Stop de Microsoft-spyware in Windows 10

Door: Edmond Varwijk | 11 april 2016 14:19

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Wanneer iets gratis wordt weggegeven, ben jij het product. Dat werd pijnlijk duidelijk met de upgrade naar Windows 10. Het besturingssysteem verzamelt en deelt informatie over jouw gebruik met in elk geval Microsoft. Veel van de functies kun je uitschakelen, maar lang niet alles. Dat pakken we aan.

Windows 10 is de eerste versie van het besturingssysteem met ingebouwde spyware. Het controleert en logt bijvoorbeeld continu je locatie en al jouw activiteiten en deelt deze gegevens met zichzelf en derden. Er is veel kritiek op deze handelswijze, maar Microsoft lijkt er doof voor. In een blogpost licht het bedrijf slechts toe dat het die gegevens verzamelt om "het product Windows beter voor jou te laten werken" en dat je "als gebruiker zelf bepaalt welke informatie wordt verzameld". Lees ook: Zo claim je je recht op privacy terug.

Maar de realiteit is anders: slechts een deel van de gegevensverzameling kun je uitschakelen, een ander deel niet of alleen tegen een te hoge prijs. Zo is de SmartScreen-techniek die websites scant op phishing- en malware een prima zaak, maar waarom moet de informatie over elke site die je bezoekt, ook meteen gedeeld worden met Microsoft zelf? Tevens heeft elke Windows 10-pc een uniek reclame-ID dat gebruikt wordt om de pc anoniem te identificeren, maar wat als je helemaal die reclames niet wilt, ook niet anoniem?

De privacyopties in Windows 10 waarmee je een deel van de spyware kunt uitschakelen.

Hoe gek Microsoft denkt dat we zijn?

Een belangrijke rol in de Microsoft-spyware is weggelegd voor een service genaamd DiagTrack. Een service is een onderdeel van Windows die ongemerkt op de achtergrond zijn werk doet. Er zijn talloze services, vaak nuttig, maar deze DiagTrack is de service die op de achtergrond privégegevens, de browse- en zoekgeschiedenis en informatie over de pc verzamelt en deelt met Microsoft. Veel gebruikers spoorden de service daarom op en schakelden die uit. Toen Microsoft in november een grote update voor Windows 10 uitbracht, bleek die service ineens verdwenen, ook op de pc's van mensen die de service niet zelf uitgeschakeld hadden.

Had Microsoft geleerd? Integendeel, helaas. Microsoft bleek de spionageservice met de update namelijk slechts een andere naam gegeven te hebben én op alle pc's weer ingeschakeld. Oók pc's waar de dienst wél was uitgeschakeld. En dat zonder de gebruiker hierover te informeren. Een pijnlijk praktijkvoorbeeld van hoe het bedrijf tegenwoordig omgaat met (privacy)klachten van gebruikers: negeren, in de doofpot stoppen en waar nodig verbergen. Terwijl Microsoft juist zei voornemens te zijn extra veel te luisteren naar feedback van gebruikers bij de ontwikkeling van Windows 10.

DiagTrack uitschakelen

Voor wie het wil controleren: DiagTrack (oftewel Diagnostic Tracking Service) heet nu 'Connected User Experiences and Telemetry'. Een mooiere naam voor dezelfde drol. Wil je deze service alsnog of opnieuw uitschakelen? Druk op het toetsenbord de toetscombinatie Windows-toets+R in. Voer in het uitvoeren-vak het commando services.msc in gevolgd door Enter. Zoek in de lijst met services naar Connected User Experiences and Telemetry. Dubbelklik erop en kies Stoppen. Zet het Opstarttype daarna op Uitgeschakeld.

Wapen jezelf

Kortom. Microsoft lijkt niet het beste met z'n gebruikers voor te hebben. Kun je er dan niets tegen doen? Jazeker wel. Je kunt op zoek gaan naar de verschillende opties voor de privacygevoelige functies en die uitschakelen. Dat is niet moeilijk, maar Microsoft heeft er vermoedelijk bewust voor gekozen alle voor privacy belangrijke opties te verspreiden over een groot aantal onderdelen binnen de instellingen. Je moet dus op zoek en er is flinke kans dat je er een of enkele mist wanneer je niet trouw een lijstje afwerkt.

Een deel van die dataverzameling is in de instellingen van Windows 10 uit te schakelen. Een volledige beschrijving van hoe dit moet en hoe je een aantal belangrijke privacyschenders in de Windows-instellingen de kop omdraait, vind je op onze website.

Tools die helpen

Er is een flink aantal programma's verschenen die helpen de privacyopties in Windows 10 te beheren. Wees kritisch welke je download en installeert. Installeer zeker privacytools alleen van vertrouwde websites en controleer elke download via VirusTotal.com (zie kader Malware-alarm?) op malware voordat je het programma installeert. Gebruik de installatieopties om ongewenste extra software weg te laten.

Malware-alarm?

We noemen in dit artikel een drietal tools die je kunnen helpen met tegengaan van spionage door Windows. Deze hebben we natuurlijk alle drie door VirusTotal.com laten beoordelen. VirusTotal is een dienst (tegenwoordig van Google) die sites en software kan scannen op de aanwezigheid van virussen en malware en daar de producten van tientallen verschillende beveiligingsbedrijven voor gebruikt. VirusTotal rapporteert dat Destroy Windows 10 Spying helemaal schoon is. Van DoNotSpy10 zijn twee versies: de donatieversie van 5 dollar is schoon, maar de gratis versie wordt terecht melding gemaakt van de aanwezigheid van adware. Tijdens de installatie kun je overigens voorkomen dat deze OpenCandy-reclamesoftware op je systeem komt te staan. Bij W10Privacy geven twee van de ruim vijftig scanners van VirusTotal een melding, maar we gaan ervan uit dat dat een vals positief is.

Maar het kan dus gebeuren dat je beveiligingssoftware bij het downloaden van deze programma's alarm slaat, zelfs als VirusTotal de software als veilig classificeert. Dat heeft ermee te maken dat de heuristische scanner van sommige beveiligingssoftware het installatiebestand onterecht aanmerken als onveilig.

26 Reactie(s) op: Stop de Microsoft-spyware in Windows 10

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 11 april 2016 15:46 Kasander
  Jammer dat dit nu pas zo in de bekendheid komt. Deze info (niet de anti-software) was vanaf dag 1 al bekend en mensen wilden het maar niet geloven dat hun geliefde Windows een grote keylogger was. Gelukkig merk ik wel dat meerdere computerbladen er serieus aandacht aan besteden waarbij dit wel een van de betere artikelen is.
  Soms is het jammer om gelijk te krijgen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 april 2016 16:21 Anoniem
  Dat er nog steeds over deze onzin geschreven wordt… Je kan tegenwoordig iedereen zo wat wijs maken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 april 2016 21:03 Anoniem
  Steek je kop maar in het zand!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 april 2016 12:32 Kasander
  Onzin, heh?! Laten we de officiële verklaring er eens bij nemen om te kijken wat Windows allemaal bij houd van je:
  -
  https://privacy.microsoft.com/nl-nl/privacystatement/?fromblog=67191
  En vooral niet vergeten "Meer informatie" aan te klikken onder ieder stukje…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 april 2016 12:51 Anoniem
  Vanavond komt er Linux op de computer.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 april 2016 13:43 Kasander
  Gast op 12-04,
  Welkom. Persoonlijk zou ik kiezen voor Linux Mint mate. Lekker duidelijk, old-school met reeds de nodige ondersteuning ingebouwd en bruikbaar voor 90% van alle gevallen.

  https://www.linuxmint.com/download.php
  En weet je er nog niet teveel van maar voel je je wel technisch: https://sites.google.com/site/ilovemyrpi/07—onder-andere/04—linux
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 april 2016 19:29 Anoniem
  @Kasander tinnen hoedje al opgezet? We weten nu wel dat je erg paranoia wordt als het om Microsoft gaat…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 april 2016 20:38 Dilbert
  Ik heb al heel veel uitgeschakeld en ben dik tevreden over Windows 10, elk systeem zal informatie opvragen, ook Linux anders kunnen ze hun systeem niet verbeteren de vraag is of jij nu kan bepalen welke gegevens jij wil delen.
  Met Windows 7 hoorde je niemand hierover terwijl er ook toen al gegevens werden verzamelt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 april 2016 20:38 MarkS90
  Tinnen hoedje? Ik heb "even" de moeite genomen om te lezen waar op gewezen werd door Kasander en schrok toch wel een beetje. Zelfs je bankgegevens worden opgestuurd naar Microsoft als je de privacy-instellingen verkeerd hebt staan.
  Er zijn zaken waar niemand wat mee te maken heeft maar Microsoft gaat er vanuit dat je alles prijsgeeft.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 april 2016 21:13 Kasander
  MarkS90, bedankt maar laat maar. Sommige mensen geven blijkbaar echt helemaal niets (meer) om hun privacy. In die voorwaarden staat alleen nog maar de tekst over Windows 10 en niet eens over Office 10!
  En trouwens, de juiste benaming is 'aluminium hoedje'. Over kennis gesproken…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 april 2016 08:45 Anoniem
  liever een aluminium hoedje dat een microsoft petje
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 april 2016 17:08 Anoniem
  Oei, ik schrok ook een beetje…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 april 2016 08:35 Anoniem
  Weer een heel interessant artikel.

  Is dit gespioneer te voorkomen of te omzeilen door TOR te gebruiken?

  Of door via een VPN verbinding te maken?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 april 2016 10:23 Anoniem
  Ik zie: Connected User Experiences and Telemetry niet in de lijst services staan.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 april 2016 10:25 GervanDiejen
  Ik zie: Connected User Experiences and Telemetry in de lijst met services niet, ook de oude naam niet. Kan Click & Clean de service verwijderd hebben?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 april 2016 12:05 Anoniem
  Bedankt voor de tip ik had alles aanstaan nu heb ik die twee uitgezet
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 april 2016 14:19 jongjte
  Ik zou het wel fijn vinden, wanneer ik de tekst van dit artikel ook kan downloaden in b.v. een pdf-bestand
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 april 2016 14:43 C!T-George
  @gast 13-04 08:45 (ongeveer, er staat "5 uur geleden")
  TOR en VPN verhullen je IP adres door encryptie, maar als W10 wil "bellen" met de Microsoft servers gaat dat ongemerkt als achtergrondproces.

  @Kasander dinsdag 13:43 en 12:32
  Ben het volledig eens met je opmerkingen.

  @alle lezers:
  http://www.nu.nl/tech/3524196/microsoft-bood-nsa-toegang-versleutelde-communicatie.html
  Voor degenen die zich verder willen inlezen: google bijvoorbeeld op "Edward Snowden" (ik zou hierbij overigens www.duckduckgo.com als zoekmachine gebruiken - "the search engine that doesn't track you" ;-) )

  @Edmond Varwijk: prima artikel !! Misschien is het aanvullend nog interessant met bijvoorbeeld WireShark te testen of er inderdaad geen telemetry meer plaatsvindt tussen een PC en de Microsoft servers. In een closed-source programma weet je niet wat er gebeurt als je een service "uit" zet.

  @gast dinsdag 12:51
  Als je linux wilt installeren heb je misschien wat aan de volgende leestips:
  - De artikelen van Koen Vervloesem:
  http://computertotaal.nl/apps-software/einde-windows-xp-tijdperk-overstappen-op-linux-62694
  http://computertotaal.nl/pc/overstappen-op-linux-69603

  - De stap-voor-stap installatiegids:

  Ubuntu 16.04 installeren naast Windows:
  https://sites.google.com/site/computertip/installeren

  Linux Mint installeren naast Windows:
  https://sites.google.com/site/computertip/installeren-mint

  Succes!!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 april 2016 17:17 Anoniem
  Na het installeren en uitvoeren van "Destroy Windows 10 Spying" krijg ik in de app mail in windows 10 de melding dat de app niet bij mijn contactpersonen kan. Vanuit de instellingen kan ik dit ook niet (meer) aanzetten. Ik kan nu wel mails beantwoorden maar niet naar emailadressen zoeken. Heel erg vervelend. Iemand een tip?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 april 2016 18:31 Anoniem
  Ja, opnieuw installeren…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.