© PXimport

HP Chromebook 14

Geplaatst: 2 december 2013 - 07:51

Aangepast: 16 november 2022 - 09:59

Jeroen Boer

HP bracht begin 2013 zijn eerste Chromebook op de markt in de vorm van de HP Pavilion 14 Chromebook. Met zijn 14inch-scherm was dit een vreemde eend in de bijt tussen de overige Chromebooks met kleinere schermen. Met de HP Chromebook 14 komt HP met een 14inch-opvolger.

Waar de HP Pavilion 14 Chromebook duidelijk een afgeleide was van de Pavilion notebookreeks, is de nieuwe Chromebook 14 een meer op zichzelf staand product. Qua ontwerp en behuizing vinden wij het een vooruitgang.

De achterkant is gemaakt van een kunststof dat een beetje stroef is en rubberachtig aanvoelt. Erg fraai is de onderkant die van hetzelfde stroeve kunststof met een ribbelpatroontje is gemaakt. Het gedeelte waar het toetsenbord in is verwerkt is gemaakt van een zilverkleurig glad plastic.

 

© PXimport

Het toetsenbord zelf tikt goed en kent weinig flex. Wel zijn de toetsen van een goedkoop aanvoelend ruw kunststof gemaakt. Het touchpad is lekker ruim en werkt goed. Alleen het gebaar om terug- of vooruit te bladeren tussen websites werkt niet soepel en moet u zo maken dat het gebaar de hele lengte van de touchpad bestrijkt.

Een Chromebook maakt gebruik van Googles Chrome OS, een besturingssysteem dat uit niet veel meer bestaat dan Googles Chrome internetbrowser. Alle functionaliteit wordt binnen de tabbladen van Chrome aangeboden. Wel zijn er een soort taakbalk en bureaublad toegevoegd en kunnen meerdere Chrome-vensters naast elkaar worden gedraaid.


 

© PXimport

Hardware

Voor een Chromebook is dit een erg krachtig apparaat. Er wordt gebruik gemaakt van een Intel Celeron 2955U, een dualcoreprocessor uit Intels Haswell-generatie met een kloksnelheid van 1,4 GHz. In de door ons geteste wifi-uitvoering wordt deze bijgestaan door 2 GB RAM. Voor opslag bevat de notebook een 16 GB SSD. Het 14inch-scherm heeft een resolutie van 1366 x 768 en maakt gebruik van een TN-paneel. Vooral de verticale inkijkhoeken zijn hierdoor niet heel goed en ook de helderheid valt tegen. Verder oogt het beeld wat korrelig. Volgens HP houdt de Chromebook 14 het 9,5 uur op de accu en in de praktijk is acht uur is zeker haalbaar

 

© PXimport

Conclusie

Een grote charme van een Chromebook vinden wij dat het lichte en compacte notebooks zijn die onderweg overal te gebruiken zijn. Die charme vinden we door het grotere scherm en hogere gewicht minder terug in HP's Chromebook 14. Wie een Chromebook wil gebruiken om documenten te maken heeft aan de HP Chromebook 14 wel een goede machine door het prima toetsenbord en ruime touchpad. Een groot nadeel is de kwaliteit van het scherm dat erg matig is door de slechte inkijkhoeken en korrelige beeld. Ook is het scherm niet echt helder. Voor een notebook die 329 euro moet kosten is de materiaalkeuze toch erg goed en de accuduur uitstekend.

7,0

Ons oordeel

Pluspunten

Accuduur

Toetsenbord

Afwerking

Minpunten

Kwaliteit scherm

Formaat

Conclusie

Oordeel: 3,5 sterrenProcessor: Intel Celeron 2955U (1,4 GHz dualcore)Geheugen: 2 GB DDR3Grafisch: Intel HD GraphicsScherm: 14 inch (1366 x 768)Opslag: 16 GB SSD (+1 jaar 100 GB Google Drive)Aansluitingen: 2 x usb 3.0, usb 2.0, HDMI, SD-kaartlezer, 3,5mm audioDraadloos: Wifi 802.11a/b/g/n, bluetooth 4.0Webcam: 720pAccu: 51 WhAfmetingen: 34,4 x 24,2 x 2,1 cmGewicht: 1,85 kilo...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten