Op zoek naar de beste monitor voor je pc

Door: Maikel Dijkhuizen | 08 januari 2015 12:03

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Tip 09: Helderheid

Voor grafische toepassingen is de helderheid van het scherm van belang. De helderheid hangt samen met de lichtsterkte van een monitor. Bij een felle lamp is het mogelijk om de helderheid van het scherm fors op te schroeven. De eenheid waarin elektronicamerken de helderheid van monitoren noteren, is candela per vierkante meter (cd/m2). Hoe hoger deze waarde hoe beter. Vooral als je werkt in een lichte omgeving met veel ramen is het prettig om de helderheid hoog te kunnen instellen.

Voor kantooromgevingen met veel daglicht is het raadzaam om een monitor met minimaal 250 cd/m2 aan te schaffen. Zit je vaak 's avonds achter de pc, dan kun je ook genoegen nemen met een lagere waarde. In de praktijk tref je vooral schermen met een helderheid van 250 cd/m2 of meer aan.

Tip 09 De lichtsterkte van een monitor bepaalt in welke mate je de helderheid van een monitor kunt opkrikken.

Tip 10: Luidsprekers

Als er op je bureau geen ruimte is om losse speakers te plaatsen, kun je een monitor met geïntegreerde luidsprekers overwegen. Vaak is de geluidskwaliteit vanwege het gebrek aan een klankkast niet hoogstaand. Wil je muziek luisteren, games spelen of naar films kijken, dan is het beter om een aparte audioset in huis te halen. Geïntegreerde luidsprekers zijn vooral nuttig wanneer je bijvoorbeeld af en toe eens een YouTube-filmpje bekijkt of een eenvoudige game speelt.

Verwacht niet te veel van interne luidsprekers, want ze kunnen doorgaans niet zo luid spelen. Je kunt geluid vanaf de pc doorgeven via HDMI of een analoge audiokabel. De speakers zijn meestal subtiel weggewerkt aan de onder- of achterzijde van het scherm. Sommige monitoren hebben tevens een hoofdtelefoonaansluiting. Dit is handig wanneer de hoofdtelefoonaansluiting op je pc niet goed bereikbaar is.

Tip 10 De BenQ RL2455HM heeft twee speakers met een maximale belastbaarheid van 2 watt.

Tip 11: Webcam

In de bovenste rand van een laptopscherm zit meestal een webcam. In navolging hiervan zijn er tegenwoordig ook enkele desktopmonitoren met een geïntegreerde webcam beschikbaar. Je hoeft dan geen los exemplaar meer aan te sluiten. Nuttig voor het geval je snel even wilt skypen met vrienden of familie. Het aanbod schermen met een geïntegreerde webcam is helaas niet erg groot. HP, Philips en Asus fabriceren dergelijke monitoren. Let vooral op in welke resolutie de webcam filmt. De meeste geschikte schermen hebben een webcam met een resolutie van twee megapixel aan boord. Hiermee kun je prima videobellen. Soms geeft een led-lampje naast de webcam aan of het de camera actief is.

Tip 11 De VK248H van Asus heeft aan de bovenzijde een geïntegreerde webcam.

3 Reactie(s) op: Op zoek naar de beste monitor voor je pc

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 januari 2015 19:54 Anoniem
  Af en toe lijkt het er veel of die webcam een soort heilig iets is, overal wordt dat ding maar ingebouwd in en op de gekste plaatsen.
  Maar iedereen loopt te klagen over z`n privacy en dergelijke en natuurlijk gaat ook het hacken van die dingen en niemand die daar over klaagt, nee sterker nog men fabt gewoon op die dingetjes. Vreemd?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 januari 2015 19:57 Anoniem
  Jammer dat er niets in staat vermeld hoe degelijk of niet bepaalde merken zijn.
  Niemand die zich afvraagt hoe stabiel en degelijk de voet van de monitor waar het beeldscherm op staat. Vreemd!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 januari 2015 07:34 Anoniem
  Nog even over UHD: De GeForce GTX 970 en 980 beschikken over HDMI 2.0
  Meeste UHD beeldschermen alleen nog niet. Gelukkig maken alle UHD schermen en tegenwoordig ook alle grafische kaarten gebruik van DisplayPort 1.2.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.