HP Envy 13-d020nd - Dunne krachtpatser

© PXimport

HP Envy 13-d020nd - Dunne krachtpatser

Geplaatst: 23 december 2015 - 11:47

Aangepast: 14 december 2022 - 15:04

Jeroen Boer

Laptops worden steeds dunner en lichter en de Envy 13 is zelfs de dunste notebook die HP ooit heeft gemaakt. Ook de rest van de specificaties zien er indrukwekkend uit, tijd dus voor een test.

Met een dikte van 1,29 cm zet HP met de Envy 13 zijn dunste notebook ooit in de markt. De aluminium behuizing is fraai van ontwerp en is behalve dun met een gewicht van 1,36 kilogram ook lekker licht. Wanneer je de notebook openklapt, dan staat de achterkant op de onderkant van het scherm waardoor het toetsenbord in een lichte hoek staat. Jammer is dat de behuizing niet heel stevig overkomt. Je kunt de Envy 13 op sommige plekken indrukken en ook het toetsenbord veert bij het typen door. Daarnaast zou de stijfheid van de behuizing vooral aan de linkerkant beter kunnen. Een laatste puntje van detail is dat de bodemplaat niet heel fraai is bevestigd. De uitbreidingspoorten worden afgedekt door opstaande randjes van de bodemplaat. Op zich zijn deze aandachtspuntjes geen dealbreakers, de Envy 13 is een fraaie en lichte notebook. Er zijn echter ultrabooks die een stuk beter zijn afgewerkt. Lees ook: Surface Pro 4 - Is de beste Surface wel goed genoeg?

 

© PXimport

De dunne behuizing van de Envy 13 is gemaakt van aluminium.

Heel vervelend tijdens het werken op de Envy 13 is dat de ventilator standaard altijd hoorbaar draait. Hierdoor is de Envy nooit stil en dat is iets dat wat mij betreft bijna niet kan op een ultrabook. Ik schrijf wel bewust standaard, want via de bios kun je de koeling gelukkig minder agressief instellen. De ventilator springt dan alleen aan als de koeling nodig is. Hierdoor wordt de Envy bij lichte werkzaamheden stil en dat is wel zo prettig. Bezitters van de Envy 13 zou ik daarom zeker aanraden om deze biosinstelling te wijzigen.

 

© PXimport

De uitbreidingspoorten worden aan de onderkant met een opstaand randje afgedekt door de bodemplaat.

Krachtige componenten

HP stuurde ons de duurste uitvoering van de Envy 13 die draait op een Intel Core i7-6500U van Intels Skylake-generatie in combinatie met 8 GB RAM. Zoals bij vrijwel iedere moderne laptop is het werkgeheugen op het moederbord gesoldeerd en dus niet te vervangen. De 256GB-SSD is een M.2-exemplaar en kun je eventueel wel vervangen. In ons testexemplaar is een Samsung PM851 geplaatst, een OEM-variant van Samsungs 840 EVO die gebruik maakt van het SATA-protocol. De wifi-adapter is een exemplaar van Intel met twee antennes met ondersteuning voor 802.11ac, een prima kaartje. In de praktijk is de Envy 13 een lekker vlotte notebook waarop je al je werkzaamheden kunt uitvoeren. Jammer is wel dat de werkduur op de 45Wh-accu een beetje tegenvalt, die bedraagt zo'n zes uur.

Tikken en klikken

Het zilverkleurige chiclet-toetsenbord tikt prima en is gelukkig voorzien van verlichting. Een leuk detail is de flightmode-toets waarmee je wifi en bluetooth uitschakelt. Naast de brede goed werkende touchpad bevat de Envy 13 een vingerafdruksensor die je kunt gebruiken om de pc te ontgrendelen en voor het inloggen op websites. Doorgaans een zakelijke feature, maar op consumentengebied inmiddels doorgedrongen naar de wat duurdere smartphone. Het is dan ook helemaal niet zo'n gek idee om de technologie op een consumentenlaptop te integreren. Aan weerszijden van het toetsenbord zijn de openingen voor de luidsprekers geplaatst. Het geluid is middels een softwarematige equalizer getuned door Bang en Olufsen, maar blijft zoals bij de meeste dunne notebooks magertjes.

 

© PXimport

Naast het toetsenbord en de touchpad bevat de Envy ook een vingerafdrukscanner.

Pentile-scherm

HP heeft op het topmodel gekozen voor een glanzend 13,3 inch IPS-scherm met een resolutie van 3200 x 1800 pixels. De IPS-technologie staat garant voor goede inkijkhoeken. Er is wel iets bijzonders met het scherm aan de hand, want het is een RGBW Pentile-scherm. Dat betekent dat er ook witte subpixels gebruikt worden. Deze zorgen voor extra helderheid zonder dat er veel meer energie verbruikt wordt dan bij een Full HD-scherm. Daarnaast zijn er door de pentile-lay-out niet voor iedere pixel alle RGB-subpixels beschikbaar. In theorie is het beeld hierdoor minder scherp en zouden de kleuren wat minder goed zijn. In de praktijk merk je hier echter niets van, de kleuren zien er goed uit. Zit je met je neus op (bijna tegen) het scherm, dan zie je wel dat kleine letters een beetje kartelig zijn. Op een normale werkafstand heb je echter een scherp plaatje dat zichtbaar scherper is dan Full HD. Qua beeldweergave is dit paneel dan ook een prima scherm. In de linkerbovenhoek heeft mijn testexemplaar wel een heel lichte backlightbleed, maar die is niet storend. Wel storend is dat de maximale helderheid op de accu in eerste instantie teleurstellend is. In de grafische instellingen van Intel kun je via het onderdeel Energie / Accuvoeding de energiebesparende technologie voor beeldschermen uitschakelen. Hierna is de maximale helderheid hetzelfde als op de netvoeding. Deze maximale helderheid heb je door het glanzende scherm ook echt wel nodig.

 

© PXimport

Het 13,3inch-scherm met hoge resolutie heeft goede inkijkhoeken.

Conclusie

HP zet met de Envy 13 op zich een leuke notebook in de markt. Op de verhouding tussen de prijs en gebruikte componenten is niets aan te merken. Voor je geld krijg je dankzij een snelle processor in combinatie met 8 GB RAM en een SSD een krachtige laptop. Het scherm met een resolutie van 3200 x 1800 pixels levert daarbij een prettig beeld. Dat het scherm gebruik maakt van een Pentile-lay-out is wat mij betreft dan ook geen nadeel. Helaas heeft HP wat mij betreft wel op de kwaliteit van de behuizing ingeboet om de prijs mogelijk te maken. De aluminium behuizing ziet er fraai uit, maar is net te flexibel waardoor de Envy 13 niet heel degelijk overkomt. Ook de montage van de bodemplaat met de opstaande randjes vind ik niet heel fraai. Tot slot is de accuduur met zo'n zes uur een beetje teleurstellend voor een moderne ultrabookachtige laptop. De Envy 13 is kortom zeker geen slechte koop, maar de relatief lage prijs voor de geboden hardware zie je wel terug.

7,0

Ons oordeel

Pluspunten

Gewicht

Scherm

Specificaties

Minpunten

Accutijd

Flexibele behuizing

Ventilator standaard aan

Conclusie

HP Envy 13- d020nd ------------------ **Prijs:** € 1199,- **Processor:** Intel Core i7-6500U (dualcore 2,5 GHz) **Geheugen:** 8 GB RAM **Opslag:** 256 GB SSD **Scherm:** 13,3 inch (3200 x 1800 pixels) **OS:** Windows 10 Home **Aansluitingen:** 3 x usb 3.0, 3,5mm-headsetaansluiting, HDMI, SD-kaartlezer **Draadloos:** 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.0 **Afmetingen:** 32,7 x 22,6 x 1,3 cm **Gewicht:** 1,36 kg **Accu:** 45 Wh **Website:** [store.hp.com](http://store.hp.com/NetherlandsStore/Merch/Product.aspx?id=N9Q77EA&opt=ABH&sel=NTB)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten