Partitioneren en dualboot instellen op je pc - Deel 1

Door: Maikel Dijkhuizen | 04 juni 2014 08:30

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

09 Partitiegrootte wijzigen

Als het systeem meerdere fysieke schijven bevat, klik je rechtsboven op het pijltje om de gewenste opslagdrager te selecteren. Vervolgens verschijnt hiervan de partitie-indeling in beeld. Selecteer een partitie waarvan je de opslaggrootte wilt wijzigen. Klik bovenaan op Grootte wijzigen/Verplaatsen. Daarna gebruik je bovenaan de schuifbalk om de grootte te bepalen. Als alternatief kun achter Nieuwe grootte ook handmatig het aantal megabytes invoeren. Klik op Grootte wijzigen/Verplaatsen. Controleer in het overzicht of de partitiegrootte is veranderd. Bevestig met Apply / Apply.

UEFI

UEFI is de opvolger van BIOS. Voordelen hiervan zijn onder meer een betere beveiliging en de ondersteuning voor grotere opslagdragers. Er zijn ook nadelen: UEFI geeft problemen bij de installatie van oude Windows-versies en Linux-distributies. Wanneer je bezig bent om een multiboot-systeem in te richten, is dat natuurlijk irritant. Gelukkig is er meestal een optie aanwezig waarmee je UEFI kunt uitschakelen. Druk tijdens het opstarten van de pc op de juiste sneltoets en zoek de betreffende instelling op (meestal Secure Boot). Zodra UEFI is uitgeschakeld, gebruikt je pc het oude vertrouwde BIOS om de boel op te starten.

10 Partities wissen

Je kunt in GParted gemakkelijk partities wissen, waarna je bijvoorbeeld een nieuwe schijfindeling maakt. Selecteer de gewenste partitie en klik bovenaan op Delete. Via Apply bevestig je de actie. Er verschijnt een waarschuwing in beeld dat je bestaande gegevens mogelijk kwijtraakt. Klik wederom op Apply. Zodra de bewerking is voltooid, sluit je het venster met Close. Bij de vrijgekomen ruimte zie je de melding 'ongebruikt' staan. Deze ruimte heeft momenteel geen functie en is eventueel beschikbaar voor het creëren van nieuwe partities.

11 Nieuwe partities

Wanneer je in GParted ruimte hebt vrijgemaakt, voeg je eenvoudig één of meerdere partities toe aan het systeem. Selecteer de ongebruikte ruimte en kies voor Nieuw. Stel met de schuifknop de gewenste grootte in. Achter Aanmaken als heb je de gelegenheid om Primaire partitie te selecteren. Zeker als je bezig bent om een dualboot-systeem in te richten, is dat de beste keuze. Verder is de keuze achter Bestandssysteem belangrijk. Voor Windows kies je ntfs en voor Ubuntu ext4. Sluit het venster tot slot met Add. Via Apply / Apply / Close voer je de wijziging definitief door.

12 Bestandssysteem wijzigen

Wil je het bestandssysteem van een bestaande partitie wijzigen? Ook dat is mogelijk met GParted. Klik met de rechtermuisknop op de betreffende partitie en kies vervolgens voor Formatteren als. Dit heet niet voor niets formatteren, je raakt bestaande gegevens op de schijf kwijt! Er verschijnt een lange lijst met bestandssystemen waarvan de opties ntfs (Windows), ext4 (Ubuntu) en hfs+ (Mac OS X) het meest voor de hand liggen. Nadat je een keuze hebt gemaakt, verschijnt het gekozen bestandssysteem meteen in het overzicht. Klik tweemaal op Apply om de wijziging definitief door te voeren.

Na deze stappen kun je Windows en Linux installeren.

6 Reactie(s) op: Partitioneren en dualboot instellen op je pc - Deel 1

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 5 juni 2014 10:18 Anoniem
  en nu was ik benieuwd naar die dual boot maar daar staat niks over terwijl dat wel in de titel staat van dit item.
  Ik heb namelijk 2 maal windows 8.1 naast elkaar staan en heb problemen hiermee. Allereerst komt er de ene keer wel een dual boot menu te voorschijn en een andere keer niet. Of soms een menu item in een soort dos omgeving en een andere keer in een windows grafische omgeving.
  Dan is het ook zo dat die windows versies elkaar niet met rust laten. Ik maakte in een windows een bepaalde desktop achtergrond met persoonlijke instellingen en toen was bij opstarten in de andere windows ook die achtergrond aanwezig. Dat wil ik niet. Hoer met deze kwesties te handelen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 juni 2014 10:49 Middelburg
  Het opzetten van een dual bootsysteem impliceert wel dat bij een voorgeinstalleerde windowsversie de windows recovery van de fabrikant daarna meestal niet meer werkt. Het is dus van belang ervoor te zorgen dat je een eigen backup maakt van je windows systeem.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 juni 2014 12:44 Anoniem
  de link onderaan het artilen (Na deze stappen kun je Windows en Linux installeren.) geeft een "pagina niet gevonden" fout.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 juni 2014 20:47 Anoniem
  Ik kan ten sterkste EasyBcd aanraden dit programmatje is gratis en ideaal om dualboot te configureren en op te zetten.
  Howto's te vinden op hun forum.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 juni 2014 14:10 Anoniem
  Er staat : als je geen windows geïnstalleerd heb doe dan …
  maar wat als je wel windows op je pc heb staan, hoe krijg je dan ext4?

  komt dat in deel 2?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 september 2015 11:35 Anoniem
  pagga in de kanus
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.