Breid de schijfruimte van je pc of laptop uit (deel 1)

Door: Jeroen Boer | 17 september 2013 07:43

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Hoeveel opslag je ook hebt, er komt een moment dat alle gigabytes gevuld zijn en je toe bent aan meer opslag. Er zijn gelukkig verschillende manieren om opslag toe te voegen aan je desktop of laptop.Wij gaan in dit artikel door alle opties heen en geven je een idee van de te verwachten prestaties.

Er wordt weleens gezegd dat het enige moment waarop je genoeg opslag hebt op een pc of notebook, het moment is dat je hem net hebt uitgepakt. Dit is natuurlijk enigszins overdreven, maar onze opslaghonger lijkt niet te stillen. Dat komt onder andere doordat bestanden steeds groter worden. Een paar jaar geleden waren we nog tevreden met een divx van een film in dvd-kwaliteit met een bestandsomvang van 1 gigabyte.

Tegenwoordig willen we HD-films en is een bestandsomvang van 10 gigabyte voor een film in 1080p gebruikelijk. Ook qua fotografie maken we steeds meer en steeds grotere foto's die we natuurlijk wel ergens willen opslaan. In het geval van dierbare foto's willen we die zelfs tweemaal opslaan, omdat we uiteraard niet zonder back-up kunnen.

I: Algemeen

Prijs van geheugen

In een desktopcomputer is het gelukkig eenvoudig om een extra harde schijf in te bouwen, waarna je weer naar hartenlust kunt downloaden. Voor zo'n 65 euro heb je een terabyte extra ruimte en 2 TB is er al vanaf 90 euro. Per gigabyte niet heel duur, maar vooral voor 1 TB wellicht nog iets duurder dan gehoopt. In 2011 waren harde schijven namelijk nóg goedkoper en was een terabyte verkrijgbaar voor zo'n 45 euro. Helaas hebben overstromingen in Thailand er in de tweede helft van 2011 voor gezorgd dat fabrieken waar harde schijven gemaakt worden, niet bruikbaar waren. De prijzen van harde schijven stegen toen explosief. Inmiddels zijn ze gelukkig weer flink lager geworden.

Zo laag als begin 2011 of zelfs lager zullen de prijzen voorlopig vermoedelijk niet worden. Dat komt omdat er begin 2011 meer aanbieders op de schijven-markt waren. Zo was Samsung er bijvoorbeeld nog actief, en bood dit merk schijven tegen erg scherpe prijzen aan. Samsung richt zich tegenwoordig op SSD's, de harde schijven-divisie is overgenomen door Seagate. Een andere fabrikant die in 2011 nog actief was, Hitachi, is gedeeltelijk overgenomen door Western Digital en voor een ander gedeelte door Toshiba.

Momenteel zijn er hierdoor maar drie fabrikanten van harde schijven over: Western Digital, Seagate en Toshiba. Van deze drie fabrikanten heeft Toshiba het kleinste aanbod en de markt wordt eigenlijk verdeeld tussen Seagate en Western Digital. In een markt met zo weinig aanbieders wordt over het algemeen niet sterk op prijs geconcurreerd.

Toch keuze in geheugen

Dat er weinig aanbieders zijn, betekent niet dat er niets te kiezen is. Door de fabrikanten worden harde schijven gemaakt die duidelijk van elkaar verschillen. Er is immers al jarenlang de keuze tussen energiezuinig, normaal en snel. Bij Western Digital is die onderverdeling momenteel het duidelijkst met de reeksen Caviar Green, Caviar Blue en Caviar Black.

Seagate had in zijn vorige generatie schijven ook een dergelijke onderverdeling met Barracuda XT als snelle schijven en Barracuda Green als energiezuinige schijven. Tegenwoordig maakt Seagate geen onderscheid meer tussen categorieën, alle consumentenschijven worden als één serie aangeboden. De fabrikant stelt dat alle schijven tegenwoordig zo energiezuinig zijn, dat een aparte energiezuinige reeks niet langer noodzakelijk is. We zullen op basis van de testresultaten bepalen of Seagate hier gelijk in heeft. Ook op het gebied van 2,5inch-schijven zien we energiezuinige, normale en snelle schijven.

Western Digital maakt nog altijd duidelijk te onderscheiden series gericht op laag energieverbruik of prestaties.

Energie of prestaties?

Het grootste verschil tussen energiezuinige schijven en schijven die zich op prestaties richten, is nog altijd het toerental. Energiezuinige schijven draaien op 5400 of 5900 rpm terwijl snelle schijven op 7200 rpm draaien. Daarnaast spelen de hoeveelheid cachegeheugen en de opbouw van de schijf een rol in de uiteindelijke prestaties van een harde schijf.

Een harde schijf bestaat doorgaans uit meerdere schijven. Zo kan een 4TB-schijf opgebouwd zijn uit vier schijven van 1 TB, maar ook uit vijf schijven van 800 GB. Dit heeft invloed op de snelheid. Maakt een fabrikant nog een duidelijk onderscheid, dan kunnen we stellen dat energiezuinige schijven uitermate geschikt zijn als tweede schijf om data op te slaan, voor een NAS of voor een systeem dat zo stil mogelijk moet zijn. Ga je een schijf gebruiken om het besturingssysteem op te installeren, dan zouden wij een zo snel mogelijk exemplaar kiezen.

SSD als opvolger van harde schijf

Een ontwikkeling waar we niet omheen kunnen zijn de SSD's. SSD staat voor solid state drive. Dit opslagmedium bevat, in tegenstelling tot een harde schijf, geen bewegende onderdelen. In plaats daarvan bevat een SSD een printplaat met daarop een aantal chips die zorgen voor de opslag en verwerking van de gegevens.

Het grootste voordeel van een SSD is dat de toegangstijden kleiner en de doorvoersnelheden hoger zijn dan bij een harde schijf. Hierdoor voelt een systeem met een SSD veel vlotter en responsiever aan dan een systeem met enkel een normale harde schijf.

Een SSD is een prima upgrade, is zowel in desktop als notebook simpel te installeren en geeft een direct voelbare verbetering. Ook als je een wat oudere pc hebt met bijvoorbeeld een Core 2 Duo-processor en 4 GB geheugen is een SSD een prima upgrade. We hebben in Computer!Totaal nummer 6 2013 uitgebreid SSD's getest.

Een SSD is een ideale upgrade om je pc sneller te maken.

1 Reactie(s) op: Breid de schijfruimte van je pc of laptop uit (deel 1)

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 19 september 2013 19:29 Anoniem
  Je hebt geen dual core en 4 Gb ram nodig om winst te halen met een SSD. Ik heb hier nog een P4 met 2GB RAM en XP start op in 30seconden en programma's open razendsnel. Al die duals, quatro's is allemaal overkill voor een 'normale' gebruiker die wat surft, mailt, films bekijkt….
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.