Pc ziet usb-apparaat niet? Probeer deze stappen

Door: dirk-schoofs | 03 augustus 2022 09:06

How To

Heb je een usb-station aangesloten op je computer en krijg je hem niet te zien in Windows Verkenner, dan is het verstandig om de pc te herstarten. Sluit de schijf opnieuw aan om te controleren of hij nu wel opduikt. Werkt dat niet, probeer dan het volgende …

Controleer of de externe schijf of usb-stick een stationsletter heeft gekregen. Daarvoor open je Schijfbeheer. Druk op in Windows 10/11 op de combinatie Windows-toets+X en klik op Schijfbeheer. Je kunt ook in het zoekvak van de taakbalk diskmgmt.msc typen en op Enter drukken. 

Schijfbeheer ziet er op beide besturingssystemen hetzelfde uit. Als de externe schijf een stationsletter heeft gekregen, dan wordt die hier naast de stationsnaam weergegeven. Is er geen stationsletter, voer dan de volgende stap uit.

In Schijfbeheer zie je een overzicht van de verschillende schijven en hun stationsletters.

Stationsletter toekennen of wijzigen

Klik met de rechtermuisknop op het externe station dat je in Windows Verkenner wilt zien en kies de opdracht Stationsletter en paden wijzigen. In het dialoogvenster dat nu opent, gebruik je de knop Toevoegen. In het volgende venster kun je dan een nieuwe stationsletter aan het apparaat toevoegen. 

Normaal gesproken wijst Windows automatisch een schijfletter toe aan het geselecteerde station, maar je kunt ook voor een eigen letter kiezen door op het pijltje naast de stationsletter te klikken. Klik op OK om de stationsaanduiding te bevestigen.

Kies voor een van de beschikbare stationsletters.

Mapopties

In Windows Verkenner is er een optie die ervoor zorgt dat een leeg usb-station verborgen blijft. Ook die instelling kan de boosdoener zijn. Voor Windows 10 klik je in Verkenner rechtsboven bij Opties op het pijltje dat naar beneden wijst. Zo kom je bij de opdracht Map- en zoekopties wijzigen. In het venster Mapopties selecteer je het tabblad Weergave. Controleer of er een vinkje staat bij Lege stations verbergen. Je kunt dat vinkje weghalen, zodat je voortaan ook een lege usb-stick als schijf in Verkenner ziet staan.

In Windows 11 zijn de Mapopties ook nog steeds toegankelijk via Verkenner. Klik bovenaan op de knop met de drie puntjes en selecteer uit dit menu Opties. Daarna krijg je hetzelfde venster te zien als in Windows 10 en kun je op het tabblad Weergave het vinkje verwijderen bij Lege stations verbergen.

Als de externe schijf nu nog niet wordt weergegeven nadat je deze stappen hebt uitgevoerd, probeer deze dan eens op een andere pc aan te sluiten om na te gaan of deze daar wel te zien is.

Het venster Mapopties ziet er in Windows 11 hetzelfde uit als in Windows 10.

Blijkt de schijf op meerdere pc's niet te werken, dan is deze waarschijnlijk defect. Probeer ook eens een andere usb-kabel. Werkt dat nog niet (of zit de kabel in de schijf geïntegreerd zodat deze niet om te wisselen is), overweeg dan een nieuwe schijf te kopen. Bekijk hier de harde schijven die bij Bol.com te koop zijn.

0 Reactie(s) op: Pc ziet usb-apparaat niet? Probeer deze stappen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.