Lenovo Legion 5 Pro - Indrukwekkende hardware en prestaties

© PXimport

Lenovo Legion 5 Pro - Indrukwekkende hardware en prestaties

Geplaatst: 5 augustus 2021 - 02:03

Aangepast: 28 september 2023 - 11:41

Jeroen Boer

Voor gamers is het momenteel geen heel fijne tijd om hardware te kopen door beperkte verkrijgbaarheid en hoge prijzen. Gaminglaptops als de Lenovo Legion 5 Pro zijn wel goed verkrijgbaar en voorzien van hardware die nauwelijks onderdoet voor die van een desktop-pc. Hoe bevalt deze krachtige gaminglaptop?

De Lenovo Legion 5 Pro is zonder meer een gaminglaptop met de bijbehorende krachtige hardware, maar dat zie je er (gelukkig) niet aan af. Lenovo heeft de behuizing prettig sober vormgegeven en er is geen kermis aan lichtjes zoals je bij gamingproducten vaak ziet. Je kunt wel het logo op de schermdeksel wit verlichten als je dat wilt. De behuizing is gemaakt van verschillende materialen. Zo is de schermdeksel van aluminium terwijl de bovenkant van de laptop uit kunststof is gemaakt. De onderkant van de behuizing is dan weer van aluminium. De antracietgrijze onderdelen zijn hiermee in twee materialen uitgevoerd, maar de kleur ligt heel erg dicht tegen elkaar. Het geheel ziet er simpelweg netjes uit en de laptop is stevig gebouwd. Met een gewicht van 2,6 kilogram is dit geen lichte laptop, maar dat is voor een gaminglaptop binnen de verwachting.

De laptop is gezien de krachtige hardware ook wat dikker en dat komt met een handig voordeel: er is ruimte genoeg om vrijwel alle aansluitingen achterop de laptop te plaatsen. 

Lenovo Legion 5 Pro

© PXimport

 

© PXimport

Aansluitingen

Qua aansluitingen vind je achter op de voedingsaansluiting, een gigabit-netwerkaansluiting, hdmi-poort en usb-aansluitingen. Op de zijkanten van de laptop vind je aan de ene kant nog een usb-c-poort en een hoofdtelefoonaansluiting en aan de andere kant een usb-poort. Handig voor je muis en headset als je onderweg ergens wilt spelen. In totaal heeft de laptop vijf usb-poorten waarvan er twee als usb-c zijn uitgevoerd. Creatievelingen missen wellicht alleen een kaartlezer. Een prettige mix, zeker omdat beide usb-c-poorten ook de snellere Gen2-snelheid ondersteunen en functioneren als DisplayPort-aansluiting. Met de usb-c-poort achterop kun je de laptop ook laden. Dat is een extraatje, want laden via usb-c levert niet het vermogen dat de laptop nodig heeft als je voluit gaat gamen. Vandaar dat je de laptop oplaadt met de meegeleverde lader voorzien van een eigen aansluiting met een vermogen van maar liefst 300 watt. Dat is dan ook een erg forse lader. Op draadloos gezien biedt de laptop wifi 6 (2x2) en bluetooth 5.1 in de vorm van een kaartje van Realtek.

 

© PXimport

Lenovo Legion 5 Pro - Indrukwekkende hardware en prestaties-15082296

© CIDimport

Lenovo Legion 5 Pro - Indrukwekkende hardware en prestaties-15082296

© CIDimport

Specificaties

De geteste uitvoering is een topmodel en bevat een AMD Ryzen 7 5800H, een processor met acht cores en een maximale kloksnelheid van 4,2 GHz. Die processor wordt bijgestaan door 16 GB RAM. Zoals we van een gaminglaptop verwachten is er ook voorzien in een losse grafische kaart en dat is in dit topmodel een NVIDIA GeForce RTX 3070. De 1 TB-ssd is in de laptop die wij getest hebben een exemplaar van Samsung in de vorm van de PM981a.

De laptop is daarnaast ook voorzien van een in de processor geïntegreerde AMD Radeon gpu. Die is normaal gesproken uitgeschakeld, maar het is via de Lenovo Advantage-applicatie mogelijk om hem in te schakelen door te kiezen voor Hybride modus. Daarna moet je via bijvoorbeeld Windows Update wel even het AMD-stuurprogramma installeren, dat staat vreemd genoeg niet standaard op de laptop. Wanneer je dat doet, dan is het mogelijk dat Windows tussen beide gpu’s schakelt en de AMD-gpu gebruikt voor minder intensieve taken en de NVIDIA-gpu voor intensieve taken als gaming. Het voordeel hiervan is dat de AMD-gpu energiezuiniger is waardoor je accu bij kantoortaken langer meegaat. De reden dat dit niet de standaardconfiguratie is, is vermoedelijk zodat je echt zeker weet dat altijd de NVIDIA-gpu gebruikt wordt. Soms werkt dit automatisch schakelen namelijk niet zoals je zou willen en zijn de prestaties bovendien wat minder goed. Het zou zonde zijn als je in een spel de NVIDIA-kaart niet (voluit) gebruikt. Dat je het op deze laptop zelf kunt bepalen, is dus erg handig. De geteste configuratie heeft als typenummer 82JQ007JMH en kost 1799 euro. Op Lenovo’s website staat dezelfde configuratie overigens onder typenummer 82JQ007JTMH. De laptop is ook verkrijgbaar in goedkopere varianten met bijvoorbeeld een NVIDIA GeForce RTX 3060 of AMD Ryzen 5-processor.

Lenovo Legion 5 Pro - Indrukwekkende hardware en prestaties-15082296

© CIDimport

Upgradebaar met extra ssd

De Lenovo Legion 5 Pro is een relatief dikke en laptop, maar daardoor wel voorzien van upgrademogelijkheden. Je kunt de laptop eenvoudig openmaken, al moet je wel tien schroefjes losmaken. Die zijn gelukkig niet verstopt onder de rubberen strips, maar een van de schroefjes is wel voorzien van een garantiezegel. De twee geheugensloten zijn verstopt onder een metalen kapje. Ook de m.2-ssd wordt aan de rechterkant uit het zicht getrokken door een metalen kapje dat tevens voor de koeling van de ssd zorgt. Interessant is dat er aan de linkerkant van de laptop een zelfde kapje geplaatst is waar een tweede m.2-slot onder blijkt te zitten. Je kunt de opslag van de laptop dus eenvoudig uitbreiden. Ook het wifi-kaartje is eventueel te vervangen.

Lenovo Legion 5 Pro - Indrukwekkende hardware en prestaties-15082296

© CIDimport

Lenovo Legion 5 Pro - Indrukwekkende hardware en prestaties-15082296

© CIDimport

Toetsenbord zonder rolloverbeperking

Het toetsenbord is op het eerste gezicht een doorsnee chicklettoetsenbord waarvan de toetsen de enigszins typische vorm hebben die je vaak op Lenovo-laptops ziet. Het toetsenbord is voorzien van witte toetsverlichting in twee helderheidsstanden (een rgb verlicht toetsenbord is er voor een meerprijs als je de laptop zelf configureert). Het tikt opvallend lekker, maar heeft op het eerste gezicht geen eigenschappen die het een typisch gamingtoetsenbord maken. Toch is het toetsenbord wel degelijk voor gamers ontworpen, want het geheel is voorzien van een goede aansturing. Lenovo noemt het toetsenbord een TrueStrike-toetsenbord. De belangrijkste eigenschap is dat deze laptop geen last heeft van een rolloverbeperking waarbij slecht een paar toetsen tegelijkertijd herkent worden. Bij kantoorwerk maakt zo’n beperking niet uit, maar bij gamen is het belangrijk dat er genoeg toetsen tegelijkertijd herkent worden. Daar hoef je je bij deze laptop geen zorgen over te maken, alle toetsen kun je tegelijkertijd indrukken.

Over het toetsenbord zijn we tevreden, maar de touchpad met een afmeting van 12 x 7,5 centimeter komt wat goedkoop over. Het geheel voelt wat los aan en de klik is niet heel prettig.

Snel scherm

De laptop is voorzien van een 16inch-scherm met een resolutie van 2560 x 1080 pixels. Het scherm heeft hiermee een prettige 16:10-verhouding waarmee je in de hoogte merkbaar meer werkruimte hebt dan een doorsnee 16:9-scherm. Het scherm maakt gebruik van ips-technologie met een goede kleurweergave en heeft een opvallend hoge helderheid. Het paneel is mat afgewerkt, het is dan ook geen aanraakscherm. Kortom, een prettig scherm om op te werken. Daarbij is het gebruikte paneel ook nog eens uitermate geschikt is voor gamen. De maximale verversingssnelheid is 165 Hz en er is ondersteuning voor zowel G-Sync als FreeSync.

Boven het scherm is een doorsnee 720p-webcam geplaatst. De webcam heeft wel een handigheidje, want rechts op de laptop vind je een knopje om de webcam uit te schakelen waarna deze ook verdwijnt uit apparaatbeheer. 

Uitstekende prestaties

Voor het bepalen van de prestaties hebben we diverse benchmarks gedraaid. Belangrijk als je gaat gamen is dat je de laptop op de juiste manier instelt. De laptop is voorzien van drie thermische modi die je kunt selecteren in de Advantage-applicatie of via een toetscombinatie. Als je gaat gamen, dan kun je het beste de powermodus activeren. Deze is alleen beschikbaar als je de voeding aansluit. In deze modus kunnen zowel de processor als de grafische kaart meer energie gebruiken voor betere prestaties. Verder hebben we de hybride modus uitgeschakeld, zodat alleen de NVIDIA-kaart gebruikt kan worden. De batterijbenchmark hebben we juist wel gedraaid in de eerder genoemde hybride modus waarbij gebruik wordt gemaakt van de AMD gpu. Daarbij is de thermische modus ingesteld op de gebalanceerde modus. De accucapaciteit is immers vooral van belang voor doorsnee kantoorwerk, gamen kun je sowieso beter niet op de accu doen.

De prestaties van de Legion 5 Pro zijn uitstekend. In PCMark 10 scoort de Lenovo 7356 punten waarmee dit echt een bloedsnelle laptop is. Ook in Cinebench R23 zet deze laptop een indrukwekkende score neer van respectievelijk 1418 en 13031 punten voor de single- en multicore-test. Bij een wat langere test van minimaal tien minuten zijn die scores 1420 en 12994 punten oftewel eigenlijk identiek. De (hoorbare) koeling is dus adequaat om de prestaties op peil te houden.

De ssd presteert met een lees- en schrijfsnelheid van 3602,20 en 2993,45 MB/s prima, de gebruikte Samsung-ssd is dan ook van de betere exemplaren die verkrijgbaar is.

Bij een gaminglaptop gaat het natuurlijk vooral om de grafische prestaties en ook die maken indruk. In 3DMark Time Spy scoort deze laptop 10497 punten met een Graphics score van 10782 punten. Dit is een score die er op duidt dat je alle spellen gewoon prima zonder beperkingen kunt spelen.

In echte spellen presteert het systeem dan ook uitstekend. Shadow of the Tomb Raider is een modern spel dat een eigen ingebouwde benchmark heeft. In de hoogste grafische standaardinstellingen (preset Highest) haalt de laptop op de volledige schermresolutie een framerate van 86 fps. Als we in dezelfde test DLSS (Deep Learning Super Sampling) inschakelen, dan is de framerate in dezelfde test 91 fps. DLSS is een techniek van NVIDIA waarmee een spel op een lagere resolutie gerenderd wordt en met behulp van een door AI aangedreven algoritme op de gewenste resolutie getoond wordt met vrijwel dezelfde beeldkwaliteit. Een spel moet wel specifiek ondersteuning bieden voor DLSS.

Schakelen we de grafische instellingen een tandje terug naar High, dan toont het spel 94 fps met DLSS ingeschakeld en 92 fps zonder DLSS. Je kunt natuurlijk ook nog de resolutie verlagen, bijvoorbeeld op 1920 x 1200 zodat je nog wel gebruik maakt van de 16:10-beeldverhouding. Dan scoort de laptop op de standaardinstelling Highest zonder DLSS een framerare van 99 fps. Al met al is het prima mogelijk om een moderne game met een uitstekende beeldkwaliteit en framerate soepel te spelen.

Met al die kracht laat de Legion 5 Pro zich echter niet omschrijven als een stille laptop, de ventilator springt snel en vaak aan. Wanneer je de GeForce-kaart exclusief inschakelt, is de ventilator eigenlijk altijd hoorbaar actief. Alleen als je op de ingebouwde gpu werkt, hoor je de ventilator niet bij normale werkzaamheden. Draai je een zware toepassing, zoals een spel, dan slaat de ventilator zoals verwacht echt heel luidruchtig in standje stofzuiger aan. Gamen moet je dan echt met een hoofdtelefoon doen.

De laptop is voorzien van een forse 80 Wh-accu, maar in combinatie met de krachtige hardware is de accutijd ook bij gebruik van de geïntegreerde gpu niet direct iets om over naar huis te schijven. In de batterijbenchmark Modern Office wordt 6 uur en 22 minuten gehaald en je kunt bij lichte werkzaamheden in combinatie met de geïntegreerde gpu zo’n zes uur halen. Het is echter iets dat je verwacht van een gaminglaptop, bij een dergelijk apparaat gat het echt om de kracht en niet zozeer om de draagbaarheid of de accutijd.

Conclusie

De Lenovo Legion 5 Pro is een gaminglaptop die uitstekend presteert waarbij opvalt dat Lenovo de vormgeving prettig sober gehouden heeft. Je kunt de laptop dan ook rustig gebruiken als desktopvervanger voor andere zware taken waarbij je een snelle grafische kaart nodig hebt zonder dat duidelijk is dat je met een gaminglaptop rondloopt.

Met een snelle processor en grafische kaart is deze laptop ideaal om zonder beperkingen te gamen. Ook het scherm met een hoge verversingsnelheid van 165 Hz met ondersteuning voor G-Sync is een genot om op te gamen. Het enige minpunt waar we last van hadden was de wat goedkoop aanvoelende touchpad. Gamen doe je dan weer met een losse muis en het geïntegreerde toetsenbord is door het ontbreken van een rolloverbeperking wel prima te gebruiken om (op locatie) te gamen. Ten opzichte van een desktop gaming-pc heeft deze laptop vooral als nadeel dat hij wat luidruchtiger is als je een spel speelt.

Met zijn krachtige specificaties kost de laptop natuurlijk wel wat, maar de prijs is prima voor wat je krijgt.  Een aanrader dus.

9,0

Ons oordeel

Lenovo Legion 5 Pro (82JQ007JMH)

Pluspunten

Krachtig zonder beperkingen

Aansluitingen

Goed en snel scherm

Comfortabel toetsenbord geschikt voor gaming

Stevig gebouwd

Minpunten

Goedkoop aanvoelende touchpad

Erg forse voeding

Accuduur

Conclusie

**Prijs** € 1799,- **Processor** AMD Ryzen 7 5800H **RAM** 16 GB **Grafisch** Nvidia GeForce RTX 3070 (8 GB) **Scherm** 16 inch IPS 165 Hz (2560 x 1600) **Opslag** 1 TB ssd (NVMe 3.0 x4) **OS** Windows 10 Home **Webcm** 720p **Afmetingen** 26,4 x 35,6 x 2,7 cm **Gewicht** 2,6 kg **Accu** 80 Wh **Aansluitingen** 2x usb-c 3.2 (Gen 2 10 Gbit/s met DisplayPort 1.4), 4x usb 3.2 (Gen 1 5 Gbit/s), hdmi 2.1, 3,5mm-audio-aansluiting, gigabit-netwerkaansluiting **Draadloos** Wifi 6, bluetooth 5.2 **Website** [www.lenovo.com](https://www.lenovo.com/nl/nl/laptops/legion-laptops/legion-5-series/Legion-5-Pro-16ACH6H/p/WMD00000468 )...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000