Ruimte vrijmaken op je Windows-partitie

Door: redactie-computertotaal | 06 januari 2014 09:26

How To

De C-schijf is bijna vol, en je wilt snel wat ruimte vrijmaken. In dit artikel laten we zien hoe je ruimte vrijmaakt op de Windows-partitie en in applicaties, maar niet in je bibliotheken.

Als je Windows en datapartities gescheiden houdt (iets wat ik van harte aanbeveel), dan kun je door het advies hieronder te volgen flink wat ruimte vrijmaken op C: (de Windows partitie). Als je alles op één grote partitie opslaat zullen de adviezen nog steeds een verschil maken, maar minder dramatisch.

Voordat je iets anders doet, maak een herstelpunt aan. In Windows 7, klik op 'Start', of in Windows 8, ga naar de 'Search' charm. Typ vervolgens 'restore point', en selecteer 'Create a restore point' en volg de instructies op.

Opruimen

Laten we wat gaan opruimen. Ga naar de hoofddirectory van C: en zoek naar een map genaamd 'Windows.old'. Als die er is, kijk dan eens in de 'User' map in 'Windows.old' om te zien of er iets in staat wat je nodig hebt. Zo ja, verplaats de bestanden naar een geschikte map op een andere plek, zoals 'Documents'. Verwijder vervolgens 'Windows.old'.

Ga daarna naar 'Control Panel > Programs and Features' en zoek naar programma's die je niet langer gebruikt. Deïnstalleer deze.

Je kunt ook je temp map opschonen. Zoek naar '%temp%' (inclusief de percentagetekens) om deze map te vinden. Je kunt gerust alle mappen behalve die van de laatste keer dat je de PC hebt opgestart verwijderen.

Gebruik daarna de Windows schijfopruimingstool. Met de laatste versie kun je ook oude updates verwijderen. Maar wees gewaarschuwd, hierdoor verlies je de mogelijkheid om een update te verwijderen en Windows naar een eerdere versie te herstellen. In Windows 7 moet je zorgen dat je deze Windows-update geïnstalleerd hebt. Waarschijnlijk is dat al gebeurd.

Disk Cleanup

Zodra je klaar bent voor de schoonmaak moet je de 'Disk Cleanup' tool als administrator openen:

In Windows 7, klik op 'Start' en typ 'cleanmgr'. Maar open het programma niet zomaar. Klik met de rechtermuisknop op 'cleanmgr.exe' en selecteer 'Run as administrator'.

In Windows 8.1, gebruik de 'Search' charm om 'cleanmgr' te vinden. Selecteer 'cleanmgr switches'. Op het volgende scherm, klik met de rechtermuisknop op 'cleanmgr switches' en selecteer 'Run as administrator' onderaan het scherm.

Zodra het programma je schijf onderzocht heeft krijg je een lijst met verschillende opschoonopties. De meest lucratieve, de optie die oude updates verwijdert, heet 'Previous Windows installation(s)'. Zorg dat deze is aangevinkt.

De meeste ruimte die je terugwint zal onzichtbaar zijn totdat je opnieuw opstart.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze Amerikaanse zustersite PCWorld.com, geschreven door Lincoln Spector (@lincolnspector). Het artikel wordt door Computer!Totaal gepubliceerd om je zo snel mogelijk van handige How To's, slimme tips en praktische oplossingen te voorzien. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regio gebonden zijn.

5 Reactie(s) op: Ruimte vrijmaken op je Windows-partitie

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 9 januari 2014 13:36 Anoniem
  Alle genoemde opschoningen en veel meer, zitten in Advanced SystemCare 7 van Iobit. Een gratis te downloaden, geweldig 1-knops programma dat heel veel mogelijkheden kent.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 januari 2014 10:51 Francolin
  Er zijn 2 gratis programmas dit veel beter en vlugger doen: Wise Care 365
  en Wise Disk Cleaner
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 januari 2014 14:50 Anoniem
  Stoer swek alles ^^
  Ga het proberen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 juni 2015 17:53 Anoniem
  Ik wil vooral ruimte vrijmaken op mijn D partitie . Deze is vrijwel volledig vol maar hierover vind ik weinig terug. M.a.w. hoe te werk gaan om meer ruimte op mijn D partitie te verkrijgen ?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 juli 2015 01:00 Anoniem
  Ik wil vooral ruimte vrijmaken in de D partitie omdat ik in de C partitie volop ruimte genoeg heb. Jammer genoeg vind ik in het artikel niets terug over schijfruimte vrijmaken in de D partitie. Een lacune in het artikel ? Ik heb maandenlang geleden wel zeker 80 GB ruimte kunnen winnen in de D partitie maar ben de procedure vergeten hoe dat nu weer dient te gebeuren.Bijkomend nadeel ik kan m'n windows live mail nu ook opeens niet meer gebruiken (wegens te weinig schijfruimte ) Is er iemand die raad hiermee weet en deze wil delen met me ? Eeuwige bijval zal uw deel zijn !!! Reacties = tony.heymans@hotmail.com
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.