Overstappen op een SSD - Kloon je Windows-installatie en bouw je SSD in

Door: Jeroen Boer | 18 december 2014 07:51

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Als je een nieuwe SSD hebt uitgezocht en binnen hebt, wil je natuurlijk zo snel mogelijk aan de slag. Om relatief snel over te kunnen stappen op je SSD, kun je je bestaande installatie klonen naar je SSD.

Het overstappen op een SSD kun je gebruiken als een mooie gelegenheid om je pc van een verse Windows-installatie te voorzien. Indien je hier de mogelijkheid voor ziet, zouden we je dat zeker aanraden. Heb je hier echter geen tijd voor omdat je Windows-installatie veel geïnstalleerde programma's heeft, dan kun je de installatie op je harde schijf ook klonen naar je nieuwe SSD, zodat je je pc direct na het inbouwen weer kunt gebruiken. Lees ook: SSD's getest - Welke SSD moet ik kopen?

Opruimen

Wanneer je een harde schijf gaat vervangen door een SSD, dan is het heel goed mogelijk dat de SSD minder opslagruimte heeft dan de harde schijf die je gaat vervangen. Zelfs de goedkoopste laptops hebben veelal harde schijven van minstens 320 gigabyte. SSD's in de populaire 250GB-klasse hebben dus al een stuk minder opslagcapaciteit. De Crucial MX 100 256 GB die we voor dit artikel gebruiken, heeft bijvoorbeeld een capaciteit van 238 GB na formatteren. Zorg ervoor dat je, voordat je gaat klonen, op je harde schijf niet meer dan de nettocapaciteit van je nieuwe SSD in gebruik hebt. Zo voorkom je problemen met het klonen. Je kunt via de verkenner een eerste schoonmaakactie doen door met rechts op de schijf te klikken en te kiezen voor Eigenschappen.

Open het tabblad Algemeen en kies Schijfopruiming. Selecteer de diverse onderdelen en klik op Systeembestanden opschonen. Je kunt je harde schijf nog verder opruimen met bijvoorbeeld CCleaner om te zien hoeveel ruimte je hiermee wint. Uiteraard verwijder je programma's die je niet per se nodig hebt via het configuratiescherm, klik op Programma's en kies Een programma verwijderen. Selecteer het programma en klik op Verwijderen. Kom je nog steeds ruimte tekort, dan kun je grote bestanden opsporen met WinDirStat. Blijkt nu dat je niet onder de grens voor de gewenste SSD kunt uitkomen, dan is het wellicht verstandig om een grotere SSD aan te schaffen.

Windows kan via Schijfopruiming zelf al een hoop overbodige zaken verwijderen.

Drie manieren om te klonen

Klonen kan op drie manieren: je kunt de informatie op de schijf direct naar de SSD klonen door de SSD aan te sluiten middels een usb-naar-SATA-adapter. In een desktop-pc kun je de bestaande harde schijf ook direct klonen naar je nieuwe SSD door de SSD naast je harde schijf aan te sluiten in je systeem. Daarnaast is het bij sommige kloonsoftware mogelijk om eerst een image te maken van de bestaande installatie op een externe harde schijf, en dit image vervolgens terug te zetten op de SSD. Het voordeel van die laatste methode is dat je geen usb-naar-SATA-adapter nodig hebt als je al een usb-schijf hebt en voor het klonen een laptop gebruikt.

In dit artikel laten we je zien hoe je een bestaande installatie direct kloont met behulp van het gratis programma MiniTool Partition Wizard en het bij sommige SSD's meegeleverde Acronis True Image 2014 HD (onder andere bij de Crucial MX100 die elders in dit nummer een Redactie TIP krijgt). Daarnaast laten we je zien hoe je een SSD kloont met een usb-schijf als tussenstap met behulp van Acronis True Image 2014 HD. Uiteraard zorg je altijd voor een goede back-up van je gegevens voordat je aan de slag gaat met de kloonsoftware.

Onmisbare accessoires

SSD's worden steeds vaker kaal verkocht. Toch is er een aantal accessoires eigenlijk onmisbaar. Ga je een SSD inbouwen in een desktop-pc die enkel 3,5inch-inbouwposities heeft, dan heb je een inbouwplaatje nodig. Hier schroef je de SSD op vast, waarna hij netjes in de 3,5inch-inbouwpositie past. Dit inbouwplaatje wordt meestal niet meegeleverd en dien je los aan te schaffen. Samsung levert sommige SSD's optioneel met een inbouwkitjes en OCZ levert bij de duurdere SSD's wel een inbouwplaatje mee. Ga je een SSD inbouwen in een notebook, dan is een usb-naar-SATA-adapter handig en - afhankelijk van de software waar je mee wilt klonen - onmisbaar.

Een usb3.0-variant is handig, maar een goedkopere usb2.0-variant volstaat voor dit eenmalige klusje ook. Samsung levert een dergelijke usb-adapter eveneens in een optioneel kitje. Bij een schone installatie heb je een dergelijke adapter uiteraard niet nodig. Als je een kloonprogramma hebt dat eerst een image kan maken op een usb-schijf, heb je de adapter ook niet nodig. Als je een SSD gaat inbouwen in een desktop-pc heb je genoeg aan een SATA-kabeltje, je kunt de SSD immers naast de harde schijf aansluiten om hem te klonen. Soms heb je naast het inbouwplaatje en SATA-kabel wel een Molex-naar-SATA-voedingskabel nodig als je voeding een dergelijke SATA-aansluiting niet over heeft.

Een inbouwplaatje, een usb-naar-SATA-adapter en een SATA-kabel zijn accessoires die je meestal nodig hebt.

Te dun?

Harde schijven in het 2,5inch-formaat hebben doorgaans een dikte van 9,5 mm. Twee jaar geleden hadden SSD's eveneens een dikte van 9,5 mm, waardoor het omwisselen van een harde schijf voor een SSD probleemloos ging. Tegenwoordig zijn SSD's echter 7 mm dik, iets dat overigens ook geldt voor de nieuwste harde schijven van 2,5 inch. Vaak is dit geen probleem omdat je de SSD vastschroeft in een houder. Rammelt je SSD wel omdat er vertrouwd wordt op klemmen, dan zijn er simpele plastic adaptertjes die je op je SSD kunt plakken waarna hij weer netjes 9,5 mm hoog is. Helaas worden dergelijke adapters bij de meeste merken niet meer meegeleverd. Onder andere Crucial doet dat nog wel. Ook Samsung levert de SSD 840 EVO optioneel in een notebookkitje met onder andere een dergelijke spacer.

Een moderne SSD is dunner dan een wat oudere harde schijf. Een simpel stukje plastic lost dat op, maar wordt meestal niet meegeleverd.

22 Reactie(s) op: Overstappen op een SSD - Kloon je Windows-installatie en bouw je SSD in

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 20 december 2014 18:40 Anoniem
  Ik heb hier nog xp en heb al een hele tijd terug dit gedana met Acronis. Gewoon SSD aansluiten en dan klonen tussen de gewone HD en de SSD. Duurde +- 40 minuten en pc starte gewoon normaal zoals met de gewone HD alleen een stuk sneller natuurlijk :)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 december 2014 10:02 Anoniem
  Leuk artikel! Op mijn Asus laptop zit een recover partitie. Ik gebruik die af en toe als ik me weer gedoe heb aangehaald. Die partitie is wel 25 Gb. Hoe krijg je die partitie op een USB stick zo dat je die kunt gebruiken om te recoveren? Je hebt dan ook meer ruimte beschikbaar op de SSD.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 januari 2015 11:02 Anoniem
  Ik mis toch een heel belangrijk punt, nl. de activatie van Windows na het klonen. Omdat de configuratie van de pc of laptop is gewijzigd zal Microsoft dit zien en direct jouw Windows versie ongeldig verklaren. Voor veel mensen een schrikbeeld. Graag hier ook aandacht aan besteden en uitleggen hoe je dit op kunt lossen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 januari 2015 11:53 Anoniem
  Reactie op opmerking over activatie: onlangs windows 7 pro overgezet naar SSD Geen probleem ondervonden, nog steeds geactiveerd.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 januari 2015 12:21 Theo1948
  Activatie windows na klonen geen enkel probleem.
  Windows staat bepaalde wijzigingen aan de hardware gewoon toe.
  hieronder vallen o.a. harddisk; ramgeheugen; processors en video kaarten.
  Zelf heb ik mijn moederboard van Asus welke problemen gaf vervangen door een moederboard van Gigabyte, wel dezelfde chipset handhaven.
  Windows vroeg na opstarten of dit de definitieve configuratie was.
  Na bevestiging werd de pc gewoon geactiveerd.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 januari 2015 14:26 Anoniem
  Ik vind het altijd prettiger om Windows dan geheel opnieuw te installeren.
  Weer lekker snel, en als er een virus of iets anders kwadaardis in je oude windows zit ben je daar ook vanaf,net als programmaś die je nooit gebruikt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 januari 2015 19:36 Anoniem
  Ik he
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 januari 2015 09:36 Anoniem
  er zat bij mijn Samsung 500GB SSD software om dit te doen.
  ik zou geen pc meer willen met gewone HDD
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 maart 2015 11:17 Anoniem
  Moet je trouwens niet in het BIOS nog iets veranderen om vanaf nu de SSD-schijf als 'master' te zien? Ik ga vrijdag een vriend helpen zijn c-schijf over te zetten van HDD naar SSD. De bedoeling is dat hierna zijn HDD eruit gehaald wordt omdat die tegen zijn einde aan loopt (hij ratelt verschrikkelijk en ik hoop dat hij het nog genoeg doet om een kloon te kunnen maken) maar er staat me iets van bij dat ik bij mezelf in BIOS iets moest veranderen (en dan bedoel ik niet alleen de 'opstartvolgorde')
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 maart 2015 14:58 Anoniem
  Ik heb dit gedaan en windows werkt goed.. maar wat nu niet werkt is het indexeren van mijn mails in outlook en de windows update functie werkt niet meer.. Verder nog niets vreemds kunnen vinden.

  Kunnen jullie me hierbij helpen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 april 2015 14:06 Anoniem
  Perfecte guide! Thanks, werkt prima op Windows 7 64-bit.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 juni 2015 22:00 FredZ
  Beetje laat misschien, maar ik ben van plan van de week een SSD in te bouwen in mijn Asus laptop. Echter 1 vraag over het artikel: in stap 4 Passend Maken wordt onder Copy Options vermeld dat je naar optie 1 Fit Partitions moet. Echter, hier worden de nieuwe partitions op je SSD geschaald. En wat als je nu (zoals m'n Asus) een erg grote HDD hebt (750GB) met een C tot D verhouding van 42:58 en je schaalt naar een SSD van 256GB (meer heb ik niet nodig), dan wordt de C partitie wel erg klein (256 minus 20% = 205 effectief x 42% = 86GB). Ik zou graag naar ong 125GB willen.
  Optie 2 (without resize) lijkt me niet geschikt, maar is Optie 3 (copy partition with minimum size) wel een geschikt hiervoor?
  Wellicht voor andere lezers ook handig te weten, want gezien de prijs zullen SSD's eerder kleiner zijn dan groter dan HDD's.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 juni 2015 11:49 ldries46
  Ik heb de volgende partities op mijn schijf staan
  - een naamloze FAT partitie
  - RECOVERY
  - C:System
  - D:Programma's
  - E:Images
  - F:Data
  Omdat ik deze schijf wil blijven gebruiken voor met de bestaande inhoud wil ik eigenlijk de SSD alleen gebruiken als boot schijf waarop de inhoud van de C: schijf staat. Kan ik dit met de partitioning wizard voor elkaar krijgen en moeten dan behalve de C: schijf ook de recovery een naamloze partitie worden gecloned.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 juli 2015 18:58 Anoniem
  Ik wil op mij huidige PC (windows7) een SSD-schijf inbouwen. Moet deze het beste na de overgang naar W10 geplaatst worden of al daarvoor?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 juli 2015 13:30 Anoniem
  Ik krijg, na het herstarten, steeds de foutmelding dat er een systeem verandering is gededecteerd en dat partition manager niet verder kan doen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 augustus 2015 22:34 Anoniem
  Die windows update die niet meer werkt (en outlook) komt door verouderde sata drivers vind ik overal….. Probleem is waar vind je dan de juiste sata drivers voor een oude machine
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 september 2015 22:20 darknessblade
  asus heeft het veeel gemakkelijker:
  gewoon asus backtracker gebruiken
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 november 2015 15:39 Anoniem
  Een bestaande 125 Gb SSD vervangen voor een 250 Gb SSD met windows 8.1 is nog niemand gelukt het werkend te krijgen.
  Jammer maar waar.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 januari 2016 07:53 Anoniem
  kan het MiniTool Partition programma het verschil tussen een MLC SSD en een SLC SSD onderscheiden? (en houd deze hier dan ook rekening mee)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 februari 2016 16:32 Anoniem
  Hey all, I have done the complete setup above but when I remove the old hdd and put the ssd in it's place the pc will not boot. It will not recognize the ssd. Anybody that can help me ?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.