Je pc automatisch bijwerken doe je zo

Door: Toon van Daele | 05 september 2018 06:52

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Updaten is een saaie, maar belangrijke klus. Windows-pc’s zijn namelijk kwetsbaar voor hackers en malware, en updates dichten vaak allerlei kwetsbaarheden. Maar vergeet ook je firmware en drivers niet: met de juiste updates leveren die betere prestaties of voeg je meer functionaliteit toe. Je pc automatisch bijwerken doe je zo.

1 Updates uitstellen

Microsoft maakt het gebruikers van Windows 10 lastig om het automatische updateproces van Windows tegen te gaan en daar valt veel voor te zeggen. Wel kun je op elk moment zelf nieuwe updates laten installeren. Ga naar de Instellingen van Windows en kies Bijwerken en beveiliging / Windows Update / Naar updates zoeken of desgewenst Nu installeren. Gebruikers van Windows 10 Professional, Education of Enterprise kunnen updates tot 35 dagen pauzeren. Open hiervoor opnieuw Windows Update, kies Geavanceerde opties en zet de schakelaar bij Updates onderbreken op Aan.

2 Herstart bijsturen

Vervelend aan het volautomatische updateproces van Windows, is dat de pc na enige tijd zomaar kan herstarten om de gedownloade updates te installeren. Gelukkig kun je wel aangeven op welke momenten je dat liever niet ziet gebeuren. Open Windows Update en kies Gebruikstijden wijzigen. Je kunt nu zelf een Begintijd en een Eindtijd instellen, het verschil tussen beide kan maximaal 18 uur bedragen. Binnen deze periode zal het apparaat niet automatisch herstarten.

Systeemherstel

Een update uitvoeren kan ingrijpend zijn en dus neem je je voorzorgsmaatregelen. Dat kan in de vorm van een systeemherstelpunt. Loopt er iets fout, dan kun je je systeem in principe terugzetten. Druk op de Windows-toets en tik herstel in. Kies Een herstelpunt maken en controleer of Systeemherstel voor je station(s) is ingeschakeld. Zo niet, dan regel je dat via Configureren / Systeembeveiliging inschakelen. Vervolgens druk je op Maken om een herstelpunt te creëren. Terugkeren naar een eerder herstelpunt kan door Windows-toets+R in te drukken en rstrui.exe uit te voeren, waarna je via Een ander herstelpunt selecteren het gewenste herstelpunt aanduidt.

3 Updates troubleshooten

Het kan gebeuren dat het Windows updateproces niet naar wens verloopt: Windows wil updates bijvoorbeeld steeds opnieuw uitvoeren of er wordt zelfs helemaal niets meer geüpdatet. Microsoft heeft een website die je kan hierbij kan helpen. Zodra je hier de juiste Windows-versie hebt gekozen, kun je een Windows Update-probleemoplosser downloaden en uitvoeren, waarna je de stappen van de wizard volgt. Lost dat het probleem niet op, geef dat dan aan op de website en volg ook hier de verdere instructies, zoals de Microsoft Update-catalogus downloaden of zelf een update downloaden en installeren.

4 Programma’s checken

Veel programma’s houden zichzelf up-to-date. Er zijn er echter ook die dat niet doen, zodat je zelf moet nagaan welke aan een update toe zijn. Tijdrovend, behalve als je de gratis tool SUMo Lite inzet (ook beschikbaar in een portable versie). De eerste keer kies je Geïnstalleerde software automatisch detecteren. Even later krijg je een lijst met alle geïnstalleerde software die SUMO herkent (en SUMo kent er erg veel). Je verneemt van elke applicatie meteen welke aan een (Minor of Major) update toe zijn. Het automatisch downloaden en installeren van de updates is voorbehouden aan de betaalde Pro-versie (14,99 euro).

5 Programma’s updaten

Patch My PC Updater mag dan niet zoveel applicaties detecteren als SUMo, dit portable programma kan eventuele updates wel volautomatisch downloaden en installeren. Een ingebouwde scheduler laat je tevens toe de controle en de updates op gezette tijden uit te laten voeren. Alle gedetecteerde toepassingen worden in een lijstje getoond en verouderde items worden desgewenst automatisch geïnstalleerd, gewoon netjes op de achtergrond als je dat wenst. De voorkeurstaal van de applicaties is in te stellen en je kunt voor de updates ook een systeemherstelpunt laten maken.

6 Drivers handmatig

Niet alleen Windows en je applicaties updaten is belangrijk, dat geldt ook voor de stuurprogramma’s. Updates hiervan zorgen vaak voor een verhoogde stabiliteit of betere prestaties. Een driver handmatig updaten doe je als volgt. Open het Windows Apparaatbeheer (druk op Windows-toets+R en voer devmgmt.msc uit), rechtsklik op de driver en kies Stuurprogramma bijwerken. Heb je de bijhorende driver al gedownload van de website van de producent, dan kies je Op mijn computer zoeken naar stuurprogrammasoftware en verwijs je naar het driverbestand. Of je laat Windows zelf naar een update zoeken via Automatisch naar bijgewerkte stuurprogrammasoftware zoeken.

Onbekend apparaat

Het kan gebeuren dat je in het Windows Apparaatbeheer op een ‘onbekend apparaat’ botst, waarvoor Windows dus ook geen drivers of driverupdates kan installeren. Rechtsklik dan op het item open de Eigenschappen. Ga naar Details en kies Hardware-id’s. Er verschijnen nu tekststrings waarin je onder meer het Vendor ID (VEN of VID) en het Device id (DEV of DID) herkent. Google dan eerst naar de bovenste id: de kans is reëel dat je zo een geschikte download vindt. Desnoods probeer je het met een korter id. Of je zet de gratis tool Unknown Device Identifier in, die nog meer feedback geeft. Via Drivers / Find Driver ga je met behulp van Google op zoek naar een geschikt stuurprogramma.

0 Reactie(s) op: Je pc automatisch bijwerken doe je zo

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.