Gedeelde mappen koppelen in Linux Mint

© PXimport

Gedeelde mappen koppelen in Linux Mint

Geplaatst: 28 maart 2020 - 14:41

Aangepast: 18 december 2022 - 07:23

Ronald Smit

Als je een NAS in huis hebt staan, wil je ongetwijfeld ook vanuit Linux Mint toegang tot gedeelde mappen daarop. Of koppel een gedeelde Windows-map vanaf een pc in Linux. Makkelijk om snel bestanden uit te wisselen!

Netwerkopslag is tegenwoordig net zo gewoon als de aloude USB-harddisk ooit was. Logisch ook, want wat is er makkelijker dan centrale opslag in je thuisnetwerk, zodat je vanaf iedere pc of ander device bij je bestanden kunt? Vanzelfsprekend kan ook Linux Mint probleemloos overweg met gedeelde mappen. Ongeacht of die nou op een NAS of Windows-computer staan. Koppelen is relatief simpel. Start het programma Bestanden, te vinden in het menu Start of – standaard – op de ‘snelstart’-werkbalk direct rechts van de knop start. Het pictogram dat naar Bestanden leidt ziet eruit als een groen mapje. Tik in het geopende venster in de kolom links op Netwerk en wacht even. Je ziet dan alle apparaten in je (thuis)netwerk die een netwerkmap ter deling aanbieden.

Wachtwoordopties

Zoek de pc of het apparaat waarop de gewenste gedeelde map staat en dubbelklik hierop. In het daarop geopende inlogvenster vul je alle benodigde gegevens in. Waaronder in ieder geval een gebruikersnaam en bijbehorend wachtwoord van de gedeelde map (ook wel share geheten). Verder treft je diverse opties aan betreffende het onthouden van wachtwoorden. Ten eerste is er Wachtwoord onmiddellijk weer vergeten. Heel veilig, maar leidt er wel toe dat je bij het openen van elke gedeelde map steeds opnieuw gebruikersnaam en wachtwoord in moet vullen. Zélfs als je al bent aangemeld bij de computer of NAS die de mappen deelt.

Ook veilig is de optie Wachtwoord onthouden tot u zich afmeldt, maar tegelijk ook een stuk gebruiksvriendelijker. Je kunt nu simpelweg door alle gedeelde mappen bladeren die onder het account vallen waarvoor je je net hebt aangemeld. Bij afmelden van je account of uitschakelen van de computer worden de aanmeldgegevens weer vergeten. De laatste optie – Voor altijd onthouden – is heel gebruiksvriendelijk, maar ook het minst veilig. Gebruik die alleen op een computer waar alleen jijzelf altijd achter zit.

Welke optie je ook kiest: je kunt nu de inhoud van de gedeelde mappen doorbladeren, net als lokale mappen. Alle kopieer-, wis-, en verplaatsacties werken als gebruikelijk, via slepen dus bijvoorbeeld. Op deze manier zijn dus op een eenvoudige manier bestanden en mappen te delen met andere systemen. Al dan niet met gebruik van de NAS als tussenstation.

Verbreken

Om de verbinding met een gekoppeld apparaat weer te verbreken, klik je op het kleine knopje achter het netwerkapparaat. Het exemplaar in de vorm van een pyramide met een streepje eronder. Klaar. Ook uitschakelen van de computer is een optie. Overigens kent Linux Mint géén automount-optie, waarbij eerder aangemelde gedeelde mappen automatisch ook beschikbaar zijn na een herstart van het systeem. Je zou via de command prompt iets kunnen regelen, maar dat voert te ver voor dit artikel. Waarom de makers van Linux Mint ervoor gekozen hebben die mogelijkheid niet via een eenvoudig schakelbare optie beschikbaar te maken? Tja, ook Linux-ontwikkelaars hebben zo hun nukken…

En met dit knopje ontkoppel je een eerder gekoppelde netwerkmap in Linux Mint weer

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten