Op zoek naar de beste monitor voor je pc

Door: Maikel Dijkhuizen | 08 januari 2015 12:03

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Tip 05: Ultra HD

Schermen in het hoogste prijssegment zijn voorzien van een Ultra HD-resolutie. Een UHD-scherm heeft maar liefst 3840 x 2160 pixels. Ten opzichte van Full HD zijn er dus viermaal zoveel beeldpunten. Kortom, Ultra HD zorgt voor een haarscherp beeld waarvan (wederom) vooral liefhebbers van beeldbewerking profiteren. Logisch, want een Full HD-scherm kan slechts 2,07 megapixel weergeven terwijl nagenoeg alle camera's beelden in een hogere resolutie schieten. Voor fotobewerking heeft Ultra HD dus een meerwaarde. Overigens heeft het gebruik van Ultra HD-schermen in veel Windows-programma's weinig nut, omdat deze applicaties slecht naar hogere resoluties schalen. Het resultaat is dat de interface van dergelijke programma's minuscuul wordt getoond.

Gelukkig schakelt Windows 8.1 bij een UHD-scherm automatisch over naar een grotere weergave. Bedenk wel dat een Ultra HD-scherm een krachtige videokaart vereist met een DisplayPort1.2-aansluiting. HDMI 2.0 is ook in staat om de beelden zonder beperkingen door te geven aan de monitor, maar er is hiervoor op het moment van schrijven nog geen videokaart verkrijgbaar. Al met al loopt het gebruik van Ultra HD momenteel nog aardig in de papieren, want een geschikte grafische kaart en UHD-scherm zijn niet goedkoop. Voor het scherm moet je denken aan een prijskaartje van boven de vijfhonderd euro. Gamers die in Ultra HD videospelletjes willen spelen, hebben zelfs een peperdure videokaart nodig om de mogelijkheden van een UHD-scherm te benutten.

Tip 05 De U28D590D van Samsung is een UHD-scherm met een prijskaartje van 580 euro.

4K versus UHD

De marketingafdelingen van televisie- en monitorfabrikanten gebruiken twee termen door elkaar om aan te geven dat hun producten Ultra HD ondersteunen, namelijk 4K en UHD (ultra high definition). 4K wordt eigenlijk ten onrechte gebruikt. Deze term slaat namelijk op bioscoopprojectors die een resolutie van 4096 x 2160 ondersteunen. Dit beeld is dus breder. Voor televisies en monitoren is in feite alleen de term UHD van toepassing. UHD heeft een resolutie van 3840 x 2160 pixels.

Tip 06: Aansluitingen

De meeste schermen kun je op verschillende manieren aansluiten. Jarenlang was VGA de meest gangbare methode, maar inmiddels is deze analoge aansluiting achterhaald. Hoewel VGA nog wel op veel schermen aanwezig is, kun je hiermee alleen lage resoluties weergeven. Als je wilt genieten van Full HD, sluit je de monitor digitaal aan via DVI-D of HDMI. Een voordeel van HDMI is dat je hiermee ook geluid naar de interne speakers van een monitor kunt doorgeven. Wanneer je de maximale resolutie van een WQHD-scherm wilt benutten, doe je een beroep op HDMI 1.4, duallink-DVI-D of DisplayPort 1.2. Voor de weergave van Ultra HD kun je alleen uit de voeten met HDMI 2.0 of DisplayPort 1.2. Kijk goed welke aansluitingen je videokaart ondersteunt en vervang zo nodig dit component gelijktijdig met de aanschaf van een nieuwe monitor.

Tip 06 Controleer goed welke monitoraansluitingen je videokaart allemaal ondersteunt.

Tip 07: Responstijd

Zeker wanneer je graag videospelletjes speelt of films kijkt, is het zinvol om een blik te werpen op de responstijd. Dit geeft aan hoeveel tijd een pixel nodig heeft om van kleur te veranderen. Hoe lager de responstijd is, des te sneller de pixels van kleur veranderen. Games en films hebben hierdoor tijdens actiemomenten een vloeiende weergave zonder dat er hinderlijke vegen zichtbaar zijn.

Moderne schermen met een TN-paneel hebben vaak een responstijd van één, twee of vijf milliseconden. Bij de meeste IPS-panelen hebben pixels iets meer tijd nodig om van kleur te veranderen. Liefhebbers van snelle actiegames kiezen daarom nog altijd het best voor een TN-paneel. Overigens hanteren elektronicamerken verschillende meetmethoden om de responstijd te berekenen. Een pixel heeft bijvoorbeeld meer tijd nodig om van zwart naar wit te veranderen dan van grijs naar grijs. Neem de responstijden die fabrikanten bij hun producten vermelden daarom altijd met een korreltje zout.

Tip 07 Fabrikanten hanteren helaas geen uniforme methode om de responstijd te berekenen.

Tip 08: Contrastverhouding

De contrastverhouding (ook wel contrastratio genoemd) geeft aan hoeveel tinten er tussen een witte en zwarte weergave mogelijk zijn. In de specificaties van een monitor staat de contrastverhouding altijd aangegeven, bijvoorbeeld 3000:1. Dat betekent dat het verloop van zwart naar wit drieduizend stappen bedraagt. Hoe hoger deze waarde is, hoe beter de monitor contrast kan weergeven. Een hoge contrastratio geeft de donkerste tinten pikzwart weer en de lichtste tinten hagelwit. Zeker wanneer je regelmatig videospelletjes speelt of films kijkt, is een hoge contrastverhouding de moeite waard. Gebruik je de pc hoofdzakelijk voor administratiedoeleinden, dan hoef je minder op deze eigenschap te letten.

Tip 08 Een hoge contrastverhouding zorgt voor een groter verschil tussen licht en donker.

3 Reactie(s) op: Op zoek naar de beste monitor voor je pc

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 januari 2015 19:54 Anoniem
  Af en toe lijkt het er veel of die webcam een soort heilig iets is, overal wordt dat ding maar ingebouwd in en op de gekste plaatsen.
  Maar iedereen loopt te klagen over z`n privacy en dergelijke en natuurlijk gaat ook het hacken van die dingen en niemand die daar over klaagt, nee sterker nog men fabt gewoon op die dingetjes. Vreemd?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 januari 2015 19:57 Anoniem
  Jammer dat er niets in staat vermeld hoe degelijk of niet bepaalde merken zijn.
  Niemand die zich afvraagt hoe stabiel en degelijk de voet van de monitor waar het beeldscherm op staat. Vreemd!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 januari 2015 07:34 Anoniem
  Nog even over UHD: De GeForce GTX 970 en 980 beschikken over HDMI 2.0
  Meeste UHD beeldschermen alleen nog niet. Gelukkig maken alle UHD schermen en tegenwoordig ook alle grafische kaarten gebruik van DisplayPort 1.2.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.