Partitioneren en dualboot instellen op je pc - Deel 2

Door: Maikel Dijkhuizen | 11 juni 2014 08:30

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5
 6. pagina 6

Vind je het lastig om een besturingssysteem te kiezen? Gebruik de pc dan als dualboot-systeem! Leer Linux kennen, terwijl je Windows achter de hand houdt. Eerder las je hoe je je harde schijf kon opdelen in bruikbare partities. Nu kun je Windows en Linux installeren.

Lees hier nog eens terug hoe je je harde schijf kan opdelen.

01 Vista, 7 of 8 naast XP

Als alle partities naar eigen wens zijn samengesteld, kun je het dualboot-systeem inrichten. Heb je het verouderde XP draaien en wil je Windows Vista, 7 of 8 op een lege partitie installeren naast XP? Geen probleem! Doe de installatieschijf in de cd/dvd-lade van het systeem en kies vanuit de XP-omgeving in het startvenster voor Nu installeren. Omdat je XP wilt behouden, is het van groot belang dat je kiest voor Aangepaste installatie. Geef daarna aan op welke partitie je Windows Vista, 7 of 8 wilt installeren en bevestig met Volgende. Volg de resterende stappen om de installatie af te ronden.

02 Opstartmenu

Zodra de installatie van het tweede besturingssysteem is voltooid, herstart je de computer. Windows Opstartbeheer herkent nu twee besturingssystemen waardoor er automatisch een keuzemenu verschijnt. Gebruik de pijltjestoetsen om de gewenste Windows-versie te laden en druk daarna op Enter. Wanneer je geen keuze maakt, dan start je pc na verloop van tijd automatisch het standaard besturingssysteem op. De normale opstartprocedure van de gekozen Windows-versie verschijnt in beeld. Na even wachten kom je op het bureaublad of startscherm terecht.

03 XP naast Vista, 7 of 8

Andersom kan dit ook! Als je een pc hebt met Windows Vista, 7 of 8 kun je hiernaast XP installeren, bijvoorbeeld om oudere hardware nog te gebruiken. Stop de installatieschijf in de pc en start het systeem vanaf deze schijf op. Na enkele ogenblikken verschijnt het blauwe installatievenster van XP in beeld. Bepaal nauwkeurig op welke partitie je het besturingssysteem kwijt wilt en druk op Enter. Eventueel maak je via C rechtstreeks een nieuwe partitie aan. Zodra je de gelegenheid krijgt om de partitie te formatteren, kies je voor NTFS. Wacht af totdat de installatie is afgerond.

04 EasyBCD

Als je het dualboot-systeem herstart, merk je dat XP op het scherm verschijnt. Installeer je XP als tweede besturingssysteem naast Vista, 7 of 8, dan komt er namelijk geen keuzemenu tevoorschijn. Geen probleem, met EasyBCD pas je de bootloader gemakkelijk handmatig aan. Download via SEE PLANS / REGISTER / Download! de gratis versie van het programma. Hoewel de pagina anders doet vermoeden is het niet nodig om de pagina te 'liken' of een account aan te maken. Voer de installatie uit en start het programma ten slotte op vanuit Windows XP.

2 Reactie(s) op: Partitioneren en dualboot instellen op je pc - Deel 2

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 11 juni 2014 10:33 Anoniem
  Kun je vanuit het tweede opstartsysteem wel je Office-applicaties die min of meer vastgeklonken zitten aan het eerste systeem gebruiken?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 juni 2014 10:45 Jorispeterse
  Je zal Office ook in het tweede besturingssysteem moeten installeren.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.