Hoe kantel je het bureaublad in Windows 10?

Door: Martin Gijzemijter | 24 september 2020 12:34

How To

In sommige gevallen wil je je computerscherm misschien draaien, bijvoorbeeld als je je scherm wilt ophangen aan de muur. In Windows 10 (en eerdere versies) kun je je scherm draaien via de instellingen of een sneltoets.

Scherm draaien in Windows

Sneltoetsen - Ctrl+Alt+Pijltjestoetsen of Ctrl+Alt+2/4/6/8 op je alfanumerieke toetsenbord (Num Lock uit).

Menu - Start / Instellingen / Systeem / Beeldscherm / Schermstand / Liggend of Staand

Standaard zetten we onze beeldschermen altijd in landschapsmodus neer, oftewel, de onder- en bovenkant zijn langer dan de linker- en rechterkant. Zo werkt televisie, dus zo werken beeldschermen ook. Maar dat hoeft dus helemaal niet. Als jij het prettiger vindt om je beeldscherm in portretmodus op te hangen, bijvoorbeeld omdat je voortdurend naar de verticale video’s van je tante moet kijken op je beeldscherm, dan kan dat gewoon. Windows 10 heeft namelijk een ingebouwde optie voor het kantelen van je beeldscherm.

Ook voor praktische doeleinden heeft het nut om je beeldscherm te kantelen. Bijvoorbeeld als je programmeert, is het wel fijn om zoveel mogelijk regels code in beeld te hebben. Vooral als de regels doorgaans toch niet zo lang zijn. Als tweede scherm kun je ook voor een gekanteld beeld kiezen. Bijvoorbeeld om nieuwskoppen overzichtelijk te zien of voor lange documenten.

Afbeelding van vier beeldschermen
Twee schermen boven elkaar? Waarom kantel je er niet gewoon een?

Het beeldscherm kantelen

Om het beeldscherm, althans, de inhoud daarvan, te kantelen, klik je op Start en vervolgens op Instellingen. In het venster dat verschijnt klik je op Systeem en vervolgens op Beeldscherm. Je ziet hier nu de diverse beeldschermen die je hebt aangesloten met daarboven cijfers. Je kunt nu per beeldscherm afzonderlijk de oriëntatie bepalen door op het cijfer van het desbetreffende beeldscherm te klikken. Als je slechts één scherm hebt, zoals wij (want wij werken natuurlijk allemaal met één scherm en een VR-bril) dan is het juiste scherm automatisch geselecteerd. Zoek nu naar de optie Schermstand en verander Liggend in Staand (al dan niet gespiegeld). Geen zorgen, de optie wordt nog niet direct ingeschakeld, dit gebeurt pas als je klikt op Toepassen.

Sneltoetsen

Net zoals bij praktisch alle instellingen in Windows bestaan er ook voor de schermoriëntatie sneltoetsen. Dat ligt echter een beetje ingewikkeld, omdat de combinaties niet vanuit Microsoft komen, maar vanuit de fabrikanten van de videokaart. Daarom verschilt de sneltoets per setup, als je al een sneltoets kunt gebruiken. Voor Intel-kaarten gebruik je Ctrl+Alt+pijltjestoetsen, maar bij Nvidia en AMD wordt het al lastiger. Als je een alfanumeriek deel op je toetsenbord hebt, kun je ook Ctrl+Alt+2/4/6/8 gebruiken. Zorg dan wel dat Num Lock uitstaat. Bij sommige videokaarten kun je het scherm helemaal niet draaien. Kwestie van uitproberen dus.

Navigatie

Er is ook een optie om de schermstand te spiegelen, zowel liggend als staand. Let op: mocht je dit voor de grap willen uitproberen, houd er dan rekening mee dat de werking van je muis uiteraard meewijzigt, waardoor naar boven ineens links is enzovoort en dat maakt navigeren vrijwel onmogelijk. Maar geen zorgen, als je niet op bevestigen klikt, verandert de oriëntatie na een paar seconden weer terug.

Overigens werkt het ook prima als grap om met collega’s uit te halen.

Op zoek naar de beste instellingen voor je beeldscherm? In dit artikel komen ze uitgebreid aan bod. Zo kun je de grootte van iconen en Windows-elementen eenvoudig aanpassen aan je ogen. Ook is de weergave van tekst eenvoudig te optimaliseren.

0 Reactie(s) op: Hoe kantel je het bureaublad in Windows 10?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.