Nas-systemen getest: Wat is de beste nas?

© PXimport

Nas-systemen getest: Wat is de beste nas?

Geplaatst: 10 november 2017 - 13:02

Aangepast: 14 december 2022 - 14:16

Edmond Varwijk

De cloud heeft de manier waarop we back-uppen veranderd, toch is het zeker niet het einde van de nas geworden. Integendeel: de behoefte aan massieve opslagcapaciteit in het eigen netwerk neemt alleen maar toe. Bovendien biedt een nas nog steeds veel meer functionaliteit dan welke cloud ook. Alleen moet je wel de juiste kiezen, want de keuze voor een nas is vaak een keuze voor jaren. Wij hebben zestien systemen getest. Wat is de beste nas?

Dat een nas nog ‘een nas’ heet, komt vooral doordat we de naam nooit voluit gebruiken. Een ‘network attached storage’ (een harde schijf met een netwerkaansluiting) dekt allang de lading niet meer. Zelfs de goedkoopste nas is al een mini-server met meer functionaliteit dan elk ander apparaat in het thuisnetwerk. En ja, er zit ook minimaal één harde schijf in. Dat de nas alle veranderingen, zoals de opkomst van de Mac in het thuisnetwerk en de enorme groei van smartphone en tablet, moeiteloos overleeft, komt door zijn flexibiliteit. Nas-leveranciers hebben vroegtijdig ontdekt dat de gebruiker alles wil behalve de kosten en complexiteit die bij een echte server horen. Leveranciers investeren nog steeds fors in de software op de nas en alles wat daarbij hoort. Toch is een nas wel degelijk meer dan software, hardware blijft belangrijk. Een nas moet namelijk wel snel zijn, liefst on-the-fly een film kunnen transcoderen voor weergave op een tablet, meerdere back-ups kunnen bewaren en dat liefst veilig, dus over meerdere schijven.

Geen WD en Seagate in de test

ARM versus Intel

Dwars door het nas-aanbod loopt de scheiding tussen ARM en Intel, of beter gezegd, tussen systemen met een processor volgens de ARM-architectuur en systemen met een processor volgens de x86-architectuur. De x86-processors kennen we van AMD en Intel, maar zijn in een nas bijna altijd afkomstig van Intel. ARM-processoren hebben niet één fabrikant, ARM is namelijk een processorarchitectuur waar een chipfabrikant een licentie op kan nemen. Marvell heeft zo’n licentie, net als Freescale, dat eigendom is van het Nederlandse NXP, en zelfs Amazon. De laatste kocht in 2015 het Israëlische Annapurna Labs en zowel Synology als QNAP hebben een nas in de test met zo’n Amazon-chip.

Een ARM-processor werkt fundamenteel anders dan een x86-processor. Een ARM-processor kan eenvoudige taken snel en zuinig uitvoeren, maar moet complexe juist eerst opdelen in minder complexe handelingen. Een x86-processor hoeft dat niet, die kan juist heel complexe handelingen uitvoeren. Maar daarvoor heeft een x86-processor wel meer transistors nodig: hij is daardoor groter, verbruikt meer energie en produceert meer warmte. Daarom dat aanvankelijk vooral ARM-processor in nas-apparaten werden gebruikt.

Gedwongen door de opkomst van smartphones en tablets is ook Intel nadrukkelijker energiezuinige processoren ging ontwikkelen, en werd Intels rol in nas-apparaten ook groter. Ruim de helft van de geteste nas-apparaten heeft inmiddels een Intel-processor. Dat wil niet zeggen dat de rol van ARM is uitgespeeld. Wel is deze vooral bij de kleinere modellen beperkt tot gebruik in de goedkopere modellen zoals de Asustor AS1002T en de Synology DS216j.

Media has no description

© PXimport

Waar is AMD?

Media has no description

© PXimport

Aantal schijven en geheugen

Een belangrijke factor in de aankoop is het aantal schijven. Een nas met ruimte voor meer schijven is bij aanschaf al duurder en wordt nog duurder door het grotere aantal schijven dat gekocht moet worden. Toch is een nas met meer schijven uiteindelijk vaak verstandiger. Dit komt omdat meer schijven tot minder verlies van opslagruimte leidt wanneer je kiest voor raid en je met relatief goedkopere schijven een groter opslagvolume kunt creëren.

Wanneer een nas zwaarder wordt belast, speelt ook de hoeveelheid geheugen mee, zowel in het energieverbruik als de prestaties. Bij 2bay-nas-apparaten is 2 GB geheugen inmiddels de standaard, net als bij de goedkopere 5bay-modellen. Bij 4bay-modellen is 4 GB steeds meer de standaard, met de Asustor AS6404T als uitschieter met 8 GB.

Schijfindelingen

Media has no description

© PXimport

Testmethode

Voor deze test zijn 16 actuele nas-apparaten met plek voor 2, 4 en 5 schijven (bays genoemd) geselecteerd. De selectie is gemaakt op basis van de prijs en beschikbaarheid. Ook is geprobeerd meer nieuwere modellen in de test te krijgen.

Elke nas is voorzien van de nieuwste firmware en daarna getest op snelheid en functionaliteit. De nas zit daarvoor samen met het testsysteem en een gigabit-switch van Linksys op een apart testnetwerk. Voor de snelheidstest gebruiken we de Intel NAS Performance Toolkit die praktijksituaties zoals het afspelen van een hd-film en het werken met Office-bestanden simuleert. Dit is gedaan voor jbod en raid0, en raid1 of raid5. Als opslag werden Seagate nas-schijven van 2 TB gebruikt. Deze schijven zijn voorzien van speciale firmware om jarenlang betrouwbaar en toch bovengemiddeld belast te worden en zijn daarmee bij uitstek geschikt voor gebruik in een nas. Alle gegevens van de verschillende tests, zijn terug te vinden in de tabel bij dit artikel. Daarin ook een overzicht van de belangrijkste functies en bijbehorende opties zoals het aantal packages en apps. Van de nas-apparaten die wel in de tabel staan, maar niet apart besproken worden, staat de review online op www.computertotaal.nl.

Synology DS216j

De DS216j is de goedkoopste nas in de test. Het is een 2bay-nas met een dualcore-processor van 1 GHz (Marvell Armada 385) en slechts 512 MB geheugen. Maar het is wel een echte Synology en dus krijg je het DSM-besturingssysteem; het uitgebreide aanbod aan packages om de functionaliteit van de nas uit te breiden; Synology Hybrid Raid voor de slimme schijfconfiguratie; Quick Connect voor toegang vanaf het internet; en de goede mobiele apps. Dit hele Synology-platform is samen de grote kracht van een goedkope nas als deze DS216j. Je mist enkel wat geavanceerde opties zoals het btrfs-bestandssysteem.

Zoals te verwachten zijn de hardware-specificaties beperkt, maar minder erg dan we soms van Synology gewend zijn. Eindelijk hebben we twee usb3.0-poorten (geen usb 2.0 meer). Een hele verbetering ten opzichte van eerdere versies van deze instap-nas én enkele duurdere modellen die zelfs nu nog verkrijgbaar zijn. Het aantal netwerkpoorten is beperkt tot één, wie meer wil of poorten wil samenvoegen om meer snelheid te winnen, moet dus uitwijken naar een duurder model.

De schijven zitten niet in sledes, maar worden in het chassis van de nas geschroefd. Een erg eenvoudige, zij het ook erg solide manier. Voor de enthousiaste thuisgebruiker is deze instap-Synology zeker het overwegen waard, wanneer de belasting evenals het aantal gebruikers beperkt blijft en ook hardwarematig transcoderen niet nodig is.

Media has no description

© PXimport

Synology DS216j

Prijs
€ 175,-
Website
www.synology.nl6Score60

  • Pluspunten

  • Prijs

  • Software-uitbreidingen

  • Mobiele apps

  • Energieverbruik

  • Minpunten

  • Weinig geheugen

  • Transcoderen

Asustor AS1002T

De AS1002T is de enige andere nas onder de tweehonderd euro in de test. Het is één van de weinige ARM-modellen van Asustor. Asustor gebruikte aanvankelijk alleen Intel-processors, maar veranderde die strategie toen het daarmee geen goedkoop instapmodel wist te ontwikkelen. De AS1002T heeft dezelfde Marvell Armada-processor als de Synology DS216j en eveneens maar 512 MB geheugen. Die bescheiden hardware-specificaties zorgen ervoor dat ook hier het hardwarematig transcoderen ontbreekt (en daarmee tevens de een hdmi-poort). De AS1002T is daarmee één van de weinige Asustor-nas’en die je niet direct op een aangesloten monitor of televisie kunt gebruiken (met de Asustor Portal-uitbreiding, Netflix, Spotify, Plex, Kodi en vele andere bekende applicaties). Toch is de AS1002T een keurige instapper voor een laag bedrag, die ook heel veel wel kan. Alle netwerkzaken zijn aanwezig, een groot deel van de Asustor-apps kan worden gebruikt en zolang het aantal gebruikers en gelijktijdige functies beperkt blijft, zul je geen verschil merken ten opzichte van een van de veel duurdere modellen. De nas beschikt over twee usb3.0-poorten en één netwerkpoort. De prestaties zijn vergelijkbaar met die van de Synology DS216j en DS216play, het stroomverbruik behoort tot de laagste in de test.

Een zwak punt zijn de mobiele apps voor smartphone en tablet. Maar zodra Asustor de al gestarte verbeteringen daar doorzet, kan deze goedkope nas een prima eerste nas voor velen zijn.

Media has no description

© PXimport

Asustor AS1002T

Prijs
€ 195,-
Website
www.asustor.com6Score60

  • Pluspunten

  • Prijs

  • Software-uitbreidingen

  • Energieverbruik

  • Minpunten

  • Weinig geheugen

  • Transcoderen

  • Mobiele apps

Netgear RN422

Wie een robuuste nas wil, komt bijna automatisch bij Netgear terecht. De bouwkwaliteit van de nieuwe modellen is uitstekend (net als altijd). Geen plastic, geen losse delen, maar een heel degelijke nas. Het strookt met het plan dat Netgear heeft om zich minder op de onderkant van de markt te richten en meer op gevorderde consumenten en de zakelijke markt. De RN422 beschikt als één van de weinige nas-apparaten over een led-display op de voorkant: handig bij het configureren, maar ook als de nas een systeemmelding wil doorgeven. Met de grote knoppen onder de led scrol je snel door de menu’s.

De RN422 is uitgerust met een Intel Atom-processor op 1,5 GHz en beschikt over 2 GB geheugen. De twee netwerkpoorten kunnen zowel los geconfigureerd worden, maar ook in ‘trunkmodus’ geplaatst worden om samen één supersnelle netwerkverbinding te maken. Ook op één lan-poort is de ReadyNAS 422 echter supersnel, het is de op twee na snelste 2bay-nas in de test. Met X-Raid is het mogelijk de opslag op een flexibele manier in te richten (hoewel dat bij maar twee schijven iets minder relevant is). Daarbij kun je gebruik maken van het btrfs-bestandssysteem, dat Netgear in alle modellen toepast en zorgt voor continue back-ups van alle gegevens op de nas.

De zakelijke focus van Netgear maakt dat de nas minder geschikt is als je heel veel met media en apps wilt doen, maar voor een snelle en betrouwbare nas zonder veel poespas is het een goede keuze.

Media has no description

© PXimport

Netgear RN422

Prijs
€ 549,-
Website
www.netgear.nl6Score60

  • Pluspunten

  • Snelheid

  • Btrfs

  • eSata-poort

  • Vijf jaar garantie

  • Minpunten

  • Prijs

  • Software-uitbreidingen

  • Mobiele apps

QNAP TS-231P

QNAP blijft maar rommelen met de productaanduidingen, nu is er weer een P-serie en niemand die weet wat het betekent. De TS-231P is de goedkoopste QNAP in deze test en een echte instapper. Je haalt hiermee niet het maximale uit de QNAP-software, maar het is wel een heel capabele nas. De basis van de TS-231P is een Annapurna Labs Alpina AL-212 dualcore-processor op 1,7 GHz. Samen met 1 GB ram is dat voldoende om de meeste functies goed te kunnen gebruiken en ook nog enkele apps erbij te gebruiken. Opvallend is de beschikbaarheid van twee lan-poorten, hier is QNAP duidelijk scheutiger dan de meeste concurrenten in deze lage prijscategorie.

De nas is duidelijk niet geschikt voor realtime hardwarematig transcoderen van video en film en ook is er geen hdmi-poort. Gebruik van de QNAP HD Station voor weergave van content en gebruik van apps direct op een aangesloten televisie of monitor is met de TS-231P dus niet mogelijk. Maar wat de nas moet doen, doet-ie goed en snel, het is één van de snelste in de test. Toch opvallend hoe QNAP hier de meeste Synology-nas’en heeft ingehaald (in elk geval bij de 2bay-modellen). Neem daarbij het overwegend lage energieverbruik (in elk geval in rust) en deze TS-231P is een prima nas voor iedereen die de extra functies niet nodig heeft.

Media has no description

© PXimport

QNAP TS-231P

Prijs
€ 207,-
Website
www.qnap.com6Score60

  • Pluspunten

  • Snelheid

  • Hdmi-poort

  • Software-uitbreidingen

  • Mobiele apps

  • Energieverbruik

  • Minpunten

  • Weinig geheugen

QNAP TS-253B

Als de prijs niet zo hoog was, dan stond de QNAP TS-253B ongetwijfeld bovenaan de verlanglijst van velen die op zoek zijn naar een 2bay-nas zonder compromissen. Deze TS-253B innoveert: naast dat meldingen op het kleine, maar goed leesbare oled-schermpje te zien zijn, zit er ook een geluidschip in de nas die met een duidelijke stem meldt dat het opstarten is voltooid, dat de nas wordt afgesloten en nog veel meer. Een tweede innovatie is USB-Direct: via de usb-c-poort aan de voorkant en de QFinder-software (voor Windows en Mac) kan behalve via het netwerk, ook een directe verbinding worden gemaakt met de nas. De verbinding is snel en kan ook gebruikt worden om de nas te configureren.

Maar ook verder laat de TS-253B met zijn Intel Celeron-processor, 4 GB geheugen, twee netwerkaansluitingen en twee hdmi-poorten weinig te wensen over. Uiteraard kun je bestanden bewaren en delen, de TS-253B doet het ook goed als mediastation en zelfs als mediaspeler die je direct op je televisie aansluit. Video’s laten zich direct bekijken in 4K-resolutie of transcoderen voor weergave op andere resoluties en apparaten. Het enige minpunt zijn de prestaties die door onverklaarbare reden soms echt lager liggen, maar ook daarmee is de nas snel genoeg voor dagelijks gebruik. De TS-253B beschikt over een vrij pci-e-slot waarin een 10Gbit/s-netwerkkaart past, een upgrade die voor dit model echter relatief te kostbaar is.

Media has no description

© PXimport

QNAP TS-253B

Prijs
€ 588,-
Website
www.qnap.com10Score100

  • Pluspunten

  • Geheugen

  • Usb-aansluitingen + USB-Direct

  • Hdmi-poorten

  • Software-uitbreidingen

  • Mobiele apps

  • Minpunten

  • Prijs

  • Niet de hoogste prestaties

QNAP TS-251A

De QNAP TS-251A is de snelste nas in de test, zelfs sneller dan de qua hardware oppermachtige TS-253B. We kunnen de verschillen in prestatie niet helemaal verklaren. De vele extra’s die de TS-253B heeft ten opzichte van de duidelijk bescheidenere TS-251A (zoals het pci-e-slot en mogelijk ook de extra hdmi-poort) kunnen een verklaring zijn, een nog niet geoptimaliseerd QTS-besturingssysteem ook. Of de verschillen het grote prijsverschil rechtvaardigen hangt helemaal van de toepassing van de nas af. De TS-251A zal voor de meeste toepassingen wel genoeg zijn, met een Intel Celeron N3060 processor en 2 GB geheugen. Alle QNAP-uitbreidingen kunnen worden gebruikt, inclusief HD Station voor de directe weergave van multimedia en ook zakelijke toepassingen op een aangesloten televisie of andere monitor (dankzij de hdmi-poort). De TS-251A is van de QNAP nas-apparaten met twee schijven de misschien wel beste optie, tenzij één van de nieuwe extra’s van de TS-253B echt noodzakelijk is.

Media has no description

© PXimport

QNAP TS-251A

Prijs
€ 335,-
Website
www.qnap.com8Score80

  • Pluspunten

  • Snelheid

  • USB-Direct

  • Hdmi-poort

  • Software-uitbreidingen

  • Mobiele apps

QNAP waarschuwt voor datacorruptie

Netgear RN424

Net als de kleinere RN422 beschikt ook de 4bay-nas Netgear RN424 over een prettig led-display aan de voorzijde. Met de knoppen onder het display staat, blader je door de informatie op het scherm. De ReadyNAS 424 is gebaseerd op een 1,5 GHz Intel Atom C3338 dualcore-processor met 2 GB ddr4-geheugen. De nas werkt vlot en heeft dezelfde interface als de andere Netgear-nas’en: een kwestie van inloggen, configureren en je hoeft eigenlijk nooit meer terug te komen. Zeker in een kleinzakelijke omgeving zal men dat waarderen. Evenals het btrfs-bestandssysteem dat zorgt voor extra beveiliging van de data en waarmee je altijd terug kunt naar een oudere versie van een bestand. Fijn is ook flexibele raid-vorm X-RAID, die zeker bij een nas met ruimte voor vier schijven beter op zijn plaats is dan bij een 2bay-nas. De RN424 heeft verder twee netwerkpoorten en een usb-poort. Het aantal uitbreidingen is beperkt, maar ook dat past in een zakelijke omgeving. Consumenten op zoek naar een nas waarmee ze tal van andere services binnen het thuisnetwerk kunnen aanbieden, moeten kiezen uit bepaalde modellen van Synology, QNAP en Asustor. De prijs is hoog, maar daarvoor biedt Netgear ook als enige vijf jaar garantie.

Media has no description

© PXimport

Netgear RN424

Prijs
€ 699,-
Website
www.netgear.nl6Score60

  • Pluspunten

  • Btrfs

  • Vijf jaar garantie

  • eSata-poort

  • Energieverbruik

  • Minpunten

  • Prijs

  • Software-uitbreidingen

  • Mobiele apps

Asustor AS6302T en AS6404T

De AS6302T en AS606T zijn twee nieuwe nas-modellen van Asustor. Beide nas-apparaten zijn gebaseerd op de nieuwste generatie Intel Celeron-processor uit de Apollo Lake-processorfamilie. In het 2bay-model AS6203 zit de Celeron J3355 op 2,0 GHz, het 4bay-model AS6404T bevat een Celeron J3455 maximaal 1,5 GHz. De 4bay-nas heeft wel standaard 8 GB geheugen, tegen de 2 GB van de AS6302T. Het geheugen in de AS6302T kan wel tot eveneens 8 GB worden uitgebreid. Beide hebben vier usb3.0-poorten waarvan één usb type-c. Er zijn telkens twee netwerkpoorten met alle bijbehorende opties voor failover en trunking voor meer snelheid. De AS6404T heeft nog een groot led-display voor meldingen en systeeminformatie.

Beide nas’en hebben s/pdif-uit voor geluid en een hdmi-poort om de nas direct op een monitor of televisie aan te sluiten. Via de Asustor Portal kan dan direct op de tv of monitor gebruik worden gemaakt van YouTube, Chrome, Kodi, Netflix, Spotify en nog veel meer. Een leuke innovatie van Asustor is MyArchive. Hiermee kan afhankelijk van het model één of meer schijfposities worden gebruikt om gegevens van de nas te archiveren door een schijf te plaatsen, data te kopiëren en daarna de schijf te verwisselen. Dit kan gebruikt worden om een eigen extern archief te maken, maar ook voor het uitwisselen van grote hoeveelheden data.

Media has no description

© PXimport

Asustor AS6302T

Prijs
€ 499,-
Website
www.asustor.com8Score80

  • Pluspunten

  • Usb-aansluitingen

  • Hdmi-poort

  • Software-uitbreidingen

  • Energieverbruik

  • Minpunten

  • Prijs

  • Mobiele apps

Media has no description

© PXimport

AS6404T

Prijs
€ 739,-
Website
www.asustor.com8Score80

  • Pluspunten

  • Geheugen

  • Hdmi-poort

  • Usb-aansluitingen

  • Software-uitbreidingen

  • Energieverbruik

  • Minpunten

  • Prijs

  • Mobiele apps

Geen hdmi bij Synology

Synology DS916+ en DS716+II

De DS916+ is de grootste en duurste Synology nas met vier schijven. De nas is uitgerust met een Intel Pentium N3710 processor met vier cores op 1,6 GHz. Standaard is er 2 GB geheugen, maar dat kan uitgebreid worden tot maximaal 8 GB. Dat kan handig zijn als de nas gebruikt wordt voor virtualisatie op de nas. Daarvoor is een nas met deze rekenkracht en opslagcapaciteit bij uitstek geschikt, als het geheugen inderdaad wordt uitgebreid. Als nas in de Plus-serie ondersteunt de DS916+ ook het btrfs-bestandssysteem, evenals hardwarematige transcodering tot 4K. De verschillen tussen de DS916+ en de DS716+II zijn klein. De DS716+II heeft maar plek voor twee schijven en bevat een Intel Celeron N3160 quadcore-processor. En van de DS716+II kan de 2 GB geheugen niet worden uitgebreid. Alle overige specificaties zijn gelijk, ook de ondersteuning van btrfs en transcodering.

Het onderlinge prijsverschil is best groot, maar verklaarbaar met het verschil in schijven en de paar extra opties.

 

© PXimport

Synology DS916+

Prijs
€ 579,-
Website
www.synology.nl8Score80

  • Pluspunten

  • Synology Hybrid Raid

  • Btrfs

  • eSata-poort

  • Software-uitbreidingen

  • Mobiele apps

  • Minpunten

  • Energieverbruik

 

© PXimport

DS716+II

Prijs
€ 469,-
Website
www.synology.nl8Score80

  • Pluspunten

  • Btrfs

  • eSata-poort

  • Software-uitbreidingen

  • Mobiele apps

  • Minpunten

  • Prijs

Drobo 5N2

Veel opslagsystemen van het merk Drobo hebben geen netwerkpoort, maar worden via usb of thunderbolt direct op een pc en vaker nog een Mac aangesloten. De Drobo 5N2 is één van de uitzonderingen en beschikt zelfs over twee netwerkpoorten. Deze kunnen worden samengevoegd voor failover of om de netwerksnelheid te verhogen. Opvallend is het ontbreken van elke verdere aansluiting, geen thunderbolt en geen usb. Iets als USB-direct (zoals QNAP dat op sommige modellen biedt) ontbreekt dus bij de partij waar je dat juist van zou verwachten.

De Drobo 5N2 is gebaseerd op een Marvell Armada XP 385 quadcore-processor op 1,6 GHz en bevat 2 GB geheugen. Van de vier cores zijn er maar drie voor de nas beschikbaar, op de vierde draait het besturingssysteem en BeyondRAID. Deze flexibele manier om met de opslagcapaciteit van de schijven om te gaan is hét koopargument voor een Drobo. Hoewel meer nas-apparaten iets vergelijkbaars bieden, doet niemand het zo mooi als Drobo. Bij elk van de vijf horizontaal geplaatste schijven informeert een statusaanduiding over de gezondheid van een schijf en de hele nas. De 5N2 heeft als enige nas in de test een klein interne batterij: valt de stroom uit, dan schakelt de nas zichzelf netjes uit zonder dat er data verloren gaat. Daarnaast heeft hij enkele high-end functies zoals snel herstel van de Drobo inclusief configuratie in geval van nood. De geringe snelheid en de zeer beperkte aanvullende mogelijkheden maken de Drobo vooral geschikt als extra handige bestandsserver.

Media has no description

© PXimport

Drobo 5N2

Prijs
€ 599,-
Website
www.drobo.com6Score60

  • Pluspunten

  • Prijs

  • Minpunten

  • Software-uitbreidingen

  • Geen transcoderen

Minebox crypto-nas

Media has no description

© PXimport

Synology DS1517

De DS1517 is de goedkoopste 5bay-nas van Synology. Met een Annapurna Labs AL-314 quadcore-processor, 2 GB geheugen, vier netwerkpoorten en twee usb3.0-poorten is de DS1517 namelijk vooral geschikt als degelijke bestandsserver. Zeker wanneer daar via de eSata-poort nog eens een uitbreidingsunit van vijf schijven aan wordt toegevoegd. De nas is krachtig genoeg om nog aanvullende taken te vervullen zoals een mailserver, Synology Office of de opslag van de beelden van bewakingscamera’s rondom het kantoor aan huis. Eigenlijk vinden we dat ondersteuning voor het btrfs-bestandssysteem als extra maatregel voor databeveiliging niet had mogen ontbreken. Ook kan deze nas niet hardwarematig transcoderen, maar dat vinden we iets minder belangrijk.

Er is ook een 120 euro duurdere DS1517+, daarvoor krijg je een krachtigere Intel Atom-processor, een pci-e-uitbreidingsslot voor bijvoorbeeld een 10Gbit-netwerkkaart en wél met ondersteuning voor Btrfs. Dat btrfs ontbreekt in de DS1517 (die toch niet goedkoop is) vinden we echt opvallend. Btrfs is in de visie van Synology duidelijk een zakelijke functie, maar als deze DS1517 iets is, dan is het wel zakelijk. Nu laat deze nas vooral gemengde gevoelens achter.

Media has no description

© PXimport

Synology DS1517

Prijs
€ 689,-
Website
www.synology.nl7Score70

  • Pluspunten

  • eSata-poorten

  • Software-uitbreidingen

  • Mobiele apps

  • Minpunten

  • Prijs

  • Geen btrfs

  • Geen transcoderen

QNAP TS-453A (4 GB)

QNAP introduceerde de TS-453A in 2015 en inmiddels is zelfs zijn opvolger (de TS-453B) al te koop, toch blijft het een interessante NAS. Daarvoor zorgen de nog altijd voldoende snelle Intel Celeron N3150 quad-core processor met 4GB RAM (uitbreidbaar tot 8GB), de ruimte voor vier harde schijven voor diverse opslagconfiguraties en ook het ruime aantal aansluitingen zoals 4 Gigabit LAN-poorten, drie usb 3.0-poorten en liefst 2 HDMI-aansluitingen. Met de laatste kan de NAS zowel direct op een tv worden aangesloten en met de meegeleverde afstandsbediening als mediaspeler worden gebruikt, maar ook is het mogelijk een monitor en muis aan te sluiten waarmee de NAS een Linux-pc wordt. Daarnaast blijft QNAP het eigen QTS-besturingssysteem in rap tempo ontwikkelen en is er keuze uit een groot en divers aanbod aan apps om de NAS van allerhande nieuwe functies te voorzien. Zakelijk zoals virtualisatie of gebruik van containers en Dockers, maar ook voor de thuisgebruiker zoals Photostation, Plex en opties voor back-up. Samen met de apps voor smartphone en tablet is deze “NAS op leeftijd” nog zeker niet bejaard en gezien de gunstige prijs, voor iedereen die een vier bay NAS zoekt zeker een te overwegen optie.

Media has no description

© PXimport

QNAP TS-453A

Prijs
€ 556,-
Website
www.qnap.com8Score80

  • Pluspunten

  • Functionaliteit

  • Poorten

  • Prijs

  • Packages

  • Minpunten

  • Ouder model

  • Energieverbruik

Conclusie

Een nas kopen blijft een flinke maar leuke uitdaging. De verschillen zijn soms klein, zowel tussen modellen van hetzelfde merk als tussen modellen van verschillende merken die ongeveer evenveel kosten. Nu het nas-gebruik na jaren van vooral media downloaden en streamen, langzaam wordt uitgebreid naar inzet als alternatief voor de dure en ontoereikende cloudopslag, veranderen ook de eisen die we aan de nas stellen.

Liefst toch met meer schijven, meer maatregelen voor databeveiliging en online synchronisatie van lokale back-up. De extra functies trekken wel een wissel op de prestaties van de nas en zeker de lichtere modellen zullen het zwaar krijgen zodra meer taken gelijktijdig worden gebruikt.

Media has no description

© PXimport

De winnaars

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten