Dit is er straks nieuw in de eerste grote Windows 11-update

Door: Justin Doornekamp | 30 juli 2022 12:12

How To

In de tweede helft van dit jaar kun je weer een grote update voor Windows 11 verwachten. Microsoft richt zich op het verbeteren van de productiviteit, terwijl het besturingssysteem ook op tablets beter zal werken. Wat kunnen we precies verwachten van Sun Valley 2, ofwel de 22H2-update?

Microsoft werkt momenteel hard aan de nieuwe versie van Windows. Het zal de eerste grote update worden voor Windows 11 en ben je lid van het Windows Insider Program, dan kun je er nu al mee aan de slag. 

Nieuwe functies

Naast diverse verbeteringen in de gebruikersomgeving en minder bugs, kun je ook enkele nieuwe functies verwachten. Zo wordt het startmenu op de schop genomen en kun je net als in Windows 10 meerdere apps in één mapje plaatsen. Hierdoor heb je direct al je spelletjes of Office-tools op één plek in het startmenu. 

Ook kun je straks aanpassen hoeveel vastgepinde apps je in het startmenu ziet. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor een extra rij apps, of juist een rij minder. Op basis daarvan veranderen ook de kolommen onder Aanbevolen.

De taakbalk wordt eveneens aangepakt. Je kunt straks weer bestanden naar de taakbalk verslepen om er een snelkoppeling van te maken. Dit kon al jaren in oudere versies van het Windows-besturingssysteem, maar in de huidige versie ontbreekt deze functie. 

Lees ook: Windows 11-taakbalk, beter of slechter dan in Windows 10?

Touchscreen

Verder worden de touchscreen-mogelijkheden uitgebreid, om sneller te kunnen schakelen tussen functies die je veel gebruikt. Veeg bijvoorbeeld vanaf de onderkant van het scherm naar boven om het startmenu op te roepen of van de rechterbovenhoek naar beneden om de instellingen te zien. 

Door met drie vingers naar beneden te vegen, minimaliseer je apps, terwijl je op dezelfde manier naar links of rechts kunt vegen om te switchen tussen openstaande apps. 

Microsoft Surface Pro 8
In de 22H2-update worden ook de touchscreen-opties uitgebreid.

Verkenner

De Verkenner is nog steeds een onmisbare app in Windows. Dat beseft Microsoft zich ook en voert wat welkome verbeteringen door aan de tool. Zo krijgt de Verkenner tabbladen, waardoor je net als in een browser in één venster meerdere mappen open kunt hebben staan.

Clipchamp en Family Safety

Versie 22H2 komt ook met twee nieuwe apps, genaamd Clipchamp en Family Safety. Die laatste is een webapplicatie, waarmee je direct een overzicht hebt van al je familieactiviteiten. Denk aan het lokaliseren van je kinderen tot opkomende activiteiten in je gezamenlijke agenda, naast andere tools om je huishouden te monitoren. En dat is handig, vooral omdat er ook een koppeling kan worden gemaakt met andere computers, Xbox-consoles en Android-apparaten.

Met Clipchamp kun je video’s bewerken. De app is in principe gratis te gebruiken, maar biedt ook abonnementen aan, waarmee je net wat meer bewerkingsmogelijkheden krijgt. 

Met Clipchamp kun je video's bewerken.

Wanneer komt de update?

De 22H2-update is de eerste grote onderdelenupdate voor Windows 11 sinds oktober 2021, toen het besturingssysteem voor het eerst beschikbaar kwam. Windows 10 kreeg twee keer per jaar zo'n grote update, Windows 11 één keer. 

De verwachting is dat Microsoft 22H2 vanaf september uitrolt. Niet iedereen krijgt de update tegelijk aangeboden, maar rond die tijd kun je 'm in ieder geval wel min of meer verwachten.

0 Reactie(s) op: Dit is er straks nieuw in de eerste grote Windows 11-update

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.