken of stuk gaan, dan kom ik mijn pc niet meer in.

  Ben benieuwd of er hier een oplossing voor is.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 maart 2017 21:19 Jorrit
  @Marabunta2784 als je de stick kwijtraakt, kun je op een andere stick controle-bestand.txt zetten, dus op een andere pc met Rohos Logon Key Free dezelfde sleutel maken, lijkt mij.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 mei 2017 17:28 Shotone
  Ik heb deze Rohos Login Key Free ook gedownload maar toen ik tenslotte bij het wachtwoord kwam dacht ik (vermits ik het nog nooit gebruikt had ) dat elk willekeurig wachtwoord wel goed was. Nee dus ik heb met vier verschillende wachtwoorden geprobeerd maar telkens werd m'n wachtwoord afgewezen , tenslotte heb ik het opgegeven. Dus m'n vraag is logisch toch " hoe zit dat nu eigenlijk met dat wachtwoord ?"
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.