Vorig jaar zomer hebben Windows 7- en 8.1-gebruikers een jaar lang de mogelijkheid gekregen gratis over te stappen op Windows 10. Het upgradejaar loopt ten einde en wie nog niet gratis is overgestapt, moet snel beslissen. Is upgraden naar Windows 10 de moeite waard of toch niet?
01 Verleiding
Na het debacle van Windows 8, dat in zijn zoektocht naar relevantie op apparaten met touchscreen de gewone pc-gebruiker (waarvoor Windows hét besturingssysteem is) vergat, was Microsoft toe aan wat positief nieuws. Windows 8 moet zo snel mogelijk vergeten worden en de enorme hoeveelheid Windows 7-gebruikers moet verleid worden een nieuwe versie te gebruiken, om een nieuw drama te voorkomen zoals dat met het verlopen van Windows XP gebeurde. Lees ook: Windows 10 terugzetten naar oude Windows-versie.
Ook zijn deze gebruikersaantallen hard nodig om de onsuccesvolle Windows-applicatiewinkel leven in te blazen. Om deze gebruikers te verleiden én weer een positieve draai te vinden, werd besloten Windows 10 als gratis update aan te bieden. Fijn is dat Windows 10 ook weer prima met je muis en toetsenbord te bedienen is.
02 Gratis Windows
De upgrade naar Windows 10 is gratis voor iedereen met Windows 7 SP1 of 8.1. Wie Windows 8 heeft, moet eerst upgraden naar Windows 8.1, maar kan daarna alsnog door naar Windows 10. Microsoft stelt maar twee voorwaarden, de oude Windows moet legaal zijn én de upgrade moet binnen het eerste jaar dat Windows 10 beschikbaar was worden uitgevoerd. En daarmee heeft iedereen nu nog tot 29 juli 2016, daarna moet je betalen. Hoeveel is nog niet bekend, maar na 29 juli gaat de geest terug in de fles en kost Windows weer gewoon geld.
03 Upgrade elke pc minstens één keer
Een belangrijk advies ook voor wie niet wil upgraden, is om het in elk geval toch één keer te doen. Je kunt de upgrade namelijk binnen dertig dagen terugdraaien en dat mag ook al direct nadat de upgrade is uitgevoerd. Met de upgrade, zelfs als je die daarna ongedaan maakt, verwerf je het recht om later altijd nog weer Windows 10 gratis te installeren op die pc. Het recht om Windows 10 te gebruiken, is namelijk niet gekoppeld aan de gebruiker maar aan de hardware.
Tijdens de upgrade maakt Microsoft een unieke profiel van de pc en bewaart die in de Microsoft-cloud met daarbij als aantekening dat die pc het recht heeft altijd Windows 10 te installeren. Wil je dus nu in elk geval nog niet over naar Windows 10, upgrade dan toch in elk geval één keer. Activeer Windows 10 of controleer dat deze is geactiveerd, en maak dan gerust de upgrade ongedaan. Ook voor deze actie heb je tot 29 juli 2016 de tijd. Doe je dat niet, dan weet je dat wanneer je alsnog naar Windows 10 wilt met die pc, dat je dan zult moeten betalen.
Onze ervaringen met zowel de upgrade naar Windows 10 als de downgrade naar weer Windows 7 of Windows 8.1 zijn bovendien positief. We hebben weinig van deze acties stuk zien lopen, dus daarvoor hoef je het niet te laten. Heb je Windows 10 en wil je terug: via Start / Instellingen / Bijwerken en beveiliging / Systeemherstel kun je tot dertig dagen na de upgrade, teruggaan naar de vorige versie van Windows op de pc.
Je kunt natuurlijk ook met een eigen back-uptool vooraf een back-up van je huidige Windows-versie maken en die herstellen nadat je bent geüpgraded naar Windows 10.
Hoe populair is Windows 10?
Microsoft weet dankzij alle informatie die bij een upgrade en downgrade wordt vastgelegd exact hoe het ervoor staat met het marktaandeel van Windows 10. Maar Microsoft wil er zelf niets over zeggen. Volgens de site Statcounter is het aandeel van Windows 10 in Nederland de afgelopen maanden gestaag opgelopen en lag het begin maart voor het eerst boven alle andere versies van Windows, inclusief Windows 7 dat tot dusver altijd de grootste was.
Opvallend aan de cijfers van Statcounter is dat het aandeel van Windows XP, Vista en ook Windows 8 en 8.1 over dezelfde periode eigenlijk redelijk stabiel is, de groei van Windows 10 gaat vooral ten koste van Windows 7. Het lijkt erop dat de gratis upgrade in elk geval de gebruikers van Windows 8 en 8.1 niet heeft overtuigd, evenmin de gebruikers van Windows-versies vóór Windows 7.
04 Hardware-eisen
Of je ook echt kúnt upgraden naar Windows 10 hangt behalve van de huidige versie van Windows op de pc en of die legaal is, ook af van de hardware. De eisen die Windows 10 stelt zijn niet anders dan die van Windows 7 of 8, maar liggen wel hoger dan van voorgangers als Windows XP en Vista.
Belangrijk is dat je de minimale systeemeisen zoals Microsoft die noemt met een flinke korrel zout neemt. Een pc met een 1GHz-processor, 1 GB RAM en een beeldscherm van 800 x 600 pixels is daarvoor te ver verwijderd van wat een pc in huis moet hebben zodat Windows 10 soepel kan draaien. Dan is een reëlere ondergrens een recente dualcore-processor en 2 GB RAM. En om alles echt lekker soepel te laten draaien, raden we een SSD voor voldoende snelle opslagruimte aan en liever nog 4 of 8 GB intern geheugen. Het is in elk geval aan te bevelen voor je gaat upgraden een back-up te maken. Uitsluiten dat de upgrade mislukt, kun je namelijk niet.
36 Reactie(s) op: Stap over op Windows 10 nu het nog kan