Overstap Windows 7: Linux Mint installeren

© PXimport

Overstap Windows 7: Linux Mint installeren

Geplaatst: 5 februari 2020 - 08:07

Aangepast: 14 december 2022 - 13:22

Maikel Dijkhuizen

Ook in de toekomst blijven machines met Windows 7 gewoon nog werken. Helaas geeft Microsoft geen updates meer vrij, waardoor het gebruik na 14 januari 2020 meer gevaar oplevert. Voor gaten in de beveiliging ontwikkelt het Amerikaanse softwarebedrijf bijvoorbeeld geen oplossingen meer. Hackers zien ongetwijfeld hun kans schoon en zullen vermoedelijk profiteren van slecht beveiligde computers. Laat het niet zover komen!

Microsoft adviseert de meeste gebruikers om een nieuw Windows 10-apparaat aan te schaffen. Wil je je dierbare computerapparatuur liever niet afdanken? Houd je centen in je portemonnee en ga aan de slag met het veelbelovende gratis besturingssysteem Linux Mint.

Let op:Wanneer je de stappen in dit artikel uitvoert, verwijder je Windows 7 inclusief alle data van het systeem. Om die reden is het belangrijk om een back-up te maken van persoonlijke bestanden als documenten, foto’s, video’s en muziek.

Lees ook:10 tips voor de perfecte back-up

Wat is Linux Mint?

De naam Linux jaagt bij menigeen nog altijd de stuipen op het lijf. Veel mensen vrezen namelijk voor ingewikkeld gedoe met ellenlange commando’s. Gelukkig bestaan er tegenwoordig uiterst gebruiksvriendelijke Linux-distributies met een grafische interface. Zo weten zelfs de meest verstokte Windows-gebruikers vaak hun weg in Linux Mint moeiteloos te vinden. Linux Mint lijkt zelfs een beetje op Windows 7. De menuknop linksonder geeft je bijvoorbeeld toegang tot een browser, tekstverwerker en fotobewerker. Net als bij Windows voeg je eenvoudig extra programma’s aan het besturingssysteem toe, zoals Skype en Spotify.

Er bestaan verschillende versies van Linux Mint, namelijk Xfce, Mate en Cinnamon. Laatstgenoemde versie is het meest compleet en oogt ook nog eens erg fraai.

Linux Mint downloaden

Linux Mint is beschikbaar als 32bit- en 64bit-variant. Het ligt maar net aan het processortype van de computer welke versie je nodig hebt. Voor de installatie op een wat ouder systeem ligt een 32bit-versie meestal voor de hand, maar daar kun je beter niet blindelings van uitgaan. Open het hulpprogramma Configuratiescherm en ga achtereenvolgens naar Systeem en beveiliging en Systeem. Achter Type systeem zie je snel genoeg welke versie je momenteel gebruikt. Surf vervolgens naar linuxmint.com/download.php en klik achter Cinnamon op 32-bit of 64-bit. Vervolgens verschijnt er een lijst met links waar je het installatiebestand van Linux Mint kunt ophalen.

 

© PXimport

Voor een snelle bestandsoverdracht kies je bij voorkeur voor een Nederlandse downloadserver, bijvoorbeeld die van NLUUG of Triple IT. Scrol hiervoor een stukje omlaag tot halverwege de pagina. Je bewaart het iso-bestand van een kleine 2 GB ergens op de harde schijf.

Opstartbare usb-stick maken

Een nieuw besturingssysteem kun je op grofweg twee manieren installeren, namelijk vanaf een opstartbare dvd of usb-stick. Niet alle laptops en pc’s hebben een optisch station ingebouwd. Een usb-poort is wél op ieder systeem beschikbaar, mits het geen systeem uit de ‘prehistorie’ betreft. Om die reden leggen we uit hoe je de installatie van Linux Mint vanaf een opstartbare usb-stick in gang zet. Je hebt hiervoor een stickie van minimaal 4 GB nodig. Bedenk goed dat je alle bestaande data op dit opslagmedium kwijtraakt.

Het creëren van een opstartbare usb-stick vereist speciale software. Surf naar balena.io/etcher en klik op de groene knop Download for Windows om Etecher te downloaden. Het programma is overigens ook voor macOS en Linux beschikbaar, dus je kunt ook vanaf andere systemen de opstartbare usb-stick maken. Je voert onder Windows het exe-bestand uit om de installatie in orde te maken. Open het programma en selecteer via Select image het zojuist gedownloade iso-bestand.

Wees er zeker van dat in het midden de beoogde usb-stick staat gemarkeerd. Is dat niet het geval, wijs dan via Change het correcte opslagmedium aan. Bevestig als laatste met Flash! om de opstartbare usb-stick te maken. Deze taak duurt zo’n tien minuten. Na afloop verschijnt de melding Flash Complete! in beeld.

Opstartmenu computer aanpassen

De bedoeling is dat je de installatiestick direct met de pc of laptop opstart. Je dient hiervoor in het systeemmenu van de computer de usb-stick als eerste opstartstation te selecteren. Dit systeemmenu heet in computerjargon het bios of de uefi. Je bereikt het systeemmenu door na het inschakelen van de machine op een specifieke sneltoets van het toetsenbord te drukken. Welke sneltoets dat precies is, verschilt per systeem. Wanneer je F2, F10 en/of Delete uitprobeert, zit je meestal wel goed.

Eenmaal gelukt, zoek je de opstartinstellingen op. Kijk of je ergens een kopje Bootmenu ziet staan en selecteer vervolgens de usb-stick als eerste opstartstation. Na de aanpassing voer je een herstart uit. Na enkele ogenblikken verschijnt het Linux Mint-logo in beeld.

 

© PXimport

Vrijblijvend testen

Voordat je Linux Mint installeert en Windows 7 dus definitief van de hand doet, kijk je eerst vrijblijvend rond in dit leuke besturingssysteem. Er verschijnt namelijk eerst een live-omgeving in beeld. Deze tijdelijke interface wordt rechtstreeks vanaf de usb-stick uitgevoerd. Zie het als een voorproefje. Je merkt na enige tijd waarschijnlijk dat de navigatiestructuur in grote lijnen met die van Windows 7 overeenkomt. Klik linksonder maar eens op het Linux Mint-logo en ontdek welke standaardprogramma’s er allemaal beschikbaar zijn. Bij gebruik van een laptop bekijk je rechtsonder de resterende accucapaciteit, terwijl je via het luidsprekerpictogram het volume regelt.

Je kunt alvast een netwerkkabel in de computer prikken. Bij verbinding met wifi klik je rechtsonder op het pictogram met de twee pijltjes. Kies de juiste netwerknaam en voer het bijbehorende wachtwoord in. Bevestig met Connect. Overigens is de live-omgeving Engelstalig, maar dat is na afloop van de definitieve installatieprocedure niet meer het geval. Linux Mint is namelijk volledig Nederlandstalig.

Linux Mint installeren

Hoog tijd om de definitieve installatie te starten. Klik binnen de live-omgeving op het bureaubladpictogram Install Linux Mint. In het eerste scherm selecteer je Nederlands, waarna je met Verder doorklikt naar het volgende venster. Als het goed is staat de juiste toetsenbordindeling al gemarkeerd, namelijk Engels (VS).

In het volgende scherm vul je zo nodig de (draadloze) netwerkinstellingen in, wanneer je dat in het vorige venster nog niet had gedaan. Vink daarna de optie Installeer programmatuur van derden voor videokaarten en draadloze netwerkkaarten, Flash, MP3 en andere mediasoorten aan. Hiermee plukt Linux Mint waar mogelijk geschikte stuurprogramma’s van het web. Dat komt de werking van de computer ten goede. Na een muisklik op Verder beslist je op welke manier u de installatie wilt uitvoeren.

 

© PXimport

Linux Mint geeft als het goed is aan dat er al een besturingssysteem (Windows 7) actief is. Het is mogelijk om een dualboot-systeem met twee besturingssystemen te realiseren, maar dat raden we gezien de beperkte houdbaarheidsdatum van Windows 7 af. Markeer Wis schijf en installeer Linux Mint en bevestig met Verder. Bij Schijf kiezen bepaal je op welke harde schijf je Linux Mint installeert. Let bij aanwezigheid van meerdere schijven dus even goed op.

Klik op Installeer nu. Mogelijk komt er nog een waarschuwing tevoorschijn dat je met deze handeling alle bestaande data op de harde schijf vernietigt.

Gebruikersaccount aanmaken

Tijdens de installatieprocedure creëer je meteen een account. Via Verder geef je eerst je huidige locatie op. Klik nogmaals op Verder en vul alle gebruikersaccount-gegevens in. Zo typ je je echte naam en gebruikersnaam. Ook je computer krijgt een koosnaampje. Uiteraard beveilig je het account met een sterk wachtwoord. Bedenk onderaan of je het systeem automatisch wilt aanmelden of dat je liever telkens een wachtwoord invult.

Haal nu gerust even koffie, want het duurt even voordat Linux Mint alle systeembestanden heeft weggeschreven. Na afloop kun je definitief met dit fraaie besturingssysteem aan de slag. Verwijder de opstartbare usb-stick uit de computer en voer een herstart uit. Linux Mint start nu op en is klaar voor gebruik. Veel plezier met je nieuwe besturingssysteem!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten