Je tv als monitor gebruiken: dit wil je weten

© qunica.com - stock.adobe.com

Je tv als monitor gebruiken: dit wil je weten

Geplaatst: 30 juli 2023 - 14:00

Wesley Akkerman

Als je een presentatie wilt geven, dan is het soms handig om je laptop of desktop aan te sluiten op je tv. De televisie kan je dan als monitor gebruiken. Hoe sluit je je laptop of pc aan op je tv?

De eerste vraag is eigenlijk: kan het wel? Het korte antwoord is: ja. De meeste laptops en computers hebben hdmi-aansluitingen, waardoor je met een simpele hdmi-kabel je systeem aan je televisie koppelt. Het kan zijn dat je computer nog gebruikmaakt van dvi of vga, maar dan heb je een ouder model. Niet elke moderne tv heeft die aansluitingen; in het geval van dvi kun je nog een speciale dvi-naar-hdmi-kabel kopen. En anders heb je nog de DisplayPort en de daarbij horende DisplayPort-naar-hdmi-kabel.

Ook wordt usb-c veel vaker gebruikt voor beeld. De multifunctionele aansluiting is wel al te vinden op veel moderne laptops. Maar op tv's nog niet. Eventueel kun je een HDMI-naar-usb-c-kabel gebruiken om je pc of laptop aan te sluiten op de tv.

Hoe dan ook: Check van tevoren dus goed welke kabel je nodig hebt voor je pc of laptop.

0

Powered by

logo


Grafische mogelijkheden laptop

Het is ook wel even handig om van tevoren te checken of de grafische kaart de resolutie van je tv aankan. Dat is met moderne hardware vaak geen probleem: laptops draaien 720, 1080p en 4k en televisies ook. Heb je nog een ietwat oudere laptop bijvoorbeeld, met een geïntegreerde grafische kaart, dan kan het een ander verhaal zijn. Je kunt de resolutie van je beeldscherm opzoeken door naar Instellingen / Systeem / Beeldscherm te gaan.

Je tv als monitor gebruiken: dit wil je weten-18712963

© PXimport

Veelgebruikte aansluitingen voor je laptop: HDMI, micro-HDMI of displayport.

Tv als monitor: dingen om rekening mee te houden

Verder zijn er andere dingen om rekening mee te houden. Hoe kleiner een scherm en hoe hoger de resolutie, hoe compacter de pixels zijn. Dat is de pixeldichtheid. Als dat getal hoog is, dan is de beeldkwaliteit scherp en goed. Als je dezelfde pc-resolutie op een scherm projecteert dat misschien wel vier, vijf of zes keer groter is, dan neemt de pixeldichtheid – en daarmee de kwaliteit van het scherm – dus af. Daarnaast kan het helpen afstand te nemen van de televisie, zoals in de woonkamer.

Daarnaast is er sprake van een hogere input lag, omdat tv’s daar – in tegenstelling tot echte monitors – minder tot geen rekening mee houden. Wil je dus competitief gamen met je muis en toetsenbord op schoot, dan kan het helpen de gamemodus aan te zetten. Hetzelfde geldt voor de respons time: monitors hebben een hogere response time dan tv’s; als de tv er te lang over doet (het gaat dan om milliseconden) dan kan het ghostingeffect ontstaan.

En dan hebben we natuurlijk nog de verversingssnelheid. Monitors hebben doorgaans een hogere verversingssnelheid, zeker de schermen bedoeld voor gamers. Veel tv’s hebben 60 Hz aan boord. Wanneer je video’s of presentaties bekijkt, dan is er niet zo veel aan de hand. Maar wanneer je van plan bent om veel te gamen, dan kan een hogere snelheid (144 Hz of meer) veel prettiger zijn voor de ogen. Voor echte fanatieke gamers kan een hogere snelheid bovendien het verschil maken tussen winnen en verliezen, en is het argument helder. Maar ook als je slechts af en toe een spelletje speelt, is de winst merkbaar. Bewegende objecten zijn zichtbaar scherper en dat maakt de ervaring aangenamer en rustiger voor de ogen. Daarbij hoeft een snel scherm tegenwoordig ook niet heel veel meer te kosten.  

Het is overigens helemaal niet nodig om je pc aan te sluiten op je televisie om je favoriete pc-games goed te kunnen spelen. Er zijn tegenwoordig heel veel monitors, waarmee je uitstekend kunt gamen.

Als het aankomt op geluid biedt een tv weer een voordeel. Televisies hebben ingebouwde speakers, waardoor je geen extra boxjes meer nodig hebt. Monitoren beschikken vaak niet over ingebouwde speakertjes, en als dat wel het geval is, dan stelt deze vaak niet veel voor.

0

Powered by

logo

Extra beeldscherm

Merk je dat je je laptop wel erg vaak op je televisie aansluit, omdat je dat grotere beeld wel fijn vindt? Wellicht is het dan makkelijker om gewoonweg een extra beeldscherm toe te voegen aan je laptop. Er zijn een hoop aansluitingen om een tweede scherm aan je laptop, Macbook, Chromebook of pc te koppelen. Hoe je een extra scherm aansluit leggen we uit in een ander artikel.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten