Stap over op Windows 10 nu het nog kan

Door: Edmond Varwijk | 31 mei 2016 14:34

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Vorig jaar zomer hebben Windows 7- en 8.1-gebruikers een jaar lang de mogelijkheid gekregen gratis over te stappen op Windows 10. Het upgradejaar loopt ten einde en wie nog niet gratis is overgestapt, moet snel beslissen. Is upgraden naar Windows 10 de moeite waard of toch niet?

01 Verleiding

Na het debacle van Windows 8, dat in zijn zoektocht naar relevantie op apparaten met touchscreen de gewone pc-gebruiker (waarvoor Windows hét besturingssysteem is) vergat, was Microsoft toe aan wat positief nieuws. Windows 8 moet zo snel mogelijk vergeten worden en de enorme hoeveelheid Windows 7-gebruikers moet verleid worden een nieuwe versie te gebruiken, om een nieuw drama te voorkomen zoals dat met het verlopen van Windows XP gebeurde. Lees ook: Windows 10 terugzetten naar oude Windows-versie.

Ook zijn deze gebruikersaantallen hard nodig om de onsuccesvolle Windows-applicatiewinkel leven in te blazen. Om deze gebruikers te verleiden én weer een positieve draai te vinden, werd besloten Windows 10 als gratis update aan te bieden. Fijn is dat Windows 10 ook weer prima met je muis en toetsenbord te bedienen is.

01 De onhandige interface zonder startknop deed veel gebruikers besluiten niet over te stappen op Windows 8.

02 Gratis Windows

De upgrade naar Windows 10 is gratis voor iedereen met Windows 7 SP1 of 8.1. Wie Windows 8 heeft, moet eerst upgraden naar Windows 8.1, maar kan daarna alsnog door naar Windows 10. Microsoft stelt maar twee voorwaarden, de oude Windows moet legaal zijn én de upgrade moet binnen het eerste jaar dat Windows 10 beschikbaar was worden uitgevoerd. En daarmee heeft iedereen nu nog tot 29 juli 2016, daarna moet je betalen. Hoeveel is nog niet bekend, maar na 29 juli gaat de geest terug in de fles en kost Windows weer gewoon geld.

02 Ondanks dat Windows 10 net als Windows 8 op alle apparaten moet draaien, kreeg Windows op de pc wel gewoon zijn startknop terug.

03 Upgrade elke pc minstens één keer

Een belangrijk advies ook voor wie niet wil upgraden, is om het in elk geval toch één keer te doen. Je kunt de upgrade namelijk binnen dertig dagen terugdraaien en dat mag ook al direct nadat de upgrade is uitgevoerd. Met de upgrade, zelfs als je die daarna ongedaan maakt, verwerf je het recht om later altijd nog weer Windows 10 gratis te installeren op die pc. Het recht om Windows 10 te gebruiken, is namelijk niet gekoppeld aan de gebruiker maar aan de hardware.

Tijdens de upgrade maakt Microsoft een unieke profiel van de pc en bewaart die in de Microsoft-cloud met daarbij als aantekening dat die pc het recht heeft altijd Windows 10 te installeren. Wil je dus nu in elk geval nog niet over naar Windows 10, upgrade dan toch in elk geval één keer. Activeer Windows 10 of controleer dat deze is geactiveerd, en maak dan gerust de upgrade ongedaan. Ook voor deze actie heb je tot 29 juli 2016 de tijd. Doe je dat niet, dan weet je dat wanneer je alsnog naar Windows 10 wilt met die pc, dat je dan zult moeten betalen.

Onze ervaringen met zowel de upgrade naar Windows 10 als de downgrade naar weer Windows 7 of Windows 8.1 zijn bovendien positief. We hebben weinig van deze acties stuk zien lopen, dus daarvoor hoef je het niet te laten. Heb je Windows 10 en wil je terug: via Start / Instellingen / Bijwerken en beveiliging / Systeemherstel kun je tot dertig dagen na de upgrade, teruggaan naar de vorige versie van Windows op de pc.

Je kunt natuurlijk ook met een eigen back-uptool vooraf een back-up van je huidige Windows-versie maken en die herstellen nadat je bent geüpgraded naar Windows 10.

Hoe populair is Windows 10?

Microsoft weet dankzij alle informatie die bij een upgrade en downgrade wordt vastgelegd exact hoe het ervoor staat met het marktaandeel van Windows 10. Maar Microsoft wil er zelf niets over zeggen. Volgens de site Statcounter is het aandeel van Windows 10 in Nederland de afgelopen maanden gestaag opgelopen en lag het begin maart voor het eerst boven alle andere versies van Windows, inclusief Windows 7 dat tot dusver altijd de grootste was.

Opvallend aan de cijfers van Statcounter is dat het aandeel van Windows XP, Vista en ook Windows 8 en 8.1 over dezelfde periode eigenlijk redelijk stabiel is, de groei van Windows 10 gaat vooral ten koste van Windows 7. Het lijkt erop dat de gratis upgrade in elk geval de gebruikers van Windows 8 en 8.1 niet heeft overtuigd, evenmin de gebruikers van Windows-versies vóór Windows 7.

Op 12 maart 2016 had Windows 10 in Nederland meer marktaandeel dan Windows 7.

04 Hardware-eisen

Of je ook echt kúnt upgraden naar Windows 10 hangt behalve van de huidige versie van Windows op de pc en of die legaal is, ook af van de hardware. De eisen die Windows 10 stelt zijn niet anders dan die van Windows 7 of 8, maar liggen wel hoger dan van voorgangers als Windows XP en Vista.

Belangrijk is dat je de minimale systeemeisen zoals Microsoft die noemt met een flinke korrel zout neemt. Een pc met een 1GHz-processor, 1 GB RAM en een beeldscherm van 800 x 600 pixels is daarvoor te ver verwijderd van wat een pc in huis moet hebben zodat Windows 10 soepel kan draaien. Dan is een reëlere ondergrens een recente dualcore-processor en 2 GB RAM. En om alles echt lekker soepel te laten draaien, raden we een SSD voor voldoende snelle opslagruimte aan en liever nog 4 of 8 GB intern geheugen. Het is in elk geval aan te bevelen voor je gaat upgraden een back-up te maken. Uitsluiten dat de upgrade mislukt, kun je namelijk niet.

04 Windows 10 profiteert vooral van veel geheugen en een snelle SSD.

36 Reactie(s) op: Stap over op Windows 10 nu het nog kan

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 31 mei 2016 18:37 Anoniem
  wacht nog maar even een paar jaar want Microotje springt van de hak op de tak… vraag hoelang ze dit nog volhouden en/of dat dit nog wel 'goed' blijft lopen? Ik blijf van W10 nog voor minstens 2 jaar ver af en is het dan echt af zonder teveel gezeik, dan heb ik er gerust iets voor over maar niet zoals het er nu voor staat. Internet staat vol met problemen met deze W10 en dat gratis mogen ze houden want stelt niet veel voor. Dat jullie maar testschaapjes zijn voor Microotje maar mij niet gezien!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 mei 2016 19:22 Anoniem
  Houdt toch op met Windows te promoten. Log, traag, en veel te veel opgetuigd met allerlei zaken waaraan de gemiddelde gebruiker niks heeft. Want wat doet deze? Beetje surfen, chatten, wat downloaden.
  Daarvoor heb je dus geen Windows nodig, en je bent veel tijd kwijt aan virusbescherming, fire-walls e.d. Ga eens Ubuntu promoten!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 mei 2016 19:43 Jorispeterse
  Als je wat beter opgelet had, had je gezien dat we afgelopen vrijdag nog een lang artikel hebben gepubliceerd over de installatie van Linux. ;-)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 mei 2016 20:38 Anoniem
  Onderstaande reacties over Windows 10 zijn ronduit lachwekkend. Hilarisch dat je een uitgesproken mening hebt voor iets wat je niet eens echt kent. Typisch meelullen met wat je op internet leest en je als quasi kenner profileren. En als kers op de taart gaat die beste Joris Peterse zich nog verdedigen ook met het excuus dat ze onlangs ook wat over Linux geschreven hebben. Linux! Dat werkelijk nergens compatibel mee is! Oh nee, dat besturingssysteem is zo lekker simpel! En, wat veruit het belangrijkst is, je privacy blijft zo fijn gewaarborgd. Maar blijf vooral die onzin posten, want ik lach me suf op een prima, snel en probleemloos draaiende W10 pc. Succes met de paranoia en natuurlijk lekker door blijven sukkelen met de obsolete en onveilige, oude OS'jes!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 mei 2016 20:39 Anoniem
  Je kunt dan misschien wel gratis een windows-10 besturings systeem krijgen, maar dan moet ik dure software gaan kopen omdat mijn oude software niet meer werkt onder windows-10, maar nog heel goed onder windows-8.1.
  Wat is dan wijsheid!
  Ik krijg namelijk mijn Coreldraw X4 niet meer geinstalleerd onder windows-10.
  Dit is een probleem, dat algemeen bekend is, maar als dit inhoud, dat ik dan een dure Coreldraw X8 moet gaan kopen, ben ik uiteindelijk veel duurder uit…..
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 mei 2016 21:06 MarkS90
  Dat zag ik Joris en daar gaan wij hier thuis eens even lekker gebruik van maken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 mei 2016 22:17 Jorispeterse
  Ik verdedig helemaal niks. Prima als je anoniem je frustratie wilt botvieren, maar betrek mij daar a.u.b. niet in.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 juni 2016 08:24 Kasander
  Ook ik ben nog steeds niet overtuigd dat ik zou moeten gaan "upgraden" naar 10. Windows 8 wordt nog jaren voorzien van updates en de rest van de computers lopen hier op Linux. En ja, die hebben allemaal op Windows 7 gelopen en waren zonder uitzondering volledig compatibel.
  Je privacy is nooit en nergens zeker maar je kan het wel zo goed als mogelijk beschermen. En daar is Linux nou eenmaal beter in dan Windows.
  Er zouden meer (uitgebreide) artikelen moeten komen over Linux (Mint mate).
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 juni 2016 13:49 Anoniem
  Gast van 20.38… doe eens eerst wat onderzoek vooraleer je ook uit je nek lult want je kan je wel suf lachen maar wie het laatst lacht…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 juni 2016 09:01 Nietsdoen
  Ik was op mijn PC al toe aan letter L op mijn kladblaadje, zoveel problemen. Een image gemaakt voor je weet mar nooit, en rap de image van 8.1 teruggezet.
  Overstappen is alleen werkbaar als je een eenvoudig configuratie hebt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 juni 2016 09:40 Anoniem
  Owjee, de redactie gaat mijn reacties verwijderen. Op basis waarvan? Heb ik onze vriend Joris beledigd misschien? Of mag niemand hier een kritisch geluid laten horen t.o.v. alle iSheep hier? Bah, wat een misselijke en vooral kinderachtige actie zeg!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 juni 2016 09:47 Jorispeterse
  Ik heb je vriendelijk verzocht mij er niet in te betrekken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 juni 2016 10:12 Anoniem
  Ik heb al een aantal keren geprobeerd om over te stappen vanaf Windows 7 maar loop steeds tegen de foutmelding C1900107 aan!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 juni 2016 11:46 Anoniem
  Error C1900107
  - Windows 10 Install Error: FIX!
  —————————
  http://www.fixerrs.com/2015/09/error-code-c1900107-windows-10.html

  http://appuals.com/best-fix-steps-fix-update-error-c1900107/

  Met andere woorden:
  1) Check je eigen systeem files, je mist bestanden, er gaat iets fout.
  2) Download de laatste Windows Update patches. Als dat niet werkt, zet de BITS Service uit, en de WUS Service, en verwijder de gehele Windows Updates directory met alles er in, herstart de PC, en ga in de control Panel (Configuratie Scherm) Windows Update opnieuw instellen, de WUS map wordt automatisch volledig hersteld.
  3) Voer een DiskCheck uit, repareer het file systeem, je hebt corrupte bestanden, of een kapotte harde schijf, of een beschadigd bestands toewijzing tabel.
  4) Er is te weinig vrije ruimte, verwijder alles in alle %temp% gebruikers folders, alles in %WinDir%\Temp\ , leeg alle log bestanden, verwijder de crash-dump bestanden (die zijn heel groot), deactiveer het pc-slaap-bestand, verwijder de "hidden Windows.Old" map op C:\ , doe dit door de wizard "Disc Cleanup" (properties van de C-schijf.), even geduld hier, dan kies je voor de optie: System Files (o.i.d.)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 juni 2016 12:26 sellh
  Waarom wordt er toch altijd zo negatief gedaan over Windows 8? In bovenstaand artikel wordt zelfs gesproken over een "debacle". Dat is nogal een uitspraak over een besturingssysteem dat gewoon goed draait. En voor het ontbrekend startmenu waar de hele wereld over aan het huilen is, zijn legio alternatieven, zoals Startmenu-x. Als je daar eenmaal aan gewend bent, is het voorgoed afgelopen met de nachtmerries over een ontbrekend startmenu.
  In mijn ervaring is Windows 8 een goed besturingssysteem en is Windows 10 dat ook weer.
  Net als dat voortdurende wantrouwen naar organisaties als Google en MicroSoft wat betreft privacy. Je kunt geen Computer Totaal open slaan of je wordt bestookt met angst en wantrouwen. Liever zie ik wat meer informatieve artikelen over nuttige software en nuttige computerinstellingen dan die eeuwige artikelen over het wapenen tegen Google en MicroSoft en het opsluiten in een bunker om je vooral maar te beschermen tegen de boze buitenwereld. Vooruitgang in plaats van terughoudendheid!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 juni 2016 15:44 Kasander
  sellh,
  Wat mij persoonlijk tegen staat is de manier waarop MS 10 door aan het drukken is en het meekijken met zo'n beetje alles wat ik doe. Niet eens zozeer de layout van de OS. Die is makkelijk aan te passen.
  Waarop we gelijk aan het andere onderwerp komen: Waarom mag een gebruiker niet zelf kiezen wat voor een menu hij/zij gebruikt? Ik vind die blokjes vreselijk onoverzichtelijk en heb liever alles in tekst onder elkaar. Waarom wordt ik daar toch iedere keer weer op aangevallen? Ik bepaal toch echt zelf hoe ik het prettigste werk?
  :-)
  (Deze tekst niet lezen met een boze ondertoon maar als vriendelijk gesprek!)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 juni 2016 15:47 Anoniem
  Ik begrijp echt niet, dat nog niemand kritiek heeft geuit op de interface van Windows 10, die echt helemaal geënt is op de tablet en Phone. En daarmee de PC-gebruikers met PC's met veel meer en betere grafische mogelijkheden in de kou laat staan. Voorbeeldje is het kleine kruisje rechtsboven, waar je met je muis maar op moet zien terecht te komen om een venster te sluiten. En zo is de hele interface zo minimalistisch mogelijk gemaakt om de andere kleine apparaten dan PC's met Windows 10 te kunnen laten werken, wat oh ironie dus helemaal niet lukt, gezien het zeer geringe marktaandeel, wat phone's en tablets met Windows 10 hebben. En dat zal alleen maar minder worden, zodat Microsoft helemaal afhankelijk wordt van PC-gebruikers, die ze nu in de kou laten staan! De ondergang van Microsoft dient zich aan!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 juni 2016 15:53 Kasander
  Wel grappig om te lezen wat voor een diepe emoties een besturingssysteem kan los maken! Want het gaat per slot van rekening alleen maar over een stuk gereedschap, niets meer. Of eigenlijk over een gereedschapskist met gereedschap.
  ;-}
  Er zijn nog maar een paar stukken gereedschap van Windows die ik zelf soms nog nodig heb en op m'n dagelijkse kist staat een hele grote sticker van een pinguïn. Maar ik ga niemand neerhalen die een ander logo heeft staan.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 juni 2016 17:10 Anoniem
  @Sellh, 100% mee eens!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 juni 2016 17:40 Anoniem
  Ik heb ze hier allemaal en W8 is wel de ergste uit heel de bende hoor. Hoeveel problemen ik daar mee ben tegen gekomen… Voor die W8 goed vindt controleer eens je foutenlog en dan praten we verder. Hier bij mij was het verschrikkelijk na een clean install en heb het onmiddellijk gelaten. Kan zijn dat het wat is verbeterd maar W8 is nog erger dan Vista.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.