Hoe start je Windows 10 op in veilige modus?

Door: martin-gijzemijter | 08 december 2017 14:38

Apps & Software

Vroeger was het zo eenvoudig om Windows op te starten in de veilige modus: F8 indrukken tijdens het opstarten en klaar. In Windows 10 werkt dat iets anders... maar hoe? In dit artikel geven we je 3 manieren om Windows 10 op te starten in de veilige modus, voor als je pc-problemen moet oplossen of bijvoorbeeld malware wil vernietigen.

Hoe start ik Windows 10 in veilige modus?

 • Klik op start
 • Instellingen
 • bijwerken en beveiliging / Systeemherstel
 • Klik vervolgens op de optie Nu opnieuw opstarten onder het kopje Geavanceerde opstartopties.
 • Nadat je pc opnieuw is opgestart en het scherm Kies een optie wordt weergegeven, klik je op Probleemoplossing / Geavanceerde opties / Opstartinstellingen / Opnieuw opstarten
 • Je pc zal nu nog een keer opnieuw opstarten, waarna er een lijst met opties wordt getoond Optie 4 (of F4) laat je de pc in veilige modus opstarten, optie 5 of (F5) laat je de pc opstarten in veilige modus met netwerk.

Toegegeven, het is in Windows 10 veel minder vaak nodig om je pc op te starten in de veilige modus. Maar veel minder vaak betekent natuurlijk niet nooit. Gelukkig heeft Microsoft het alleen verstopt, niet onmogelijk gemaakt. Je kunt Windows vanaf twee locaties opstarten in veilige modus.

Windows 10 opstarten in veilige modus vanuit Instellingen

Klik op de knop Start en vervolgens op Instellingen in het menu dat verschijnt. Er opent nu een venster (Instellingen) waarin je kunt kiezen voor de optie Bijwerken en beveiliging / Systeemherstel. Klik vervolgens op de optie Nu opnieuw opstarten onder het kopje Geavanceerde opstartopties. Nadat je pc opnieuw is opgestart en het scherm Kies een optie wordt weergegeven, klik je op Probleemoplossing > Geavanceerde opties > Opstartinstellingen > Opnieuw opstarten. De pc zal nu nogmaals opnieuw starten, waarna er een lijst met opties wordt getoond. Optie 4 (of F4) laat je de pc in veilige modus opstarten, optie 5 of (F5) laat je de pc opstarten in veilige modus met netwerk.

Windows 10 opstarten in veilige modus vanuit het aanmeldscherm

Ook al werkt het niet meer met F8, er is tóch nog een manier om Windows te laten starten in veilige modus door middel van het indrukken van een toets tijdens het starten. Start de pc opnieuw op. Wanneer het aanmeldingsscherm wordt getoond, houd je de Shift-toets ingedrukt en klik je op Voeding / Opnieuw opstarten. Nu werkt het proces hetzelfde als via de andere optie: de pc zal nu nogmaals opnieuw starten, waarna er een lijst met opties wordt getoond. Optie 4 (of F4) laat je de pc in veilige modus opstarten, optie 5 of (F5) laat je de pc opstarten in veilige modus met netwerk.

Windows 10 opstarten in veilige modus met msconfig

De veilige modus van Windows 10 is ook te activeren via de ingebouwde systeemconfiguratie. Druk daarvoor op Windows-toets + R, typ msconfig en druk op Enter. Je kunt ook de zoekfunctie van Windows 10 gebruiken, msconfig typen en Systeemconfiguratie kiezen. In het tabje Computer opstarten kun je linksonderaan een vinkje zetten bij Opstarten in veilige modus, en kun je zelfs nog wat extra opties kiezen. De volgende keer dat je je pc opnieuw opstart zal dat in de veilige modus gebeuren. Wil je weer normaal opstarten? Herhaal dan de stappen en haal het vinkje weg.

5 Reactie(s) op: Hoe start je Windows 10 op in veilige modus?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 5 maart 2016 09:01 bertje
  Je vergeet nog 1 manier om veilige modus te starten namelijk via systeemconfiguratie
  http://decomputer.be/windows-10-veilige-modus-opstarten/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 maart 2016 10:44 Anoniem
  Tevens is het ook nog mogelijk door msconfig te draaien en via de tab "computer opstarten" daarin kun je aangeven om in de veilige modus te starten, je moet wel als je uit de veilige modus komt weer even het vinkje weghalen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 mei 2016 09:37 Anoniem
  Als je de computer wil opstarten in de veilige mode's,kan dat ook heel simpel in het zoekvak MSCONFIG te tikken,verder wijst het vanzelf.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 april 2017 23:56 BuddhaOssewaarde
  Beste Martijn, leuk en aardig maar beiden opties werken niet en ook door lezers ingebrachte opties werken niet. Om de eenvoudige reden dat ons Opstartscherm op zwart gaat op het moment dat wij het wachtwoord invoeren voor onze account. Wat is hier aan de hand. We kunnen er gewoonweg niet meer in, terwijl alles in BIOSsyteem wel werkt. Wie heeft raad?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 april 2017 18:53 mysty71
  @buddhaossewaarde wellicht is er iets met je grafische kaart aan de hand. Had dit pas geleden ook. Pc opstarten en bios gegevens zie je wel goed, opstart scherm ook, totdat je inlogt…… baf zwart…… andere grafische kaart er ff in gezet ter test…..en die deed het wel…… dus was het de grafische kaart…… Het scherm vooraf zijn de basis instellingen (niks hoogwaardig) en nadat je inlogt ga tie op hogere resolutie en dat pakt ie dan niet….. wellicht ook driver probleem ?? Hoop dat het hiermee opgelost is …….
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.